ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Θορυβημένη η κυβέρνηση από τις λαϊκές αντιδράσεις

Να καταργηθεί το χαράτσι εδώ και τώρα για όλους. Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν από την κυβέρνηση δεν αλλάζουν σε τίποτα το αντιλαϊκό μέτρο και τον ωμό εκβιασμό

«Στριμωγμένη» και θορυβημένη η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου από τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη γενικευμένη κατακραυγή ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα, που στέλνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιδίδεται σε ελιγμούς με προφανή στόχο την εκτόνωση των αντιδράσεων.

Στα πλαίσια αυτά, και ενόψει της έκδοσης της νέας εγκυκλίου για το χαράτσι, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω διαρροών, εξαγγέλλει αλλαγές, οι οποίες αφήνουν άθικτο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του μέτρου. Ως τέτοιες «αλλαγές» εμφανίζουν την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΗ (μαζί με το χαράτσι) από τις 40 στις 80 ημέρες και τη σύσταση τριμερών επιτροπών ανά εφορία, οι οποίες θα εξετάζουν, ανά περίπτωση, προσφυγές πολιτών οι οποίοι θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από το μέτρο... Εμφανίζουν επίσης σαν ένδειξη ευαισθησίας τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο άτομα με βαριές αναπηρίες (σύνδρομο Down κλπ.).

Φυσικά, πρόκειται για αναίσχυντες πράξεις μιας βαθιά ταξικής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να εφαρμόσει τις βάρβαρες πολιτικές της επιλογές. Τη στιγμή που η πραγματική ανεργία ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια άτομα και η εξαθλίωση εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς πάνω στις λαϊκές οικογένειες, η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου εμμένει στην είσπραξη ενός χαρατσιού που θα βυθίσει ακόμα βαθύτερα στην ανέχεια και την απελπισία εκατομμύρια θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών του μνημονίου. Τους απειλεί, παράλληλα, ότι αν δε συμμορφωθούν, θα τους βυθίσει στο σκοτάδι, κόβοντας την παροχή του ρεύματος.

Αδιάλλακτη εμφανίζεται επίσης και στο αλαλούμ που επικρατεί με τα λαθεμένα στοιχεία που αφορούν την έκταση των κατοικιών και τις τιμές ζώνης και αναγράφονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Λάθη, για τα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Παρά ταύτα η κυβέρνηση επιμένει ότι πρώτα θα πληρωθεί η πρώτη δόση από το χαράτσι και στη συνέχεια οι φορολογούμενοι, μέσα από δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα επιδιώξουν να διορθωθούν τα λάθη και, αν έχουν λαμβάνειν, θα υπάρξει συμψηφισμός με την καταβολή της δεύτερης δόσης...

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να κόψει το ρεύμα»

Δυναμική κινητοποίηση χτες στη ΔΕΗ

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ Περιστερίου
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ Περιστερίου
«

Στον απάνθρωπο εκβιασμό ή πληρώνεις το χαράτσι της ΔΕΗ ή σου κόβουμε το ρεύμα απαντούμε: Δεν το πληρώνουμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας το κόψει, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό». Αυτό φώναξαν χτες, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ Περιστερίου εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι, μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου.

Ταυτόχρονα, καλούσαν τον κόσμο να συνδεθεί με άλλους στην πολυκατοικία, στη γειτονιά του, παντού, ώστε κανένας να μην είναι μόνος. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία μαθητών Λυκείου της περιοχής που, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «αυτό που βλέπουμε είναι ότι ζητάνε να πληρώσουν πάντα αυτοί που δεν έχουν».

Στη συνάντηση που είχαν μέλη της, με τη Διευθύντρια Μοσχ. Αυγερινού της έκαναν γνωστό ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν, ότι πρέπει η ΔΕΗ να δεχτεί τους λογαριασμούς με τον τρόπο που ο καθένας έχει πληρώσει το ρεύμα και να δεχτεί να πληρωθεί το ρεύμα στη ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Η διευθύντρια δεν δέχτηκε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το χαράτσι που είχε πληρωθεί μόνο το ποσό που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση ρεύματος. Ακόμα, ήταν ανένδοτη στο να γίνει διακανονισμός για να επανασυνδεθεί το ρεύμα που έχει κοπεί εδώ και ένα μήνα γυναίκας με μικρό παιδί.

Η νεαρή γυναίκα τής έλεγε ότι τρέχει το παιδί της από σπίτι συγγενή σε σπίτι άλλου συγγενή, για να κάνει ζεστό μπάνιο ή να ζεσταθεί τις μέρες που έχει κρύο. Οπως είπε, έχει πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να δουλέψει και με έναν μόνο μισθό, αυτόν του άντρα της, δεν τα βγάζουν πέρα. Η Διευθύντρια μάλιστα, προσπάθησε να πείσει ότι εκτελεί απλώς διαταγές.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους που αποφάσισαν τις επόμενες μέρες να επανέλθουν δριμύτεροι.

Οσο για τη ...συμπόνια που δήθεν δείχνει η συγκυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, αξίζει να σημειώσουμε ένα μικρό παράδειγμα γυναίκας που μιλούσε χτες με ανθρώπους της Λαϊκής Επιτροπής. Είπε λοιπόν: «Μου ζητάνε να πληρώσω το χαράτσι για ένα σπίτι που ακόμα δεν το έχω ξεπληρώσει, εγώ και το παιδί έχουμε 67% αναπηρία. Δεν έχω λεφτά να πληρώσω, η ΔΕΗ μου λέει να το πληρώσω και μετά....»

Τέλος, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών.

ΚΚΕ
Αγωνιστική δράση για κατάργηση του χαρατσιού

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα χαράτσια της ΔΕΗ:

«

Ο λαός δεν πρέπει να φοβηθεί τις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς ούτε να παγιδευτεί στα διάφορα αισχρά κόλπα και ελιγμούς της συγκυβέρνησης με τις τριμελείς επιτροπές και τη δήθεν συμπόνια της για τις ευπαθείς ομάδες. Το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ο εκβιασμός για το ρεύμα είναι επαίσχυντος και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα για όλους. Αυτό μπορεί να τους το επιβάλει μόνο η μαζική λαϊκή άρνηση πληρωμής του, η λαϊκή αγωνιστική δράση, η οργάνωση και αλληλεγγύη σε κάθε λαϊκή γειτονιά και συνοικία.

Η συγκυβέρνηση και η ΕΕ είναι παντελώς αναίσθητοι στο δράμα της λαϊκής οικογένειας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προστατευτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και να πληρώσει ο λαός το κόστος της κρίσης και της χρεοκοπίας.

Η συγκυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί από το λαό, γιατί εκβιάζει τις λαϊκές οικογένειες, που πλήττονται από την ανεργία, τις δραστικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, την ακρίβεια και τη βαριά φορολογία, με διακοπή του ρεύματος. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί για όλες τις οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

ΚΡΗΤΗ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι ενάντια στα χαράτσια

Λαϊκή συνέλευση με την καθολική συμμετοχή όλης της αγροτικής περιοχής Μεσκλών Χανίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσκλών που συμμετέχει στη Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ. Πρόκειται για αγροτική περιοχή με κύρια παραγωγή σε λάδι, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφία. Οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην περιοχή βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, με τις τιμές των προϊόντων τους, τόσο στο κρέας όσο και στο λάδι και τα εσπεριδοειδή, να μην τους επιτρέπουν τα διασφαλίσουν ούτε τις βασικές ανάγκες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Στη λαϊκή συνέλευση ομόφωνα αποφάσισαν ότι οργανωμένα δεν πρόκειται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά και τα χαράτσια που τους επιβάλλει ο δήμος για το νερό μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό, προχώρησαν στη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης που θα εναλλάσσονται με σκοπό να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια συνεργείου της ΔΕΗ ή του δήμου να κόψει το ρεύμα ή το νερό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ