ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο με τα ΕΣΠΑ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη, με κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, το οποίο από την 1η Ιούλη έχει περάσει στην ευθύνη των Περιφερειών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός έσπευσε να εκτιμήσει ότι βρέθηκε το «ελιξήριο» που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτό το «εργαλείο ανάπτυξης» είναι η μόνη ουσιαστική πηγή που είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να τονώσει την οικονομία. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού τα κονδύλια που κατανέμονται μέσω του ΕΣΠΑ δεν είναι χρήματα που ανήκουν στα επιτελεία της ΕΕ. Είναι λεφτά του λαού που εισπράττει η ΕΕ από εισφορές και παρακρατήσεις για να συμβάλουν στην «τόνωση» των επιχειρηματιών και συγκεκριμένων ομάδων της ολιγαρχίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι μεγάλο στοίχημα για τη βελτίωση περιοχών της Αττικής θα αποτελέσει η ταχύτατη αξιοποίηση και απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Πόροι και κονδύλια όμως που ποτέ ως τώρα δε συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ποτέ δεν έπαιξαν κάποιο θετικό ρόλο για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

Να τονίσουμε ότι η συνολική δημόσια δαπάνη του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ με την κοινοτική συμμετοχή στο 79,9% ( δηλ. περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και την εθνική συμμετοχή κατά μέσο όρο στο 20,1% (613 εκατ. ευρώ).

Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, τόνισε ότι το παρελθόν των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης δεν επιτρέπει αυταπάτες για το τι φέρνει το ΕΣΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες ότι με το ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Αττικής θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, τη σταθερής και πλήρους εργασίας με δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις, οι παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία καλύτερων όρων σε περιφερειακό επίπεδο για την αναπαραγωγή και τη μεγέθυνση του κεφαλαίου, αλλά και για τη χειραγώγηση - ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν την πολιτική. Και για να σταματήσει ο μύθος του ΕΣΠΑ, αρκεί να πούμε ότι στα 8 χρόνια υλοποίησης το ποσό που θα πάρει η χώρα μας είναι περίπου 24 δισ. Κι αυτό αν κατορθώσει να απορροφήσει όλα αυτά τα χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε κεφάλαια και άλλα ακόμα. Είναι χρήματα που έχουμε πληρώσει, τα έχουμε δώσει και μας επιστρέφεται ένα μικρό μέρος τους σήμερα. Αυτό όμως που πρέπει να παλέψουμε είναι πού θα κατευθυνθούν, ποιες ανάγκες θα υπηρετήσουν. Και αυτό είναι ζήτημα διεκδίκησης του εργατικού λαϊκού κινήματος».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Κλιμακώνει τον αγώνα για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ

Απεργία στις 20 Ιούλη, σε περίπτωση που ο ΣΕΒ δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων

Νέα απεργία στις 20 Ιουλίου αποφάσισε σε χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ταξικής Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε περίπτωση που ο ΣΕΒ δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και τη στάση του ΣΕΒ.

«Απαιτούμε την υπογραφή τώρα ικανοποιητικών ΣΣΕ», τονίζει η Ομοσπονδία με ψήφισμα - κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Και σημειώνει: «Δε θα δεχθούμε καμιά εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματά μας». Και τονίζει: «Καλούμε όλα τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζομένους του κλάδου, τώρα να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας, να εγκρίνουμε με ψηφοφορία, και υπογράφοντας το ψήφισμα - κάλεσμα, την απόφαση της ομοσπονδίας να οργανώσει την πάλη για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ».

Να σημειωθεί πως η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να παλεύει με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτει για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ του 2011, με αναδρομική ισχύ για όλο το 2010. Η πραγματοποίηση της κλαδικής απεργίας στις 2 Ιούνη, όπου τα εργοστάσια του κλάδου «σφραγίστηκαν» από τους εργαζόμενους για μια ολόκληρη μέρα, ήταν μια κορυφαία αναμέτρηση, η οποία συνέβαλε στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας του κλάδου.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προωθούν σχέδια στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Συνάντηση και από κοινού επίσκεψη στους κεντρικούς δήμους της Αθήνας και κυρίως στην πλατεία Θεάτρου, είχαν χτες το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός.

Στη συνάντηση συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί αναβάθμιση στο κέντρο της πόλης, τονίζοντας αργότερα σε τηλεοπτικό σταθμό ότι έχει παρατηρηθεί βελτίωση στη ζωή της πλατείας Θεάτρου σε αντίθεση με την «κεντρική πλατεία της Αθήνας» στο Σύνταγμα, η οποία, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Καμίνης, δεν είναι η καλύτερη με τους σκηνίτες αγανακτισμένους... εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ο Γ. Καμίνης, νωρίς το απόγευμα, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και εκπρόσωπο από την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής οι οποίοι συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα βίαια επεισόδια έπληξαν την κοινωνική και οικονομική ζωή στο κέντρο της Αθήνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξομαλυνθεί η λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα της πόλης, ιδιαίτερα του κέντρου.

Για μία ακόμη φορά με το πρόσχημα της «κακής εικόνας», η δημοτική αρχή αλλά και η Περιφέρεια συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις παραδίδοντας το κέντρο στους μεγάλους επιχειρηματίες, στους μεγαλοξενοδόχους και στην αστυνομοκρατία ετοιμάζοντας δράσεις σε βάρος του λαού και δραστηριοτήτων που ενοχλούν το στόχο του αποστειρωμένου κέντρου και χαλούν τη μόστρα των επενδύσεων που επιδιώκονται. Για μία ακόμη φορά κυβέρνηση, περιφέρεια και τοπική διοίκηση προωθούν συστηματικά σχέδια που βρίσκονται μακριά από την ικανοποίηση των βασικών λαϊκών αναγκών...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένεια με συνταξιούχο ανάπηρο

Επανασυνδέθηκε η παροχή ρεύματος σε οικογένεια με συνταξιούχο ανάπηρο, ύστερα από τη δυναμική παρέμβαση που έκαναν προχτές στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το έσοδα της οικογένειας είναι λίγα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό. Η σύνταξη αναπηρίας φτάνει μόλις τα 600 ευρώ, ενώ η σύζυγος είναι άνεργη και ο γιος τους είναι φαντάρος. Εφθασαν να χρωστάνε 1.800 ευρώ για ρεύμα και ενώ η ΔΕΗ δεν είχε δεχθεί να γίνει διακανονισμός όταν ο λογαριασμός ήταν στα 1.000 ευρώ.

Χτες η προϊσταμένη του υποκαταστήματος αρχικά προσπάθησε να εκφοβίσει όσους συμμετείχαν στην παρέμβαση - μαζί και το συνταξιούχο - φωνάζοντας την αστυνομία. Στη συνέχεια στο αίτημα για επανασύνδεση πρότεινε το συνήθη διακανονισμό. Δηλαδή η οικογένεια να καταβάλει ως προκαταβολή το 40% του ποσού που χρωστά, πράγμα αδύνατο.

Η επίμονη στάση των αγωνιστικών δυνάμεων και η κατακραυγή που εισέπραξε ακόμα και από τον κόσμο που βρισκόταν στο κατάστημα, την ανάγκασε να δεχτεί - ύστερα από συνεννόηση με τους ανωτέρους της - να προκαταβληθούν 360 ευρώ για να γίνει η επανασύνδεση. Για το υπόλοιπο ποσό υποβλήθηκε αίτημα να καταβληθεί σε δόσεις ανάλογες με τις δυνατότητες της οικογένειας. Θα ακολουθήσει παρέμβαση και στο Δήμο Αγίου Δημητρίου προκειμένου να ρυθμιστούν τα δημοτικά τέλη που οφείλει η οικογένεια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Στο κρατητήριο γιατί αντέδρασαν σε εγκατάσταση κεραίας

Κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου βρέθηκαν πέντε Γαλατσιώτες χτες το απόγευμα, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο ένας εξ αυτών εναντίον εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που επιχείρησε να τοποθετήσει κεραία στην περιοχή Καραγιανέικα. Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος ήταν μάρτυρας στη διάταξη της μήνυσης.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να αποτρέψουν συνεργείο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που επιχειρούσε να τοποθετήσει, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, κεραία στην ταράτσα ενός σπιτιού. Ενας από τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν, κάλεσε την Αστυνομία και κατέθεσε μήνυση εναντίον των τεσσάρων τεχνικών και της εταιρείας. Ωστόσο, μήνυση για ψευδή κατά μήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσαν και οι τέσσερις τεχνικοί εναντίον του κατοίκου και των πέντε μαρτύρων, με αποτέλεσμα όλοι τους να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Να σημειώσουμε ότι με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου έχει απαγορέψει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι και ο δημοτικός σύμβουλος.

Αργά το βράδυ, ο κάτοικος της περιοχής απέσυρε τη μήνυση εναντίον των εργαζομένων (όχι αυτή κατά της εταιρείας) και αυτοί με τη σειρά τους απέσυραν τη δική τους μήνυση, οπότε όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συλλήψεις καταζητουμένων

Μια καταζητούμενη από τις γερμανικές αρχές και ένα ακόμα άτομο, τουρκικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν χτες στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η «αντιτρομοκρατική».

Πρόκειται για μία 42χρονη σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Ο δεύτερος είναι ένας 50χρονος που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά το αίτημά του έχει απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Και οι δυο συνελήφθησαν μετά από έφοδο που πραγματοποίησε η «αντιτρομοκρατική» στα διαμερίσματα που διέμεναν, μετά από πληροφορίες ότι κατείχαν όπλα. Ωστόσο, από την έρευνα δε βρέθηκε οπλισμός, βρέθηκαν όμως αρκετά πλαστά διαβατήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ