Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ενας για όλους και όλοι για έναν»

Περισσότερο από φανερές είναι πια οι συνέπειες της κρίσης στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Το μορφωτικό δικαίωμα συνθλίβεται κάτω από την υποχρηματοδότηση μέχρι εξαθλίωσης της εκπαίδευσης, με τις δαπάνες για την Παιδεία να μειώνονται ακόμα περισσότερο στον επόμενο προϋπολογισμό. Τα σχολεία, εκτός από την έλλειψη βιβλίων και καθηγητών, δεν έχουν θέρμανση. Στα λαϊκά νοικοκυριά, τα χαράτσια διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, η ανεργία θερίζει στις εργατογειτονιές, οι μειώσεις μισθών είναι διαρκείς, τα παιδιά φτάνουν να στερούνται μέχρι και το φαγητό. Οι γονείς καλούνται να πληρώνουν για να καλύψουν ανάγκες των σχολείων και - πιο απροκάλυπτα από ποτέ - να αγοράζουν την εκπαίδευση που σηκώνει η τσέπη τους.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) απέναντι σε όλα τα παραπάνω απευθύνει κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στις Ενώσεις Γονέων, στους Συλλόγους σε κάθε σχολείο, να οργανώσουν άμεσα τη δράση τους για να παρεμποδιστεί η εφαρμογή των αντιδραστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, να ορθωθεί τείχος λαϊκής αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών της κρίσης στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει μια σειρά άμεσα αιτήματα πάλης για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, για να μην πληρώσουν τα ίδια και οι οικογένειές τους την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Καλεί τους γονείς να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για λειτουργίες της εκπαίδευσης, αλλά να παρθούν πολιτικές αποφάσεις για να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων, απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.ά. Είναι, άλλωστε, πραγματική πρόκληση να απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο οι εφοπλιστές και να ξεπαγιάζουν τα παιδιά στις τάξεις, επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν τα σχολεία. Καλούν, επίσης, να παλέψουν ώστε να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, γιατί τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα παιδιά, να εκφραστεί έμπρακτη αλληλεγγύη των Ενώσεων Γονέων στους άνεργους και τα παιδιά τους.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα προσκλητήριο αγωνιστικής διεκδίκησης για όσα δικαιούνται τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ενάντια στη λογική του «κουρέματος» των δικαιωμάτων. Σήμερα, είναι δυο φορές βαρβαρότητα να πηγαίνουν στο σχολείο παιδιά υποσιτισμένα, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να ζουν στο σκοτάδι επειδή οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Η κατάσταση δείχνει το δρόμο της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης και δράσης για να μη θυσιαστούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες κανενός παιδιού. Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αδιαφορεί για την κατάσταση του μαθητή που έχει απέναντί του. Κανένας γονιός δεν μπορεί να εξαντλεί το ρόλο του στις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς και στο να πληρώνει όποτε του το ζητήσουν. «Ενας για όλους και όλοι για έναν», είναι το σύνθημα που ρίχνει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας όλους να πάρουν τη θέση τους σε ένα συμπαγές τείχος λαϊκής αλληλεγγύης.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ