ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Μαζικές ανατιμήσεις από 1η Σεπτέμβρη

Στο 23% (από 13%) η εστίαση, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά κ.ά.

Από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ (23% από 13%) σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, όπως στον κλάδο της εστίασης στο ταβερνάκι και το σουβλατζίδιο της γειτονιάς, σε εμφιαλωμένα νερά αναψυκτικά, χυμούς ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης σε μια εξέλιξη που δυναμιτίζει παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να εξαϋλώσει και τους ήδη ισχνούς τζίρους στα μικρομάγαζα, ενώ με το άλλο χέρι δίνει νέες προκλητικές εξαιρέσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παίρνουν πρόσθετα μπόνους σε βάρος της μεγάλης μάζας των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Οι νέες ανατιμήσεις θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις εξαιρέσεις που έδωσαν στη συνέχεια:

  • Στο 23% ανεβαίνει η εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια κ.ά.), καθώς επίσης και τα έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται σε «πακέτο» στο σπίτι. Η αναβάθμιση της φορο-ληστείας αφορά σε ολόκληρη τη γκάμα των προσφερόμενων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Στο 13% δηλαδή στα προηγούμενα επίπεδα που τα ανατίμησαν παραμένουν τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες κ.ά. Η κυβερνητική εγκύκλιος επισημαίνει ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν το καθιστά «τυποποιημένο», κατά συνέπεια υπάγεται στο ψηλό συντελεστή (23%).
  • Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν τα κυλικεία των σχολείων, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επίσης και το ψωμί (ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης). Τα είδη αυτά παραμένουν στο 13%, στο επίπεδο δηλαδή που τα ανέβασαν με τις αμέσως προηγούμενες αποφάσεις τους.
  • Για την ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων ο ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες στέγασης παραμένει στο 6,5%, ισχύει δηλαδή ο λεγόμενος υπερμειωμένος συντελεστής. Εκπτώσεις και προκλητικές εξαιρέσεις παρέχονται στους τους μεγαλοξενοδόχους, τους λεγόμενους tours operators του εξωτερικού και τους εδώ συνεργάτες τους, αυτούς που παραλαμβάνουν την πελατεία με τα «βραχιολάκια», που τους πουλούν σε «πακέτο» τις κάθε είδους παρεχόμενες «υπηρεσίες», από τη στέγαση και τη διατροφή μέχρι και οτιδήποτε άλλο. Για τις τουριστικές υπηρεσίες σε πακέτο («all inclusive) το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της «ενιαίας τιμής», συγκεκριμένα το 70% πηγαίνει στο «χαμηλό συντελεστή».
  • Στο 23% μετατάσσονται τα αεριούχα νερά, έτοιμα ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης και το είδος του καταστήματος λιανικής. Στο 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.

Πέρα και από το ΦΠΑ, οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Πάνω στον αυξημένο ειδικό φόρο προσθέτουν και το ΦΠΑ (ακόμη 23%). Μόνο από τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση (χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων) φέρνουν ανατιμήσεις ύψους 6 λεπτών στο λίτρο ή 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

«ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ»
Επιστρατεύουν ιδιωτικούς αστυνομικούς

Τον πλήρη αποπροσανατολισμό για τις αιτίες της κρίσης επιδιώκει η κυβέρνηση

Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή ιδιωτικών αστυνομικών στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοινώθηκε χτες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκπροσώπων του Δήμου και των επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η ρύθμιση, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες οι φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου, θα προβλέπει - μεταξύ άλλων - και την πρόσληψη ιδιωτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Επιμελητήρια. Θα τεθεί, σε δημόσια διαβούλευση, καθώς θα ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα Επιμελητήρια. «Εχω αναλάβει πρωτοβουλία για μια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βάλουμε και άλλους "παίκτες" σε αυτό το παιχνίδι, ιδιώτες, οι οποίοι θα προσληφθούν από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Επιμελητήρια, που είναι σύμβουλοι του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων και του ρόλου που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τα επιμελητήρια.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων πρότειναν οι ιδιωτικοί αστυνομικοί να διενεργούν ελέγχους συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας, να είναι εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής προϊόντων και όπου διαπιστώνουν παραβάσεις να ψεκάζουν τα «μαϊμού» προϊόντα καταστρέφοντάς τα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι κυβέρνηση και Δήμος Θεσσαλονίκης κρύβουν την αλήθεια για να μη θιγούν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Οπως καταγγέλλει «πηγή του παρεμπορίου και της κακοδαιμονίας του εμπορίου δεν είναι οι 10-20 πεινασμένοι αλλοδαποί που κυνηγιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Ξέρουν καλά ότι πηγή του είναι τεράστιες εισαγωγικές εταιρείες (συνδεδεμένες και αλληλοσυμπληρούμενες με τη νόμιμη επιχειρηματική δράση) που εισάγουν τα εμπορεύματα αυτά. Ολοι όμως αρνούνται να τις ελέγξουν και να σταματήσουν το κακό στην πηγή του. Αλλωστε, η διακίνησή τους γίνεται ελεύθερα λόγω της ελευθερίας διακίνησης αγαθών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καθιερώθηκε με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.

Εμπορεύματα από τις ίδιες χώρες πουλάνε και οι μεγάλες μονοπωλιακές - εμπορικές αλυσίδες που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού τζίρου σε συνθήκες κρίσης και κλεισίματος χιλιάδων μικρομάγαζων. Οταν «καθαρίσουν» με τους παράνομους μικροπωλητές θα έρθει και σειρά όσων μικρομάγαζων απέμειναν.

Σ' αυτές τις αλυσίδες και στη φτώχεια του λαού βρίσκεται η κακοδαιμονία του εμπορίου. Στην πολιτική που δίνει κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και τζάμπα εργαζόμενους στα εμπορικά μονοπώλια, ενώ σφαγιάζει με νέους φόρους τους μικρούς, μειώνει μισθούς και απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.

Μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων είναι ο έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, πριν βγουν στην κυκλοφορία.

Οι μικροί έμποροι, για να αντέξουν από την πίεση των πολυκαταστημάτων και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και ανακούφισης, όπως μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων όσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσήλωση στη στήριξη του εξαγωγικού κεφαλαίου

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη του εξαγωγικού κεφαλαίου διαβεβαίωσε το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια συνάντηση που είχε χτες με τη διοίκηση του Συνδέσμου.

Ο υπουργός ανέπτυξε το σύνολο των προγραμμάτων χρηματοδότησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των εξαγωγέων. Εκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων που χρηματοδοτεί με δάνεια εξαγωγικές επιχειρήσεις με ποσά μέχρι 200.000 ευρώ και για διάστημα 4 μηνών και στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων». Στο δεύτερο, όπως είπε, έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 828 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 127,6 εκατ. ευρώ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 58,1 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγείς που τους «άνοιξε την όρεξη η κυβέρνηση» ζήτησαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης, ώστε να το αξιοποιήσουν και ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρόγραμμα Go2 Market του ΕΤΕΑΝ για την «εξωστρέφεια», λέγοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διάθεσή του από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα προβλέπει απευθείας δανειοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του προγράμματος «Εξωστρέφεια» του ΕΣΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά με φορολογικές βαριοπούλες τη λαϊκή οικογένεια, τα μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις, ενώ προστατεύει ή χαϊδεύει τους μεγάλους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απαντήσουν με κοινό αγώνα, απαιτώντας να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί δραστικά η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, να επανέλθει στο 45% ο συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ