ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Πλυντήριο» για φοροφυγάδες

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι δεν ισχύει το «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου

Την απόφαση της κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει ακόμα τους πλέον υποτυπώδεις ελέγχους «πόθεν έσχες» για εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις περιπτώσεις αγοράς οποιουδήποτε ακινήτου, υπενθυμίζει με ειδική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στις αξιώσεις των μεγαλοκατασκευαστών να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο μέτρο, μήπως και υπάρξει κάποια κίνηση στον κλάδο των κατασκευών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας, τελούν σε αναστολή μέχρι 31/12/2013».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η κυβέρνηση προσφέρει σε κάθε λαμόγιο, όπως τους ονοματίζουν κυβερνητικά στελέχη, και σε κάθε φοροφυγάδα τη δυνατότητα να ξεπλύνει με τον πλέον επίσημο τρόπο αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν αφορούν ούτε εργαζόμενους, ούτε μικρομεσαίους αγρότες, ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αλλά άτομα που κατάφεραν μέσα από το ...επιχειρείν, που τους εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να αποκτήσουν περιουσίες και μάλιστα χωρίς να τις δηλώνουν στην εφορία. Σε κατάφωρη αντίθεση με τα παραπάνω σε ισχύ παραμένει το «πόθεν έσχες» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για γονικές παροχές, δωρεές κ.ά.

Το «πόθεν έσχες» ιστορικά, δεν ίσχυε για όσους αποκτούσαν πρώτη κατοικία και στηριζόταν στη λογική ότι πολλά νέα ζευγάρια, δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι στηριζόμενα αποκλειστικά στις δικές τους οικονομίες και χωρίς να υπάρχει ενίσχυση από τους γονείς.

Το Δεκέμβρη του 2010 και με πρόσχημα την οξύτατη κρίση που πράγματι υπάρχει στον κλάδο των κατασκευών και στις οικοδομές, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την υποχρέωση της δικαιολόγησης της προέλευσης των χρημάτων για κάθε περίπτωση αγοράς ή κατασκευής ακινήτου, πέραν της πρώτης κατοικίας. Ενδεικτικό σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ότι ισχύει και για δευτερεύουσες και για εξοχικές κατοικίες και για κατοικίες με πισίνες. Ετσι, ενώ στα λόγια υποτίθεται ότι υπάρχει κυβερνητικό μέτωπο στη φοροδιαφυγή, στην πράξη δίνεται άφεση αμαρτιών, μόνο και μόνο για να στηριχτούν κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες κατά κανόνα αναλαμβάνουν την οικοδόμηση τέτοιων κατοικιών.

Η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικίας αποτελεί και πρόταση της ΝΔ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέες αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια

Νέες αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων επιβάλλει η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διαβόητη «εξυγίανση» του ΟΣΕ. Οι αυξήσεις, που ανέρχονται στο 25% και ξεκινούν από την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011, αφορούν, κυρίως, στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα - Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη, αλλά και άλλες γραμμές, όπως, π.χ., Λάρισας - Βόλου και Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας.

Οι νέες αυξήσεις εκτοξεύουν τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη - π.χ., η διαδρομή Λάρισα - Αθήνα, (Β' Θέση με ιντερσίτι), θα κοστίζει 34,30 ευρώ (από 27,40 σήμερα) και με επιστροφή 54,90 ευρώ (από 43,80) - καθιστώντας το τρένο πανάκριβο μεταφορικό μέσο, απλησίαστο για τα βαλάντια των λαϊκών στρωμάτων.

Για να «χρυσώσει το χάπι» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι θα κάνει .. εκπτώσεις και θα προχωρήσει σε ... προσφορές για όσους επιβάτες πληρούν κάποιους ειδικούς όρους, (π.χ., κάνουν κράτηση μέσω Ιντερνέτ μέρες πριν ταξιδέψουν), ενώ υπόσχεται πως θα .. αποζημιώνει τους επιβάτες σε περίπτωση που το τρένο καθυστερεί...

ΕΦΕΤ
«Πολυεθνικές» σοκολάτες με σκουλήκια

Σκουλήκια βρέθηκαν σε σοκολάτες επτά αντίστοιχων κωδικών ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» και μάλιστα σε περισσότερα από ένα καταστήματα στην Κύπρο. Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πρόκειται για: σοκολάτα μαύρη με αμύγδαλο με ημερομηνία λήξης 17/02/2012, σοκολάτα μαύρη με φουντούκι μη ημερομηνία λήξης 20/01/2012, σοκολάτα μαύρη με ημερομηνία λήξης 12/04/2013, σοκολάτα γάλακτος ρύζι με ημερομηνία λήξης 10/2012, σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα με ημερομηνία λήξης 13/01/2012, σοκολάτα γάλακτος - φουντούκι με ημερομηνία λήξης 19/01/2012, σοκολάτα γάλακτος Νο1 με ημερομηνία λήξης 6/04/2012.

Ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει την προληπτική ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων, ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα να μην το καταναλώσουν.

ΓΣΕΒΕΕ
Αντίθετη στη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Αντίθετη στις νέες αντιλαϊκές αυξήσεις του ΦΠΑ εμφανίζεται με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία ζητάει εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γι' αυτό το θέμα.

Μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι από το 2010 μέχρι σήμερα ο χαμηλός συντελεστής έχει αυξηθεί κατά 44% (από 9% σε 13%) και ο υψηλός κατά 21% (από 19% σε 23%) και χαρακτηρίζει «εγκληματική» οποιαδήποτε σκέψη για νέα αύξηση. «Αν τελικά αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ σε 23% για 125.000 επιχειρήσεις εστίασης η συνολική αύξηση θα είναι 156% μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 9% σε 23%) επισημαίνει η Συνομοσπονδία. Ακόμη, εκτιμάει ότι είναι ανεδαφικές οι επίσημες κυβερνητικές προσδοκίες ότι θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ όταν λόγος γίνεται για μια ήδη «ημιθανή» κατανάλωση.

Προτείνει μείωση των φόρων κατανάλωσης και κυρίως του ΦΠΑ, σε πρώτη φάση κατά δύο μονάδες στον υψηλό συντελεστή και κατά 3 μονάδες στο μεσαίο, διαρκή και σε μόνιμη βάση έλεγχο στη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρο υπέρ της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το πόθεν έσχες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Την ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και νέα ζευγάρια δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες, η κυβέρνηση συνεχίζει να διευκολύνει εκείνους που έχουν για να αγοράζουν βίλες και να φτιάχνουν πισίνες, αφαιρώντας και αυτό το τυπικό πόθεν έσχες. Ετσι εννοεί η κυβέρνηση τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Αξιώσεις για τη στήριξη της «επιχειρηματικότητας»

Μέτρα που εν πολλοίς εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» ζήτησε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συναντήθηκε, η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) . Αφού περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά όπως σκιαγραφείται από τους επίσημους δείκτες, με την κάθετη πτώση του τζίρου, τα λουκέτα, την κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Γ. Κασιμάτης κατέθεσε στον υπουργό τα αιτήματα της ΚΕΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, ζητούν:

  • Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να λειτουργήσει άμεσα στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων. Η ΚΕΕ κάνει λόγο για «πλήρη και ουσιαστική» ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ που, όπως λένε, μέχρι τώρα εξυπηρετεί μόνο το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που αφορά ιδιωτικές κατοικίες, με περιορισμένη άμεση επίπτωση στην «επιχειρηματικότητα».
  • «Πλήρη και ουσιαστική» ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου από τον οποίο οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσδοκούν μια σειρά από προνόμια και φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει στις διατάξεις του.
  • Ταχύτερη διοχέτευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπό τις προϋποθέσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιτάχυνσή του.
  • Αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης.
  • Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ για την Α και Β φάση των εγγυήσεων και επιδοτήσεων επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης από 3 σε 6 χρόνια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ