ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΣΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
Κριτήριο οι «αξίες» του κεφαλαίου...

Το αντιδραστικό και επικίνδυνο ευρω-ενωσιακό ιδεολόγημα της «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» θα είναι -και τυπικά- το βασικό κριτήριο για την απόδοση του «Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως αποφάσισαν πρόσφατα τα κράτη - μέλη και ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτισμού της ΕΕ.

Το «Σήμα», που ενέκρινε (Δεκέμβρης 2010) το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί «πιστοποιητικό» που θα «απονέμεται» σε μνημεία, φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, που «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Πρόκειται για «εργαλείο» διαχείρισης του πολιτισμού και ιδεολογικής στρέβλωσής του, ώστε να «χωρέσει» στις «αξίες» των μονοπωλίων. Απόδειξη ότι το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι βαθιά σκοταδιστικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των ευρωπαϊκών λαών, αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα - «πιλότο» του 2006, είναι και τα ναυπηγεία στο Γκτανσκ της Πολωνίας, επειδή ήταν... «το λίκνο του ανεξάρτητου συνδικάτου "Αλληλεγγύη"», που συντέλεσε «στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανένωση της ηπείρου μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Επίσης, αποφασίστηκε ότι «επιλέξιμες» για το «Σήμα» θα είναι τοποθεσίες «συμβολικές για την ιστορία ή την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Στόχος του προγράμματος είναι «να προωθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των νέων στην κοινή κληρονομιά και ταυτότητα της Ευρώπης». «Ιδιαίτερη έμφαση» θα δοθεί στις «"διακρατικές" τοποθεσίες πανευρωπαϊκής σημασίας».

Η απονομή τους «Σήματος» θα αρχίσει το 2013, σε μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες ή σε άυλη κληρονομιά κάποιου τόπου, πάντα με τα παραπάνω κριτήρια. Η σύγχρονη κληρονομιά θα είναι «επιλέξιμη» για το «Σήμα», «όχι για αρχιτεκτονικούς ή αισθητικούς λόγους, αλλά για τη σχέση της με την κοινή ιστορία και κληρονομιά της Ευρώπης»!

Η συμμετοχή θα είναι «εξ ολοκλήρου εθελοντική». Κάθε δύο χρόνια τα κράτη - μέλη θα προτείνουν μέχρι δύο υποψήφιες περιοχές, από τις οποίες η κριτική επιτροπή 13 «ανεξάρτητων» εμπειρογνωμόνων θα επιλέγει μία. Η διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των περιοχών θα παραμείνουν στην ευθύνη των κρατών - μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «τρέξει» προγράμματα «ευαισθητοποίησης», όπως η δημιουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας για το «Σήμα» και «ενθάρρυνσης» «προωθητικών δραστηριοτήτων».

Στο «Τριανόν» οι μικρού μήκους

«Μάθε εργάτη πώς»
«Μάθε εργάτη πώς»
Την Κυριακή 23/10 (11 μ.μ.), θα προβληθεί η ταινία «Μάθε εργάτη πώς» των Κώστα Σταματόπουλου - Σήφη Στάμου, στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), στο πλαίσιο των καθιερωμένων προβολών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο, κάθε χρόνο, μετά τη λήξη της διοργάνωσης, «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

Η ταινία έχει σαφή ταξικό περιεχόμενο. Τάσσεται με τους εκμεταλλευόμενους. Οι δύο νέοι σκηνοθέτες επέλεξαν να παραπέμψουν το περιεχόμενο της ταινίας τους στη ρήση του Μαρξ: «Ετσι κι αλλιώς η Ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πράξεις των ανθρώπων που επιδιώκουν τους δικούς τους σκοπούς».

Από 20 - 26/10 στο «Τριανόν», θα προβληθούν όλες οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας, οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Τμήματος και όλες οι ελληνικές ψηφιακές ταινίες. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι «Βραβευμένες ταινίες PRIXEFA 2010» από την «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου» (21, 24, 25/10, 7 - 9 μ.μ.), αφιέρωμα στη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου (22/10, 5 - 9 μ.μ.), αφιέρωμα στη Νορβηγική Σχολή Κινηματογράφου (23/10, 7 - 9 μ.μ.), «Σπουδαστικό Πανόραμα» (θα προβληθούν 45 ελληνικές, δηλαδή όλες οι συμμετέχουσες ταινίες, 22, 23/10 10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Εικαστικές εκθέσεις

Τη 2η Διεθνή Εκθεση Γελοιογραφίας (έως 29/10), με θέμα την ανεργία, διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Υμηττού. Συμμετέχουν 111 γελοιογράφοι, Ελληνες και ξένοι, από 41 χώρες, με 233 έργα, συνολικά. Εργα σάτιρας και προβληματισμού για τη διεθνή μάστιγα της ανεργίας.

  • Η γκαλερί «Τitanium» παρουσιάζει (έως 29/10) ζωγραφική του Τζιμ Σάντερες με τίτλο «Protozoa».
  • Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1), φιλοξενείται (έως 30/10) η έκθεση των βραβείων «ΔΕΣΤΕ 2011». Συγκεκριμένα έργα των: Γιάννη Βαρελά, Αναστασίας Δούκα, Ειρήνης Μίγα, Αλεξάνδρας Μπαχζετσή, Ευτύχη Πατσουράκη, Θεόδωρου Σταματογιάννη.
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή), παρουσιάζει (έως 7/11) την έκθεση «Νεκρή Φύση: είναι ακόμη ζωντανή» (ζωγραφική, γλυπτική, video art, kinetic art, σε μορφή installation). Επιμέλεια: Στέλα Αναστασάκη, Ηρακλής Γκουντάρας, Μάρω Ψύρρα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Εύα Θεοδωρίδου, Μάρκος Καρέλλας, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κώστας Πασχαλίδης, Αιμιλία Σερδάκη, Γιώργος Στεφάνου, Βασίλης Χατζόπουλος, Γιώργος Χλωρός.
  • Η γκαλερί «Αδάμ» (Ηρακλείρου 17 και Τσακάλωφ) παρουσιάζει (έως 29/10) την έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Ευθυμίου «Cupcakes».
  • Ο «Αστρολάβος» (Ξανθίππου 11 Κολωνάκι) παρουσιάζει (6-29/10 ) ζωγραφική και κατασκευές της Εφης Χρύση, και έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βανδώρου με τίτλο «Land- Escapes».
  • Η Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα), φιλοξενεί (23/10 - 23/11) την ομαδική έκθεση «Ακροπατώντας». Συντελεστές της είναι οι: Ιωάννα Βασιλάκη, Ανδριανή Βεντούρη, Νίκος Δεντάκης, Αννα Καρατζά, Μαρία Κώτη, Αλίκη Μουτούση, Αθηνά Νικολάου, Παναγιώτα Στάικου, Βαγγέλης Τσιάμης, Κώστας Τσικνής, Μανταλίνα Ψωμά, Pedro Garcia Nogales.
«Σόλο» από Κοστέλο

Μεγάλος πειραματιστής της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ιδανικός περιηγητής της ροκ, τζαζ, σόουλ και κλασικής μουσικής, ο Ελβις Κοστέλο υπόσχεται μία σπάνια μελωδική περιπλάνηση στις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, στις δύο εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας: Στις 24/10 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 26/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο πολυβραβευμένος τραγουδοποιός, «σόλο», με τη χαρακτηριστική φωνή και την περίφημη κιθάρα του, μυεί στην ουσία της ακουστικής απόλαυσης και της αυθεντικής δημιουργίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τα πολυαγαπημένα, αλησμόνητα και κλασικά πλέον «My Aimis True», «I Still Have That Other Girl» και «Watching the Detectives» ως τα πρόσφατα άλμπουμ του που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Σαν το «The River in Reverse» που έγραψε με τον Αλαν Τουσέν για τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Ν. Ορλεάνη ή το «National Ransom», ένα «μουσικό μανιφέστο» ενάντια στην Γουόλ Στριτ και την οικονομική κρίση.

Συνεχίζονται και φέτος

Το έργο των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» επαναλαμβάνεται στο «Αλίκη». Σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη. Παίζουν: Ελντα Πανοπούλου, Ελένη Καστάνη, Σοφία Μουτίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νατάσα Μανίσαλη κ.ά.

  • «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη» της Δήμητρας Παπαδοπούλου επαναλαμβάνεται στο «Χώρα». Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελίτα Τσούγκου. Παίζουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Λεκάκη, Κλέων Γρηγοριάδης. Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης. Φώτα: Ελευθερία Ντεκώ. Κοστούμια: Νάνσυ Σταματούκου. Βίντεο: Χάρης Γερμανίδης. Μουσική επιμέλεια: Kώστας Ζήκος. Κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη.
  • Οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα μετακόμισαν στο θέατρο «Κιβωτός». Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Κώστας Καζάκας, Νατάσσα Κοτσοβού, Νίκη Λάμη, Χρήστος Τριπόδης, Μάνος Ιωάννου.

Ο Φώντας Λάδης είναι φέτος ο προσκαλεσμένος από τη χώρα μας στο 2ο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας (για ενήλικες και εφήβους) και αστυνομικές ταινίες, «Paris Noir», (21-23/10). Τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ είναι η Ιταλία, ενώ πέρυσι ήταν η Ελλάδα. Η επιλογή του Φώντα Λάδη (δύο βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά) οφείλεται σε τρία διηγήματά του στη συλλογή «Μπίρα με Γρεναδίνη» (εκδόσεις «Πύλη»), που δημοσιεύτηκαν σε δύο τεύχη του παρισινού περιοδικού «Δεσμός».

Συναυλία - αφιέρωμα στους ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Νίκο Γκάτσο, διοργανώνουν (23/10, 7 μ.μ.) ο Δήμος Λοκρών, η Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης και ο Ομιλος για την Ουνέσκο Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λοκρών (Αταλάντης). Στη συναυλία που γίνεται στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Λογοτεχνίας, τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Κώστας Σκόνδρας , Γεωργία Σεργίου.

Στη Θεσσαλονίκη ανηφορίζουν οι Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας και Γιάννης Μηλιώκας, για τη χειμωνιάτικη περιοδεία τους, ξεκινώντας με συναυλία στις 25/10 (9 μ.μ.), στο «Μύλος club» (Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία, 2310 510081). Μαζί τους, η Γεωργία Γραμματικού, η Κασσιανή Λειψάκη και οι Θεσσαλονικείς «On the road» Παρασκευάς (Θεοδωράκης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου). Το πρόγραμμα, ένα εκρηκτικό μείγμα αγαπημένων τραγουδιών, μαζί με νέες δημιουργίες.

«Tαμείο αλλεργίας» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που θα παρουσιάζουν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κούτρας, Δημήτρης Σταρόβας, Γιάννης Ζουγανέλης (από σήμερα, κάθε Παρασκευή - Σαββάτο), στην «Ακτή στην οδό Πειραιώς» (Πειραιώς 178 και Λαμίας 4, 210.3418.020). Αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια, πολιτικοκοινωνική και ανθρωπολογική σάτιρα, με στοιχεία stand up comedy, δίνουν το στίγμα ενός ανανεωμένου προγράμματος, άμεσης επικοινωνίας με το κοινό. Μαζί τους μια μεγάλη συντροφιά μουσικών και ηθοποιών. Ενορχήστρωση - πιάνο: Καλαντζάκος Νίκος.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ