Είναι απαραίτητο να δυναμώσει το κοινό μέτωπο ντόπιων και αλλοδαπών εργατών
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αυξάνονται καθημερινά. Οι συνέπειες από τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. είναι τρομερές για όλους και πολύ περισσότερο για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Με την ανεργία να καλπάζει, τα μειωμένα μεροκάματα, τη δουλειά χωρίς ασφάλιση και προπαντός με το μεγάλο πρόβλημα της απόκτησης ή ανανέωσης χαρτιών παραμονής, η ζωή όλο και δυσκολεύει».
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου το οποίο διευρύνει το δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής μεταναστών εργατών, βοηθάει τους εργοδότες να έχουν φτηνούς και χωρίς δικαιώματα ξένους εργάτες για όσο διάστημα και για όποια εργασία τους χρειάζονται.
«Τα ταξικά συνδικάτα συγκρούονται με τους εργοδότες και την κυβέρνηση στους χώρους δουλειάς, στις υπηρεσίες, στα υπουργεία, στις διαδηλώσεις, παντού για τα συμφέροντα όλων των εργατών, ανεξάρτητα αν έχουν χαρτιά ή όχι. Είναι απαραίτητο για όλους μας να δυναμώσει το κοινό μέτωπο Ελλήνων και ξένων εργατών», υπογραμμίζεται.
Μέτρα για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των πυροσβεστών, ικανοποίηση των καθόλα δίκαιων αιτημάτων τους, σεβασμό στο ωράριο εργασίας τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (με θέμα «Παραβιάσεις ωραρίου στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος») την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Στην Ερώτηση τονίζεται:
«Οι εκτεταμένες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου έφεραν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τα τραγικά αδιέξοδα που έχει οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης. Η εκχώρηση των ορεινών όγκων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε συνδυασμό με τις διαρκώς συρρικνωμένες δαπάνες για την ανάπτυξη πολιτικών διαχείρισης, πρόληψης, αξιοποίησης του δασικού πλούτου κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική. Η κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών εφαρμόζει απέναντι στο προσωπικό συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Με το πρόσχημα της επικινδυνότητας καλεί το προσωπικό σε επιφυλακή, χωρίς να δίνονται οι προβλεπόμενες αναπαύσεις, επιβάλλει, δε, υπερεργασία ειδικά σε οδηγούς οχημάτων σε διάστημα τεσσάρων ημερών να εργάζονται 81,5 ώρες και τους δίνεται χρόνος για ανάπαυση μόνο 14,5 ώρες, δίχως, μάλιστα, να συμπίπτει αυτός ο χρόνος με νυχτερινή ανάπαυση. Επίσης από καταγγελίες των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος αναδεικνύεται το γεγονός ότι δε χορηγούνται στους υπαλλήλους οι τακτικές ημερήσιες αναπαύσεις που δικαιούνται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ζωής των υπαλλήλων και καλούνται συνεχώς πέραν του κανονικού τους ωραρίου χωρίς ουσιαστικό λόγο σε πρόσθετη εργασία».
Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται ο υπουργός:
«Πότε η κυβέρνηση θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, μέσα από το οποίο θα καθιερώνονται τα ανώτατα όρια εργασίας, καθώς και η επαρκής ανάπαυσή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε συμβάντα; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των πυροσβεστών και πώς σκέφτεται να ικανοποιήσει οικονομικά τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία για την υπερεργασία;».
Αύριο, Δευτέρα 12/09:
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ, Τορόντο Καναδά» προσφέρει στο ΚΚΕ για την οικονομική του ενίσχυση το ποσό των 2.300 δολαρίων. Για να συνεχίσει το Κόμμα τους αγώνες του, να δυναμώσει την πολιτική και ιδεολογική του παρέμβαση στην εργατική τάξη, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.
Συγκεκριμένα, προσφέρουμε, σε δολάρια Καναδά, τα παρακάτω ποσά:
Πέτρος Αθανασιάδης 100, Κώστας Γιαννάδης 100, Σοφία και Τάσος Ισχυρόπουλος 100, Βούλα και Γιάννης Κωνσταντινίδης 100, Α.Μ. 100, Παναγιώτα Νικολάου 300, Χαρίτος Παναγιωτίδης 150, Θανάσης Παρλάνης 500, Λάκης Παπαδόπουλος 100, Λουκάς Παπαϊωάννου 200, Βασιλεία και Σταύρος Παχής 150, Αντώνης Φούντος 200, Lois Nield 200.
***
Η Μαρία Προσκυνοτοπούλου και Παναγιώτης Χολιαστός προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θεσπρωτίας, 50 ευρώ.