Πέτυχε το «Σογιούζ», απέτυχε οριστικά το «Εδαφος του Φόβου»
Το «Εδαφος του Φόβου» πρόκειται να καταπέσει και να καεί στην ατμόσφαιρα το αργότερο ως το Γενάρη |
Ακαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες για να μη χαθεί από τα πρώτα βήματα η ρωσική (με κινεζική συμμετοχή) αποστολή «Εδαφος του Φόβου» (Phobos Grunt). Παρά τη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ερασιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία του κέντρου ελέγχου στη Ρωσία με τη διαστημοσυσκευή εξερεύνησης του δορυφόρου Φόβου του Αρη, που από την προπερασμένη Τρίτη έχει κολλήσει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, δεν έγινε δυνατή η πυροδότηση των κινητήρων. Ετσι η φιλόδοξη διαπλανητική αποστολή, που θα έφερνε πίσω στη Γη χώμα από το Φόβο, πρόκειται να καεί στην ατμόσφαιρα το αργότερο μέσα στο Γενάρη του 2012. Η απώλεια του «Phobos Grunt» έρχεται ως μια ακόμα αποτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος το τελευταίο διάστημα, αποτυχίες που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις αρκετών δορυφόρων, ενός μεταγωγικού «Προγκρές» ανεφοδιασμού προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κ.ά.
Το «Σογιούζ» λίγο πριν την εκτόξευσή του, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά τις εμφανώς δύσκολες καιρικές συνθήκες |
Η συμβιωτική τριάδα ήταν γνωστή εδώ και μια δεκαετία, όμως μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ποια ακριβώς ανάγκη βρίσκεται πίσω της. Οι τρεις οργανισμοί φτιάχνουν αμινοξέα, τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών, σε μια συνεργατική «γραμμή παραγωγής». Ο καθένας προσφέρει τις δικές του χημικές αντιδράσεις, ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν. Πολλά έντομα που παρασιτούν σε φυτά στηρίζονται σε συμβιωτικά βακτήρια για να κατασκευάζουν τα αμινοξέα τους, αλλά κανένα απ' αυτά δεν παρουσιάζει το φαινόμενο του μικροβίου μέσα στο μικρόβιο, όπως ο ψευδόκοκκος.
Σύμφωνα με μια θεωρία, το έντομο αρχικά συνεταιρίστηκε με το Tremblaya. Βρισκόμενο μέσα σε ένα έντομο, το βακτήριο σύντομα απέβαλε μερικά από τα γονίδιά του, που ήταν άχρηστα, αφού οι αντίστοιχες πρωτεΐνες παράγονταν από τον ξενιστή. Το βακτήριο αυτό έχει σήμερα το μικρότερο γενετικό κώδικα από οποιονδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό, με μόλις 121 γονίδια (συγκριτικά ο άνθρωπος έχει περισσότερα από 20.000) και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να μειώνεται. Σε κάποια φάση, το γονιδίωμα του Tremblaya συρρικνώθηκε τόσο, ώστε εμφανίστηκε εμπλοκή στο μηχανισμό με τον οποίο παρήγε αμινοξέα. Τότε αποδείχτηκε χρήσιμη η βοήθεια του Moranella endobia, αλλά κανένας δεν ξέρει πώς το νέο μικρόβιο βρέθηκε μέσα στον ξενιστή, που παρασιτεί μέσα στον μη μικροβιακό ξενιστή.
Μια νέα τεχνική μεταμορφώνει δερματικά κύτταρα (αριστερά) σε νευρώνες (δεξιά) |
Την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Σολκ, στην Καλιφόρνια, μια νέα τεχνική για τη μεταμόρφωση απλών δερματικών κυττάρων σε λειτουργικούς νευρώνες. Τα δερματικά κύτταρα πάρθηκαν από ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης μη παρεμβατικών προσωποποιημένων θεραπειών για την ασθένεια. Μέχρι τώρα οι γιατροί χορηγούσαν διάφορα φάρμακα μέχρι να πετύχουν εκείνο που είναι αποτελεσματικότερο. Εχοντας στη διάθεσή τους εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών, θα μπορούσαν να βρουν το καλύτερο φάρμακο, χωρίς να πειραματιστούν πάνω στους ίδιους τους αρρώστους.
Οι ερευνητές επαναπρογραμμάτισαν γενετικά τα δερματικά κύτταρα που συνέλεξαν τόσο από υγιείς ανθρώπους όσο και από σχιζοφρενείς, έτσι ώστε να περιέλθουν στην αδιαφοροποίητη εμβρυονική τους κατάσταση (βλαστοκύτταρα), για να μπορούν να μετεξελιχθούν σε οποιονδήποτε από τους 200 τύπους κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Εμβαπτίζοντάς τα σε βιοχημικά διαλύματα σχεδιασμένα να μοιάζουν με εκείνα στα οποία αναπτύσσονται τα εγκεφαλικά κύτταρα του εμβρύου, ένα μήνα αργότερα είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρες καλλιέργειες νευρώνων. Τα νευρικά κύτταρα που προέκυψαν από υγιείς ανθρώπους ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα κανονικά εγκεφαλικά τους κύτταρα, ενώ τα κύτταρα των σχιζοφρενών ήταν μικρότερα και σχημάτιζαν λιγότερες συνάψεις, ένδειξη της βιολογικής ρίζας της νόσου.