ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να οργανωθεί πιο αποφασιστικά ο αγώνας μέσα σε κάθε σχολική μονάδα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Οι καταγγελίες για το «κόψιμο» των καλλιτεχνικών μαθημάτων (σχέδιο) από το «νέο Λύκειο», από τους εκπαιδευτικούς αυτών των μαθημάτων, έρχονται να προστεθούν τις τελευταίες μέρες στις γενικότερες ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία. Ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικών και κονδυλίων. Αυτά έρχνονται να προστεθούν στα τεράστια βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι λαϊκές οικογένειες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην... αναπλήρωση των ωρών που δήθεν χάθηκαν από τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Κανένας μαθητής, κανένα σχολείο να μην τιμωρηθεί επειδή συμμετείχε σε αγώνες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το μαύρο μέτωπο των εχθρικών δυνάμεων προς το λαό ετοιμάζεται να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων και των παιδιών τους. Η αυξανόμενη φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση του λαού εκφράζεται καθημερινά και μέσα στα σχολεία.

Ηδη υποσιτίζονται μαθητές, μικρά παιδιά λιποθυμάνε στα σχολεία. Οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους. Αυτό μαρτυρούν και έρευνες που κάνουν λόγο για μείωση κατά 50% στις πωλήσεις των κυλικείων μέσα στα σχολεία. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν γίνεται για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών να αναστενάζουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα.

Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες τα φέρνουν δύσκολα πέρα, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, στο σχολείο ακόμη επικρατεί η άθλια κατάσταση με τις ελλείψεις και τους γονείς να καλούνται να πληρώσουν για τη λειτουργία και τη μόρφωση των παιδιών τους. Ακόμη δεν έχουν δοθεί βιβλία στα σχολεία, δεν έχει λυθεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Αυτό είναι το "νέο Λύκειο" που ετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μαθητές και που θα συνεχίσει η επόμενη. Ταυτόχρονα καταργούν και μαθήματα τα οποία είναι απαραίτητα και σ' αυτό το άδικο εξεταστικό σύστημα.

Είναι υποκρισία να μιλάει η κυβέρνηση για χαμένη ύλη, την ίδια στιγμή που δεν εξασφαλίζει τη δωρεάν και για όλους λειτουργία των σχολείων. Η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών και της ύλης μέσα από 8ωρα και μαθήματα τα Σάββατα δεν έχει να κάνει με κανέναν παιδαγωγικό στόχο. Υπάρχουν λύσεις και τρόποι που μπορεί να λυθεί μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Ομως πρόκειται για την τιμωρία όσων μαθητών σήκωσαν κεφάλι και αγωνίστηκαν για τα δίκαια αιτήματά τους. Από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση απειλεί, προσπαθεί να φοβίσει, να τρομοκρατήσει τους μαθητές που διαλέγουν το δρόμο του αγώνα. Τώρα θέλει να τους τιμωρήσει για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.

Καλούμε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μην συμβιβαστούν με αυτή την άθλια κατάσταση. Να κάνουν στην άκρη ψευδοδιλήμματα και εκβιασμούς, την τρομοκρατία και το βούρδουλα της τιμωρίας.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί πιο αποφασιστικά ο αγώνας μέσα σε κάθε σχολική μονάδα. Να μην πληρώσει ούτε 1 ευρώ η λαϊκή οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της. Τώρα να υπάρξει δωρεάν διατροφή σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους. Να καταργηθεί το ΦΠΑ 23% από τα είδη των κυλικείων των σχολείων. Κανείς μαθητής, κανένα σχολείο να μην τιμωρηθεί επειδή συμμετείχε σε αγώνες.

Αγώνας, ο οποίος θα έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της πλουτοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων της, την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για θετικές εξελίξεις, για τη λαϊκή εξουσία».

Στον Πειραιά όπου ιδρύθηκε το τιμημένο ΚΚΕ

Την Κυριακή 20 Νοέμβρη θα γίνει ο δεύτερος ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου

Το κτίριο που ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά
Το κτίριο που ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά
Αφιερωμένος στην Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΚΚΕ είναι ο δεύτερος ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ που θα γίνει την Κυριακή 20 Νοέμβρη στον Πειραιά. «Μελετάμε την Ιστορία μας, γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το σοσιαλισμό», τονίζει η ΚΝΕ και οι ιστορικοί περίπατοι που διοργανώνει έρχονται να στηρίξουν ακριβώς αυτό, να φέρουν μικρότερες ηλικίες σε επαφή με την Ιστορία και τους αγώνες του λαού. Οι περίπατοι που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου κυρίως, ξεκίνησαν με την επίσκεψη στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Κοραή στα τέλη Οκτώβρη, μία εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το ραντεβού για όσους προσέλθουν στον επόμενο περίπατο είναι στις 10.30 π.μ. στο σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά. Πρώτη στάση θα γίνει στα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, όπου θα γίνει εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Δεύτερος σταθμός είναι το κτίριο όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο μνημείο των Πεσόντων Εργατών στο Πασαλιμάνι, όπου στις 22 του Αυγούστου 1923 στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έπεσαν νεκροί μετά την επίθεση που δέχτηκαν από το στρατό και την αστυνομία 11 διαδηλωτές.

Για τη μελέτη των γεγονότων, στα οποία είναι αφιερωμένος ο ιστορικός περίπατος, από την ΚΝΕ προτείνεται η εξής βιβλιογραφία: «Οι δύο δρόμοι» του Κ. Παρορίτη, «Τα συντροφικά τραγούδια» του Γ. Ρίτσου, «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικ. Οστρόφσκι, «Ο πρώτος δάσκαλος» του Τζ. Αϊτμάτοφ, «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ρηντ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Το Σάββατο στο Περιστέρι θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Σήμερα Πέμπτη

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου με θέμα «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», στη 1 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Θα μιλήσει η Τασούλα Μπάτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

Οι ΟΒ Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του υγειονομικού για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών», στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΑΙ3 στην Ιατρική. Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 10 του πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο 12 Νοέμβρη

Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτώβρης 1917 - Η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ξεκίνησε...», στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά στο Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Kεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Ούτε βήμα πίσω στον πόλεμο του κεφαλαίου. Αγώνας και οργάνωση για την Ανατροπή», στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Μάθε εργάτη πως...» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνει στην Πάτρα εκδήλωση με θέμα «Οι επαναστάσεις του μέλλοντος θα είναι σοσιαλιστικές», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ.

ΑΧΤΙΔΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικές συγκεντρώσεις στις σχολές

Πολιτικές συγκεντρώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με θέμα «Η προοπτική του λαϊκού κινήματος και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», πραγματοποιεί τις επόμενες μέρες η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

Στη Νομική Σχολή, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα 12 (5ος όροφος), θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 105, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

Στο ΕΜ Πολυτεχνείο, στη 1.30 το μεσημέρι, στις «Γενικές Εδρες», θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Ιππαρχος», θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ