ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Εντείνεται η μάχη για την επιτυχία της απεργίας την Τρίτη

Περιοδείες χτες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και σε καταστήματα στο Θησείο

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Με περιοδείες σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας και εξορμήσεις στα καταστήματα στο Θησείο συνέχισαν χτες οι ταξικές δυνάμεις την προετοιμασία της απεργίας του κλάδου στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατεδάφιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους, η απάντηση πρέπει να είναι να «νεκρώσουν» οι τόποι δουλειάς τη μέρα της απεργίας και να είναι μαζική η απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων Αττικής - Πειραιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στοχεύει να υπάρξει «από τα κάτω» ενιαίο μέτωπο ταξικής απάντησης που θα υπερασπίζεται τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου και «οργώνει» τους χώρους δουλειάς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά από περιοδείες σε καταστήματα «Bowling» στον Πειραιά, σε τουριστικές επιχειρήσεις, καφετέριες και άλλα καταστήματα στην Ελευσίνα και την Αίγινα, στα «Village» στο Ρέντη, σε καφετέριες και μαγαζιά του Αιγάλεω, σε ξενοδοχεία του Πειραιά και της Αθήνας. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην ίδια την απεργία, αλλά και στην οργάνωσή της.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου αναφέρει σχετικά με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική: «Κατάργησαν το ΤΑΞΥ, αύξησαν 5 χρόνια τα όρια ηλικίας στις γυναίκες, μείωσαν το μισθό των νέων μέχρι τα 25 στα 500 ευρώ, απελευθέρωσαν το όριο των απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση στο μισό, κατάργησαν την αποζημίωση που δικαιούμασταν πριν κλείσουμε χρόνο, ψήφισαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μπορεί ο εργοδότης να μας απασχολεί όσες ώρες θέλει και όσες μέρες θέλει χωρίς καμιά δέσμευση, καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις.

Εκτός όλων αυτών που μειώνουν το εισόδημά μας καλούμαστε να πληρώνουμε όλο και περισσότερους φόρους. Αμεσους και έμμεσους. Μειώνουν το επίδομα ανεργίας. Στην τετραετία θα δικαιούμαστε 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (δηλαδή 16 μήνες). Ξεκινάει από το 2013 με 450. Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη για το ολοκληρωτικό ξήλωμα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στη κουζίνα, στη λάντζα, καμαριέρες και σερβιτόρους.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε άλλα 5 χρόνια στη δουλειά για τους άντρες και 10 χρόνια για τις γυναίκες και θα μειωθεί ο μισθός μας με το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος. Επί της ουσίας όμως θα είμαστε άνεργοι, μέχρι τη συνταξιοδότηση στα 65 και χωρίς επίδομα. Γιατί οι ξενοδόχοι δε θα μας προσλαμβάνουν λόγω ηλικίας αφού δεν θα ανταποκρινόμαστε στους ρυθμούς της εντατικοποίησης που έχουν επιβάλει οι νόμοι τους και θα κοστίζουμε και παραπάνω. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτήν του αγώνα».

Στο μεταξύ, μια απόφαση υπονόμευσης της απεργίας πήρε το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ. Συγκεκριμένα, αποφάσισε η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει το απόγευμα, «στέλνοντας» ουσιαστικά τους εργαζόμενους το πρωί στη δουλειά...

Τις επόμενες μέρες, μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την απεργία του κλάδου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω περιοδείες:

-- Σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ και στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα στο Σύνταγμα και την οδό Ερμού.

-- Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ, ΚΑΡΑΒΕΛ, CROWN PLAZA, MELLIA, POLIS GRAND και ΒΡΕΤΑΝΙΑ.

-- Το Σάββατο 20 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΑΣΤΕΡΑΣ και ΑΠΟΛΛΩΝ, καθώς και στα καταστήματα στο Γκάζι.

-- Την Κυριακή 21 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία στη Συγγρού, καθώς και στα καταστήματα στο Μοναστηράκι και την Πλάκα.

-- Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στα ξενοδοχεία ΝΟΒΟΤΕΛ, ΠΛΑΖΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΠΑΡΚ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Επίσχεση εργασίας για δεύτερη βδομάδα

Eπίσχεση εργασίας για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι του Κοργιαλένειου Ιδρύματος (Βιβλιοθήκη - Μουσείο) καθώς είναι απλήρωτοι για πάνω από επτά μήνες. Στον αγώνα που δίνουν έχουν την έμπρακτη στήριξη του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς και παλεύουν ταυτόχρονα για να προστατέψουν την κινητοποίησή τους από την απεργοσπασία, αλλά και για να σταματήσει η ιδρυματική λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, να υπαχθούν απευθείας στο Δημόσιο και η πρόσβαση σε αυτά να είναι δωρεάν. Σήμερα το Ιδρυμα διοικείται από ιδιώτες.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και του ΕΚ Κεφαλλονιάς προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα. Η δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στη γνώση μέσω του πλούτου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και στον πολιτισμό μέσω του Μουσείου, αποτελεί δικαίωμα όλου του Λαού. Το δικαίωμα αυτό φαλκιδεύεται από τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις με στόχο την ιδιωτικοποίηση αγαθών / υπηρεσιών, τις απολύσεις του υφιστάμενου προσωπικού και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος καμία αντίδραση δεν έχει σε αυτή την πολιτική, αντίθετα συναινεί στην υλοποίησή της και δηλώνει ότι "δεν θα τα βάλει με το κράτος"».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καταβολή όλων των δεδουλευμένων, πληρωμή στο ακέραιο των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση λειτουργίας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου αποκτώντας δημόσιο χαρακτήρα, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες ενέργειες αποδυνάμωσης των προσπαθειών των υπαλλήλων για εξεύρεση λύσης του παραπάνω προβλήματος και κάθε μορφή απεργοσπασίας και τρομοκράτησης.

Απογραφή νέων υπαλλήλων

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απέστειλε εγκύκλιο στα υπουργεία, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμους, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές, τις Διευθύνσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης, και την Εκκλησία της Ελλάδος, παρέχοντας οδηγίες για την ολοκλήρωση της απογραφής του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Οι οδηγίες απογραφής αφορούν το προσωπικό που προσλήφθηκε ή διορίστηκε μετά τις 23/7/2010 και των υπόχρεων που δεν απογράφησαν προηγούμενα για σπουδαίο λόγο. Η απογραφή τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 9/9/2011. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν ήδη απογραφεί μπορούν να ενημερώσουν για τις μεταβολές στα στοιχεία της απογραφής τους, να συμπληρώσουν νέα πεδία που αφορούν γνώσεις και δεξιότητες. Η επικαιροποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20/9/2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ