ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νέο σφυροκόπημα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο επί τάπητος όλη η αντιλαϊκή φαρέτρα

Τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να βρουν εμπόδια στη λαϊκή πάλη
Τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να βρουν εμπόδια στη λαϊκή πάλη
Νέα χτυπήματα στο πλαίσιο του διαρκούς σφυροκοπήματος του λαού ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο προετοιμάζοντας το έδαφος για την κλιμάκωση της αντιδραστικής της επέλασης το φθινόπωρο. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Αυγούστου, έτσι όπως καθορίζονται από το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τους εφαρμοστικούς νόμους θα μετατρέψουν σε κόλαση τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως τις οριοθέτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας 47 συγκεκριμένους στόχους για το σύνολο των υπουργείων, αποτελούν την ταχεία υλοποίηση των βαθιά αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκποιούν τη δημόσια περιουσία στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δρομολογούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων οργανισμών. Φέρνουν νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες του λαού και στον αντίποδα νέα φορολογικά προνόμια στο κεφάλαιο. Οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ψήφιση του νέου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Με αμείωτους ρυθμούς η αντιλαϊκή επέλαση

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώματα, που τα φορτώνει με νέα βάρη, επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι λανσάροντας ψευδεπίγραφα προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα της «ανεργίας», αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η θέσπιση «εισοδηματικών κριτηρίων» για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, που θα σηματοδοτήσει το «τσεκούρωμά» τους για χιλιάδες δικαιούχους!

Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα τεθούν επί τάπητος οι αντιλαϊκές ανατροπές και μέτρα (ήδη ορισμένα μπήκαν σε εφαρμογή) που έχει θέσει στόχο η κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Συγκεκριμένα:

1) Φορολογικό. Από χτες τέθηκε σε εφαρμογή η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ και ξεκίνησε η αποστολή των «σημειωμάτων» της «έκτακτης εισφοράς» που επιβάλλεται για όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, έρχονται νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, αυξάνονται τα τέλη στα ΙΧ, αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπαίνει ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο κ.ά. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ξεκίνησε χτες το «διάλογο» για το νέο φορολογικό πλαίσιο για την εύρεση «νέων φορολογικών πηγών», ώστε δήθεν να υπάρξει «φορολογική ελάφρυνση» και να «αρθούν οι αδικίες», που θα οδηγήσουν επί της ουσίας στην εναλλαγή μορφών φορολογίας που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Στον αντίποδα η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου στο 15% από 20% που ισχύει σήμερα.

2) Μειώσεις μισθών. Ηδη από χτες εφαρμόζεται η αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%) που θα οδηγήσει σε νέα μείωση μισθών. Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται επίσης στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μέσα στον Αύγουστο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για το «ενιαίο μισθολόγιο» στο δημόσιο τομέα, που σε συνδυασμό με την περικοπή πλήθους επιδομάτων θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

3) Κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα στη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς ώστε να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται 40 φορείς του Δημοσίου, αλλά το βάρος ρίχνεται στους 11 μεγάλους φορείς που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους και είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» προβλέπει μαζικές απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία. «Το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία», σημειώνεται συγκεκριμένα στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

4) Επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις. Από 1η Σεπτέμβρη οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα περικοπούν από 3% μέχρι και 10%. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα θέσει ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια και επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου.

5) Ανώτατη Εκπαίδευση: Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο (ο νέος νόμος - πλαίσιο) για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα οδηγήσει στο ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις.

6) Εκποίηση δημόσιας περιουσίας: Μέσα στον Αύγουστο το αρμόδιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θέσπισε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με πρώτα στη «λίστα» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία με στόχο την «είσπραξη» 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.

Κλιμακώνει την κρατική βία

Παράλληλα με την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, ενόψει και των κινητοποιήσεων των αυτοαπασχολούμενων στα ΤΑΞΙ, εξαπολύει μια επιχείρηση τρομοκράτησης με στόχο να στείλει μήνυμα αντιλαϊκής πυγμής απέναντι σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων. Η κυβέρνηση με την τρομοκρατική εγκύκλιο που καλεί τους περιφερειάρχες να προχωρήσουν σε αφαίρεση αδειών ταξί κλιμακώνει την κρατική βία με στόχο να ποινικοποιήσει συνολικά τους λαϊκούς αγώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε: «Αν συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει το δημόσιο συμφέρον και θα το κάνει. (...) Δεν νοείται να μπλοκάρονται λιμάνια και αεροδρόμια ή και σιδηροδρομικές γραμμές εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Δε νοείται να γίνονται αυτά τα πράγματα στη χώρα μας. Επομένως, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ας πάρουν τις αποφάσεις τους».

ΝΔ
Νέες φιλομονοπωλιακές προτάσεις

Διεκδικώντας την πατρότητα πλήθους από τις βάρβαρες «διαρθρωτικές αλλαγές» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πλειοδοτώντας υπέρ της λήψης πρόσθετων πιο τολμηρών μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του, φρόντισε να δώσει διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία ότι προσφέρει ακόμα πιο επιθετική «συναίνεση» για την εφαρμογή των αντιδραστικών πολιτικών.

Την ίδια ώρα, διευρύνοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, επιμένει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή συμφωνία των Βρυξελλών στη Βουλή, εστιάζοντας τη ...διαφωνία της στην έλλειψη όρων για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Με συνέντευξή του την Κυριακή στην «Καθημερινή» ο Αν. Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να λανσάρει για ακόμη μια φορά ως διέξοδο της «χώρας από την κρίση» την άμεση υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του «Ζαππείου 2» για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μέτρα που όμως ήδη έχουν υιοθετηθεί και υλοποιούνται από την κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% από 20% που είναι σήμερα και η ΝΔ έχει μετατρέψει σε «σημαία» της, με τον υπουργό Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλο χτες να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ένταξη της συγκεκριμένης ρύθμισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εξάλλου και ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς στη συνέντευξη του τόνισε ότι η ΝΔ «συμφωνεί με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής». Οπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στην εξάλειψη του ελλείμματος, στη δραστική περικοπή της δημόσιας σπατάλης, στη μείωση του χρέους, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στις διαρθρωτικές αλλαγές. (...) όχι μόνο συμφωνούμε, αλλά τα περισσότερα είναι οι δικές μας προτάσεις».

Αποτιμώντας ειδικότερα τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΝΔ στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε «θετική τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής του χρέους», αλλά και ότι «η συμφωνία ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών», αποδεικνύοντας ότι σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση στηρίζει τη θωράκιση των τραπεζιτών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Νέα προνόμια στο τουριστικό κεφάλαιο

Πιστός στην ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Αν. Σαμαράς με χτεσινή δήλωσή του καλεί την κυβέρνηση σε «κοινό μέτωπο» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Αν. Σαμαράς καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία για ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό» με προμετωπίδα τη μείωση «των φορολογικών συντελεστών για τουριστικές υπηρεσίες»!

Ο Αν. Σαμαράς καλεί την κυβέρνηση «να βγει από το τέλμα της παθητικότητας και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες» και μεταξύ άλλων προτείνει την «καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες». Την «εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό», ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Επίσης ο Αν. Σαμαράς προτείνει τη «δημιουργία εταιρείας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό», δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού να διαφημιστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο του Τουρισμού. Επίσης προτείνει την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

Πρόδρομος του μεσοπρόθεσμου από τη ΝΔ

Η «αποκάλυψη» στον Τύπο των επιστολών του Π. Δούκα, υφυπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης ΝΔ, προς τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όπου εμφανίζεται από το φθινόπωρο του 2008 - προφανώς είχε γνώση πολύ νωρίτερα - να περιγράφει το προς τα πού πάνε τα πράγματα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας, λόγω διόγκωσης ελλειμμάτων και χρέους και επικείμενης αδυναμίας δανεισμού από τις «αγορές», δείχνει περίτρανα τη δικομματική συμπαιγνία για όλα όσα ακολούθησαν. Συμπαιγνία στην αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και στην προεκλογική εξαπάτηση του λαού στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009. Οι δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν από τότε και προφανώς από πολύ νωρίτερα και σχεδίαζαν στα παρασκήνια τα «κοστούμια» του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και όσων άλλων ακολουθήσουν. Ιδιαίτερα η επιστολή του Π. Δούκα προς τον Κ. Καραμανλή της 22/10/2008 είναι στην ουσία ένα προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου και όσων προβλέπει για αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και περιστολή των δημοσίων δαπανών. Συγκεκριμένα, προκειμένου να κερδηθεί η «εμπιστοσύνη των αγορών» και να «τονωθεί η ανάπτυξη», προτείνεται ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων, ΟΤΕ και όλων των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Απολύσεις και περικοπές μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους

Σε απολύσεις, «εργασιακή εφεδρεία» και νέες περικοπές επιδομάτων και άρα μειώσεις σε μισθούς προχωρά η κυβέρνηση με τις τροπολογίες της περασμένης βδομάδας στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο και στη συνέχεια απόλυση περιμένει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η κυβέρνηση επεκτείνει το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» για το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από το κράτος και τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, με αποτέλεσμα 7.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται στον «αέρα». Οι μετατάξεις και μεταφορές θεωρούνται νέες προσλήψεις και υπάγονται στο βασικό περιορισμό του προαναφερόμενου νόμου 3833/2010 που ορίζει ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο γίνεται 1 πρόσληψη. Για φέτος, ουσιαστικά ο αριθμός των επιτρεπόμενων προσλήψεων έχει καλυφθεί, αφού, βάσει του Μεσοπρόθεσμου, ισχύει 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Το προσωπικό που θα περάσει στην «εργασιακή εφεδρεία», βάσει του εφαρμοστικού νόμου του «μεσοπρόθεσμου», για 12 μήνες θα παίρνει το 60% του βασικού μισθού που έπαιρνε στην προηγούμενη εργασία του. Εχει, επίσης, τις εξής δυνατότητες εργασίας: α) Να προσληφθεί στο Δημόσιο με την ίδια σύμβαση εργασίας που είχε πριν και σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται (από το 2012 και μετά, οι συμβασιούχοι, συνολικά, που θα προσλαμβάνονται θα είναι το 10% αυτών που προσλήφθηκαν το 2010). γ) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση μερικής απασχόλησης και δ) να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, εφόσον υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα (δηλαδή εφόσον η κυβέρνηση έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα).

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργαζομένων θα βρεθεί άμεσα στην ανεργία και μετά το 12μηνο χωρίς καν το επίδομα.

Με την ίδια τροπολογία, επέρχεται μείωση ύψους 293 εκατ. ευρώ σε επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ετσι, από 1/7/2011, αναδρομικά, μειώνονται:

  • Κατά 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ (το ποσό κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ).
  • Κατά 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης διπλωματικών υπαλλήλων, επιστημονικού προσωπικού κ.λπ. (το ποσό ανέρχεται στα 208 ευρώ).
  • Κατά 25% το ποσό Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων (το επίδομα ανέρχεται στα 140 ευρώ).
  • Κατά 20% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ (το επίδομα κυμαίνεται από 316 έως 426 ευρώ), καθώς και τα επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, του ΚΕΠΕ, των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και μιας πληθώρας επαγγελμάτων.
  • Κατά 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, των ΟΤΑ κ.λπ.
Μονόδρομος η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συνεντεύξεις των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά στον Τύπο, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που συναποφάσισε με την πλουτοκρατία και την ΕΕ και τα οποία θεωρεί ανάσα η ΝΔ, σηματοδοτούν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό.

Μονόδρομος για το λαό είναι να εγκαταλείψει τα αστικά κόμματα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από την ΕΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διευκολύνουν την επέκταση της δράσης μονοπωλιακών ομίλων σε νέους τομείς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών στο Δημόσιο

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις και τις περικοπές στο Δημόσιο που προχωράει η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνητικές επιλογές εξυπηρετούν την άμεση προσαρμογή του αστικού κράτους στις σημερινές στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου. Η κατάργηση και η συγχώνευση Οργανισμών διευκολύνουν την επέκταση της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων και σε νέους τομείς, αξιοποιώντας την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου

Οι απολύσεις και το χτύπημα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων διευκολύνουν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας στο δημόσιο τομέα και στην εξοικονόμηση νέων πόρων για τη διεύρυνση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός να τους κόψει τη φόρα. Με ενιαίο αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία να περάσει στην αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ