ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκάθαρη επέμβαση στα εσωτερικά της

Από τη μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Κυριακή ενάντια στις επεμβάσεις στη Συρία
Από τη μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Κυριακή ενάντια στις επεμβάσεις στη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται δραματικά οι πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας με την απειλή έμμεσης ή άμεσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης που θα επιδεινώσει περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αιχμή αυτών των πιέσεων εμφανίζεται η τουρκική ηγεσία, που πλέον χωρίς προσχήματα, εκτός από το να παρέχει καταφύγιο στη συριακή αντιπολίτευση (αλλά και σε ενόπλους λιποτάκτες που διασχίζουν τα σύνορα), ανέβασε περαιτέρω τους τόνους καλώντας ευθέως τον Σύρο Πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία «γιατί το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί στο αίμα», όπως ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις δηλώσεις Ερντογάν συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου από το Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου συνεδριάζει εκ νέου ο Αραβικός Σύνδεσμος σήμερα. Υποστήριξε ότι η «τελευταία ευκαιρία δόθηκε στη Συρία και την έχασε». Εκτός των δηλώσεων, λαμβάνονται και πρακτικά μέτρα. Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ ανακοίνωσε τερματισμό των κοινών ερευνητικών πετρελαϊκών γεωτρήσεων σε έξι διαφορετικά σημεία στη Συρία, ενώ υπονοήθηκε ότι εξετάζεται αν θα συνεχιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη χώρα.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τη ρωσική διπλωματία είχε αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» στη Μόσχα. Η ρωσική πλευρά κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στον τερματισμό της βίας και στην εφαρμογή του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου, αρχίζοντας διάλογο. Η αντιπροσωπεία φέρεται να ζήτησε από τη Μόσχα «να μην παίζει τόσο αρνητικό ρόλο» και ως προϋπόθεση διαλόγου έθεσε «τη μετατροπή της Συρίας σε δημοκρατία». «Κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις που δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε» ανακοινώθηκε αργότερα.

Ρωσία και Κίνα, πάντως, στήριξαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε τις επιθέσεις διαδηλωτών κατά διπλωματικών αποστολών καθιστώντας υπεύθυνες τις συριακές αρχές. Αυτές, από την πλευρά τους, χτες, ανακοίνωσαν την απελευθέρωση 1.100 πολιτικών κρατουμένων. Εντούτοις, δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 27 πολίτες, 34 στρατιώτες και 12 ένοπλοι, πιθανότατα λιποτάκτες.

ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της «νέας λιβυκής ηγεσίας»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πολυήμερες και πολύνεκρες ήταν οι μάχες μεταξύ ενόπλων που, μέχρι πρότινος, πολεμούσαν μαζί τις δυνάμεις Καντάφι, στην πόλη Ζαουίγια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο ομάδες ενόπλων πρόσκεινται σε διαφορετικές φυλές, στην ομώνυμη φυλή της Ζαουίγια και στη φυλή Ουαρσεφάνα, και φέρονται να μάχονταν για τον έλεγχο μιας εγκαταλελειμμένης βάσης του λιβυκού στρατού αλλά και για ενεργειακές εγκαταστάσεις. Οι απώλειες των μαχών καταμετρούνται μεταξύ 7 και 13 νεκρών.

Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν ορισμένοι ένοπλοι με ταυτότητες ενός, υπό διαμόρφωση, νέου λιβυκού στρατού που κρατούν σε απόσταση τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ έγιναν συναντήσεις εκπροσώπων των δύο φυλών με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των γεγονότων αυτών και αρκέστηκε να μιλήσει για «ανεύθυνους νεαρούς» και να παραδεχτεί ότι ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να παραδοθούν τα όπλα που κυκλοφορούν στη χώρα και να δοθούν κίνητρα για κατάταξη όλων αυτών των ενόπλων στις γραμμές ενός, υπό σχηματισμό, τακτικού στρατού. Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκπρόσωποι των οποίων δεν έκρυβαν τη δυσφορία, αλλά και την ανησυχία τους για το κατά πόσο, τελικά, η «νέα λιβυκή ηγεσία» μπορεί να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει την ομαλή εξόρυξη πετρελαίου, τη δραστηριότητα των μεγάλων πολυεθνικών και τις νέες επενδύσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τραυματίστηκε ο Γάλλος πρόξενος στη Γάζα από ισραηλινή επιδρομή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Αν και ισχύει η αφοσίωση στην ισραηλινή ασφάλεια, το Ισραήλ θα πρέπει να θυμάται ότι δεν μπορεί να βλάπτει αμάχους». Με αυτήν τη λακωνική δήλωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνόδευσε την είδηση ότι ο Γάλλος διπλωμάτης, που εκτελεί χρέη προξένου στην πόλη της Γάζας, η 13χρονη κόρη και η σύζυγός του τραυματίστηκαν μέσα στο σπίτι τους, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής, τα ξημερώματα της Δευτέρας, που στόχευε ναυτική βάση στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, η σύζυγός του απέβαλε.

Η είδηση συνοδεύεται από την πληροφορία ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, απέστειλε γραπτό μήνυμα προς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο οποίο υπογραμμίζει τη φιλία των δύο χωρών «παρά τις διαφορετικές απόψεις τους ως προς το Μεσανατολικό». Η επιστολή φαίνεται ότι αποτελεί προσπάθεια της γαλλικής διπλωματίας να «διορθώσει» τις συνέπειες του χαρακτηρισμού «ψεύτη» που απέδωσε ο Σαρκοζί στον Νετανιάχου, μιλώντας στον Πρόεδρο Ομπάμα, χωρίς να γνωρίζει ότι καταγράφεται από μικρόφωνα. Το περιστατικό φιλοξενείται στα ισραηλινά ΜΜΕ, αλλά επισήμως η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει προβεί σε κανένα απολύτως σχόλιο, ενώ έντονη ήταν η αίσθηση ότι το συγκεκριμένο πλήγμα, με δεδομένο ότι είναι γνωστό πού βρίσκεται η κατοικία του Γάλλου προξένου στη Γάζα, δεν ήταν τυχαίο και συνδέεται με αυτές ακριβώς τις «διαφορετικές απόψεις» που αναφέρει και ο Σαρκοζί.

Στο περιθώριο όλων αυτών ανακοινώθηκε ότι οι «Χαμάς» - «Φατάχ» συμφώνησαν, καταρχήν, στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το Μάη και εργάζονται για μια, κοινής αποδοχής, υπηρεσιακή κυβέρνηση.

  • Αργά χθες, δύο ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ, με τη μία να εκρήγνυται κοντά σε παιδικό σταθμό, χωρίς να προκληθούν θύματα. Ωρες νωρίτερα, σύμφωνα με διαρροές, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ τασσόταν υπέρ της «άμεσης εξαπόλυσης ευρείας χερσαίας επιχείρησης» κατά της Γάζας για «να δοθεί τέλος στον κίνδυνο των ρουκετών».
ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης

Εκδήλωση αλληλεγγύης με τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) την Παρασκευή 18/11 στις 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (πρώην πιλοποιείο Πουλόπουλου). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών για τα 30 χρόνια αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΔΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στημένες έρευνες

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Ικανοποιημένο» από την πορεία της χώρας και την απόδοση της εγκάθετης κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, η οποία κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων διαφθοράς, εμφανίζει το 73% των Αφγανών, έρευνα της αμερικανικής «ΜΚΟ Asia Foundation». Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 6.300 Αφγανών, υποστηρίζει ότι το 35% του πληθυσμού θεωρεί ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό το οποίο είναι το ψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια έρευνα εμφανίζει το 80% των Αφγανών να είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του και ακόμα 17 άμαχοι να τραυματιστούν χθες, σε έκρηξη βόμβας, που αποδίδεται σε μαχητές των Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν περισσότεροι από έξι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν χτες από επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα βορειοδυτικά της χώρας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές.

KENYA - ΙΣΡΑΗΛ
Στρατηγική συμμαχία με το πρόσχημα των ισλαμιστών

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διαβεβαιώσεις για «υποστήριξη και βοήθεια στην εξασφάλιση των συνόρων» της Κένυας με τη Σομαλία πήρε ο Κενυάτης πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα από την ισραηλινή ηγεσία στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στο Τελ Αβίβ. Το πρόσχημα της ανάμειξης του Ισραήλ στην περιοχή είναι για άλλη μια φορά οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ».

Σε ανακοίνωση του Κενυάτη πρωθυπουργού σημειώνεται ότι η βοήθεια που θα δοθεί θα αφορά στην αντιμετώπιση «ακραίων, φονταμελιστικών στοιχείων». Εκπρόσωπος των ισλαμιστών στο Μογκαντίσου κάλεσε χτες την Κένυα να εγκαταλείψει τη Σομαλία «όσο είναι καιρός και έχει την ευκαιρία»...

Το ίδιο 24ωρο, στον προσφυγικό καταυλισμό Σομαλών προσφύγων Νταμπάμπ στην Κένυα σημειώθηκε έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο φρουρών. Παράλληλα, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανισμών στον ίδιο καταυλισμό Σομαλών προσφύγων διαπίστωσαν 60 κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων το ένα απέβη θανατηφόρο.

Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Σομαλία παρατήρησαν πως διπλασιάστηκαν τα παιδιά που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον περασμένο Οκτώβρη στην κεντρική και νότια Σομαλία. Υπολογίζεται έτσι πως 24 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 58 τραυματίστηκαν όταν έπεσαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ ισλαμιστών και κυβερνητικών σομαλικών και κενυατικών στρατευμάτων, ή στρατιωτών της αποστολής της εκεί Αφρικανικής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ