Από την εκδήλωση στις Βρυξέλλες |
Στις ομιλίες τους ο Βαγγέλης Κατσιάβας, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Πέτερ Μέρτενς, Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, μίλησαν για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και την κατάσταση σε Βέλγιο και Ελλάδα και υπογράμμισαν την ανάγκη διεθνοποίησης του αγώνα της εργατικής τάξης. Στην παρέμβασή του ο Πέτερ Μέρτενς αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο βελγικό και ελληνικό λαό και εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στη γενική 48ωρη απεργία στην Ελλάδα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Ο ελληνικός και ο βελγικός λαός έχουν συμφέρον να αποδεσμευτούν από την ΕΕ, να μην πληρώσουν το χρέος και να οικοδομήσουν την κοινωνία του μέλλοντος, το σοσιαλισμό.
Ο Βαγγέλης Κατσιάβας στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ που ξεδιπλώθηκε από την Ακρόπολη «Λαοί της Ευρώπης Ξεσηκωθείτε» φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς Ευρωπαϊκή Ενωση και αστικές κυβερνήσεις έχουν προβεί σε πόλεμο ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Οσον αφορά στην Ελλάδα, είπε πως οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ, οι εργάτες και εργάτριες που στηρίζουν το ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και συνοικία για να διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο που να απαιτεί εδώ και τώρα: Τέλος στις θυσίες για την κρίση και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, να ανατραπεί η κυβέρνηση, να αποδυναμωθούν τα κόμματα που θυσιάζουν το λαό για να σωθούν το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, να διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους.
Τέλος, το λόγο πήρε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Βελγίου που πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και μετέφερε ζωντανή εικόνα από την προετοιμασία και την οργάνωση των εργατικών αγώνων από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνέχισαν και χθες οι εκπαιδευτικοί στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της χρηματοδότησης για την Παιδεία.
Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν άλλη μια απεργία - την έκτη από την αρχή της σχολικής χρονιάς - με τη συμμετοχή και των δασκάλων. Οπως ανακοίνωσε το εργατικό σωματείο «UGT», περίπου το 68% των εκπαιδευτικών και το 50% των δασκάλων πήρε μέρος στην απεργία. Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν πως η μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής κυβέρνησης για την Παιδεία θα χειροτερέψει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε μια χώρα όπου σχεδόν το 30% των μαθητών παρατάνε το σχολείο και όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 45%.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίς χτες το πρωί σε οδόφραγμα Σέρβων διαδηλωτών που αντιτίθενται στην ανάπτυξη Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών σε φυλάκια ελέγχου και τελωνειακούς σταθμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία.
ΝΑΤΟικοί στρατιώτες της δύναμης KFOR έριξαν, μεταξύ άλλων, βροχή δακρυγόνων κατά των δεκάδων Σέρβων διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι σε μπλόκο κοντά στο χωριό Γιανγκντζένιτσα προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 22 αμάχων οι οποίοι διακομίστηκαν σε κέντρο υγείας του Ζούμπιν Πότοκ. Παρά τα επεισόδια, δεκάδες Σέρβοι της περιοχής άρχισαν - ώρες μετά - να συρρέουν στο οδόφραγμα της Γιανγκντζένιτσα πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία με την πλάτη στραμμένη στους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, εκφράζοντας την απόφασή τους να παραμείνουν στην περιοχή «τουλάχιστον για ένα μήνα», παρά τις ΝΑΤΟικές απειλές και τις τρομοκρατικές πτήσεις μη επανδρωμένων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους...
Αργότερα, εκπρόσωποι των αποστολών του ΝΑΤΟ (ΚFOR) και της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο είπαν πως διέλυσαν ορισμένα μπλόκα στην περιοχή Μπρίνιακ.
Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ζήτησε από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο «να σεβαστούν και να τηρήσουν» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψουν στους Σέρβους τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο στρατός της Κένυας κλιμακώνει τις ένοπλες επιχειρήσεις του επί του σομαλικού εδάφους, ανακοινώνοντας χτες πως σχεδιάζει να μείνει στη γειτονική χώρα μέχρις ότου «εκδιωχθούν όλοι οι ισλαμιστές» της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ. Κεντρικός στόχος των τωρινών επιχειρήσεων του κενυατικού στρατού είναι το επίνειο της νότιας σομαλικής πόλης Κισμάγιο, το οποίο θεωρείται «προπύργιο» των πειρατών και των ισλαμιστών και μέρος όπου κρατούνται πολλοί Δυτικοί όμηροι.
Χτες, τα κενυατικά στρατεύματα κινήθηκαν προς την περιοχή Αφμάντοου, που βρίσκεται βορείως του Κισμάγιο, ενώ νωρίτερα ο ταγματάρχης Ιμανουέλ Τσίρτσιρ ανακοίνωσε κατάληψη της νότιας σομαλικής πόλης Ρας Καμπόνι έπειτα από άτακτη υποχώρηση ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ».
Το ίδιο 24ωρο, ο βοηθός υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας της Κένυας, Ορουα Οτζόντε, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας θα ξεκινήσουν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις σε προάστια της κενυατικής πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, προκειμένου να εκδιωχθούν όλοι οι Σομαλοί ισλαμιστές και οι υποστηριχτές τους από την περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο προάστιο Ιστλέιφ, όπου διαμένει πολυάριθμη σομαλική παροικία και Κενυάτες σομαλικής καταγωγής...
Ο κενυατικός στρατός, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, παραβίασε την περασμένη Κυριακή τα σύνορα με τη τη Σομαλία ξεκινώντας ένοπλες επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις απειλές των τελευταίων για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ναϊρόμπι, αλλά και τις απαγωγές δύο Ισπανίδων εργαζομένων σε οργάνωση αρωγής Σομαλών προσφύγων σε μεθοριακή πόλη της Κένυας. Είναι η δεύτερη χώρα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην περιοχή κατά των ισλαμιστών στη Σομαλία έπειτα από την αποτυχημένη κινητοποίηση αιθιοπικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Σομαλίας στο τέλος του 2006...
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--
Με διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία των κατοχικών δυνάμεων, στην Αποστολή Σταθεροποίησης της Αϊτής του ΟΗΕ - Minustah, οι Αϊτινοί απαίτησαν για άλλη μία φορά την οριστική και αμετάκλητη απομάκρυνσή τους ακριβώς στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εμφάνιση της επιδημίας χολέρας.
Μία επιδημία που εισήχθη από μέλη της Minustah - από μέλη της αποστολής από το Νεπάλ - και έχει στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε 6.559 ανθρώπους ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 465.293. Μία επιδημία που έχει αποδεκατίσει τον αϊτινό λαό, ένα λαό που μαστίζεται από χρόνια πείνα και εξαθλίωση εξαιτίας της χρόνιας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, από χρονίζουσα φονική καταστολή μέσω των αλλεπάλληλων επεμβάσεων και δικτατοριών και εσχάτως από τη Minustah, το στρατό κατοχής που εγκαταστάθηκε μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά. Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου του 2010, η επιδημία χολέρας αλλά και η ωμή επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εκλογές που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απλώς οι χαριστικές βολές.
Με φόντο το θάνατο και τα συντρίμμια ανέλαβε καθήκοντα το δεκαεπταμελές κυβερνητικό σχήμα υπό τον πρωθυπουργό Γκάρι Κονίγ, τον «παρατηρητή» του Μπιλ Κλίντον και των ΗΠΑ. Μότο της νέας κυβέρνησης είναι: «Η Αϊτή είναι ανοιχτή για μπίζνες» και η προσέλκυση του «επενδυτών» είναι το κύριο μέλημά της κυβέρνησης, όπως ακριβώς το διατύπωσε ο Κονίγ κατά την παρουσίαση του προγράμματός της στο Κογκρέσο προβλέποντας μάλιστα ρυθμό ανάπτυξης για τη χώρα της τάξης του 9%! Προφανώς δεν πρόκειται για προβλέψεις αλλά για βεβαιότητες καθώς ο δρόμος για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων έχει στρωθεί.