ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία των αναπληρωτών!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για «νέο χτύπημα στους μισθούς»

Νέο χτύπημα στους μισθούς καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με βάση έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο αναφέρεται πως δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επικαλείται την υπ' αριθμ. Φ.361.4/74/117456/Δ1/17-10/2011 εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας όπου αναφέρεται το εξής: «καθώς συντρέχουν οι διατάξεις (...) του ν.3986/2011 ... οι εν λόγω εκπαιδευτικοί (σ.σ. οι αναπληρωτές) θα καταταγούν στο εισαγωγικό, μισθολογικό κλιμάκιο 18, μέχρι την εφαρμογή του νέου, ενιαίου μισθολογίου». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αυτό σημαίνει πως «με βάση το μεσοπρόθεσμο (ν. 3986), δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Κατατάσσονται αυτόματα στο αρχικό κλιμάκιο (ΜΚ 18)! Αντίστοιχα, από 1/7/2011 έχει παγώσει η μισθολογική ωρίμανση για όλους τους δημόσιους υπάλληλους».

Το σχετικό έγγραφο αφορά τους αναπληρωτές που έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους μέχρι τις 30 Ιούνη τους 2011. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου (δηλαδή μέσα στο Νοέμβρη) οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα χάσουν το μισθολογικό τους κλιμάκιο, δηλαδή θα τους αφαιρεθούν επιπλέον χρήματα απ' το μισθό τους. Για παράδειγμα αν κάποιος αναπληρωτής «χάσει» ένα κλιμάκιο (δύο χρόνια) αυτό μεταφράζεται σε αφαίρεση περίπου 50 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές του. Να σημειωθεί πως υπάρχουν εκπαιδευτικοί (π.χ. στην Ειδική Αγωγή) που είναι αναπληρωτές 10 χρόνια και έχουν πραγματική προϋπηρεσία 7 χρόνια! Τα 7 χρόνια προϋπηρεσία αφαιρούνται, με βάση το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας!

Βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται

Οι εκπαιδευτικοί (οι μόνιμοι) μέχρι τώρα έχουν χάσει σε ονομαστική βάση πάνω από 5 μισθούς:

  • 1,5 μισθός από την περικοπή 13ου -14ου μισθού.
  • 1 μισθός από τα έκτακτα χαράτσια του 1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ ΕΚΑΣ, 1% έκτακτη εισφορά για εισόδημα μέχρι 20 χιλιάδες και 2% για πάνω από 20 χιλιάδες.
  • 2 μισθοί από τη μείωση του αφορολόγητου από 12 σε 5 χιλιάδες, τη μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης και του ειδικού τέλους στα ακίνητα.
  • 1 μισθός από την περικοπή όλων των επιδομάτων.

Σχεδόν τα μισά από τα παραπάνω χαράτσια αφορούν και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη δει τις αποδοχές τους να μειώνονται και καλά - καλά δεν ξέρουν φέτος πόσος θα είναι ο μισθός τους. Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν και η απώλεια της προϋπηρεσίας, αλλά και οι περικοπές που θα σημάνουν για τις αποδοχές από το νέο μισθολόγιο.

Με το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο θα υπάρχει νέα περικοπή των αποδοχών κατά μέσο όρο 30%! Για τους εκπαιδευτικούς καταργούνται όλα τα επιδόματα (διδακτικής προετοιμασίας, εξωδιδακτικής απασχόλησης, κίνητρο απόδοσης) και παραμένουν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, το επίδομα ειδικών συνθηκών, ενώ θεσπίζεται επίδομα αποδοτικότητας, το οποίο θα παίρνουν μόνο οι «ανταγωνιστικοί» εκπαιδευτικοί, δηλαδή, αυτοί που θα ανταποκρίνονται στο... νέο σχολείο των «πρότζεκτ» και του πληκτρολογίου αντί της διδασκαλίας.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η αφαίρεση της προϋπηρεσίας θα ισχύσει και στο νέο μισθολόγιο. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «είναι φανερό, πως έχει αποφασιστεί η ένταξη και των αναπληρωτών στον εισαγωγικό μισθό του νεοδιόριστου, δηλαδή στα 660 ευρώ, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας! Αυτό το μέλλον ετοιμάζουν για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει κούρεμα και ελεγχόμενη χρεοκοπία για το λαό! Τα βάρβαρα μέτρα δεν έχουν τέλος! Κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής»!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτεί:

  • Να παρθεί πίσω η εγκύκλιος.
  • Οχι στο νέο μισθολόγιο. 2000 ευρώ (μεικτά) στο νεοδιόριστο.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν στέγαση και δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.

Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος! Καμία θυσία - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»!

Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης των ελαστικά εργαζόμενων και άνεργων εκπαιδευτικών, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αθήνας, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Ιδρύματα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ομιλία της υπουργού Παιδείας στο «Forum» για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας απ' τα μονοπώλια

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να βάλει στην υπηρεσία των «αγορών» τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) και τους καθηγητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εφαρμόζοντας το νόμο πλαίσιο. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου στο «ανοιχτό Forum Ανώτατων Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της Ελλάδας».

Υπενθυμίζουμε, πως από το βήμα του «Forum» έγινε έκκληση για «συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας» για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της χώρας, απ' τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη. Πρόκειται, πρακτικά, για μια έκκληση για λεηλασία από τα ενεργειακά μονοπώλια (σχετικό θέμα στο χτεσινό «Ρ», σελ. 16).

Η υπουργός Παιδείας, λοιπόν, στο παραπάνω πλαίσιο εξήγησε τι σημαίνει σύνδεση των πανεπιστημίων με την «αγορά». Περιέγραψε αναλυτικά πόσα τμήματα υπάρχουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας που έχουν σχέση με ενέργεια και το περιβάλλον, πόσους φοιτητές και καθηγητές έχουν κ.ά. Παρουσίασε μια πλήρη καταγραφή των πτυχιούχων των τμημάτων αυτών, τη χρηματοδότηση του υπουργείου στα τμήματα, των μεταλλουργών μηχανικών που είναι ενταγμένοι στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Γιατί τα είπε όλα αυτά; Διότι όλη η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων πρέπει να μπει στην υπηρεσία των κερδών των μονοπωλίων. Η Α. Διαμαντοπούλου σημείωσε (γενικότερα για τα ιδρύματα) πως «αναπροσδιορίζεται η σχέση πρακτικής άσκησης και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την καινοτομία» και πως «θα επιβραβεύονται οι φοιτητές και οι νέοι επιστήμονες και θα τους δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με τον ιδιωτικό χώρο» κ.ά.

Η υπουργός Παιδείας είπε συγκεκριμένα πως η «πολιτεία που κάνει το σχεδιασμό των προγραμμάτων» πρέπει «να βρίσκεται σε σύνδεση και συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο και με τον ιδιωτικό τομέα».

Συνάντηση με το ΤΕΙ Καβάλας

Επίσης, η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε, χτες, και με τη διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας που προχωρά σε «σχέδιο ανασυγκρότησης, καθώς και στη διενέργεια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στην αγγλική γλώσσα με σκοπό την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή»! Το ΤΕΙ Καβάλας φαίνεται πως θεωρείται πρότυπο στην εφαρμογή του νόμου, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του υπουργείου ως προς την στενή συνεργασία με γερμανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης και σύνδεσης των σπουδών με την τοπική και διεθνή αγορά εργασίας».

Επιπλέον, η έννοια της ανασυγκρότησης παραπέμπει και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας μέσα από το νόμο πλαίσιο, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων και αφήνοντας εντελώς ανοιχτό το τι θα γίνει με το προσωπικό, τους σπουδαστές και τους αποφοίτους των Τμημάτων αυτών.

Εκδήλωση για τον παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο

Ο Μ. Παπαμαύρος
Ο Μ. Παπαμαύρος
Εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Χιώτη παιδαγωγό, συγγραφέα, δάσκαλο και αγωνιστή της Αντίστασης Μιχάλη Παπαμαύρο διοργανώνει στη Χίο το Γυμνάσιο Βολισσού με Λυκειακές τάξεις «Μιχ. Παπαμαύρος» την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Ο Μιχ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού και μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».

Αφησε πίσω του ένα αξιόλογο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.

Να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις πανελλαδικές

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση πληρωμή των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Πρωτούλης και Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως εξηγούν οι βουλευτές, «σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές (Ημαθία, Αχαΐα, Γ' Αθήνας κλπ.) απλήρωτοι παραμένουν όσοι πέρυσι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων». Ετσι, οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα λάβει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των καθηγητών που εργάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ