ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενορχηστρωμένη τρομοκρατία σε βάρος του λαού

Οπερέτα με τους βουλευτές που διαφωνούν δήθεν με διατάξεις του μεσοπρόθεσμου

Ο λαός οργανωμένος στους δρόμους, με ισχυρό το ταξικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει τους εκβιασμούς, να ακυρώσει τις απειλές
Ο λαός οργανωμένος στους δρόμους, με ισχυρό το ταξικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει τους εκβιασμούς, να ακυρώσει τις απειλές
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ενορχηστρωμένη επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις στα νέα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Πρωταγωνιστές στην εκβιαστική προπαγάνδα είναι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα επιδιώκοντας τη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τη δημιουργία αυταπατών περί «καλού ΠΑΣΟΚ», βουλευτές της κυβέρνησης περιφέρουν στα ΜΜΕ δηλώσεις, με τις οποίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τελικά το μεσοπρόθεσμο.

Χτες το πρωί, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, συζητήθηκε για ακόμα μια φορά η στάση των «διαφωνούντων» βουλευτών, με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο να δηλώνουν «δεν θα υπάρξει καμιά απώλεια από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις Πάγκαλου περί «Μεσοπρόθεσμου ή τανκς», αλλά και η προσπάθειά του να ανασκευάσει προχτές από το βήμα της Βουλής το περιεχόμενο της συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo». «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δε λειτουργεί εν' αγνοία του πρωθυπουργού», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας» επιχείρησε να πάρει δήθεν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, αλλά απέφυγε να καταδικάσει επί της ουσίας το περιεχόμενό τους, αποδεικνύοντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. «Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ο λαός και η χώρα δίνουν τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση, δε χρειάζονται τέτοιες προσεγγίσεις», αρκέστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κοροϊδεύουν και προκαλούν

Χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν διατυπώσει επιμέρους αντιρρήσεις σε μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης, μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» δήλωσε ότι συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών, επανέλαβε ότι διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ επικεντρώνοντας την κριτική του στο «χαμηλό τίμημα» της εκποίησής της, αλλά απέφυγε να τοποθετεί σχετικά με στάση που θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία.

«Θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή, όταν ακούσω τους ομιλητές. Mε άγγιξαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος, θα αποφασίσω στην ψηφοφορία» δήλωσε στην τηλεόραση του «Σκάι» ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος που έχει εκφράσει επίσης επιμέρους διαφωνίες και έσπευσε να σημειώσει: «Είναι κρίσιμη στιγμή, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πτωχεύουμε, εγώ δεν την παίρνω την απόφαση, ας την πάρει ο Σαμαράς (...) Υπάρχει πολιτική ευθύνη και έχει περάσει η νοοτροπία ότι δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι και αυτό είναι το σοβαρότερο».

Το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος μέσα στο Φθινόπωρο βρέθηκε χτες στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης Δ. Ρέππα, Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και Εσωτερικών Χ. Καστανίδη. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ντύσει με το μανδύα της λαϊκής συμμετοχής τις αντιδραστικές της μεθοδεύσεις και αλλαγές για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, επιδιώκει να κρατά ζεστό το σενάριο του δημοψηφίσματος. «Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν για τις μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη χώρα», υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη.

Κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» ζητάνε οι κηφήνες

Ανοιχτή επιστολή 51 εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, με την οποία επιδιώκουν να παρέμβουν στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα επιχειρούν 51 επιχειρηματίες και άλλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, ζητώντας με κοινή τους ανοιχτή επιστολή να «συγκροτήσει η σημερινή Βουλή μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και εθνικής ανασυγκρότησης που να αποτελείται από προσωπικό που, ασχέτως κομματικής προέλευσης, προσωπικής συμπάθειας ή βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, τη διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει».

Πρόκειται για καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού από τα επιτελεία των αστών και έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη ανάλογη επιστολή 32 «διανοούμενων», που ζητούσαν «ομοψυχία» για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και να αποφευχθεί η βίαιη χρεοκοπία.

Η επιστολή των επιχειρηματιών έχει τον τίτλο «Τολμήστε!» και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αν θέλομε να παύσομε να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας, εκχωρώντας τους αναγκαστικά και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρέπει (...) να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Ελληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι, όπως για μια οικογένεια που ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά της, η λύση είναι η περικοπή όλων των περιττών δαπανών, και όχι η αμφίβολη προσπάθεια για αύξηση του εισοδήματος, έτσι και για το κράτος η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες, και όχι η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων».

Τα παράσιτα κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και προσπαθούν να τον καταστήσουν συνένοχο στην κρίση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην υπερσυσσώρευση των δικών τους κεφαλαίων και στην υπερπαραγωγή προϊόντων. Οι φυσικοί εκπρόσωποι της ντόπιας πλουτοκρατίας αναπαράγουν τα ιδεολογήματα περί υποτέλειας και εξάρτησης, κρύβοντας ότι αυτοί είναι που ξεζούμισαν όλα τα χρόνια το λαό. Γι' αυτό σήμερα οι καταθέσεις τους στις τράπεζες της Ελβετίας φτάνουν τα 600 δισ. ευρώ, όταν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση κόβει και τα στοιχειώδη, ενώ με αλλεπάλληλους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους, δημιουργεί νέες συνθήκες υπερκερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Αρκεί άλλωστε να ρίξει κανείς μια ματιά στους υπογράφοντες την επιστολή, για να αντιληφθεί το μέγεθος της πρόκλησης που επιχειρείται σε βάρος του λαού. Μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι Τάκης Αθανασόπουλος, τ. διοικητής της ΔΕΗ και ανώτατο στέλεχος «Toyota Europe», Λευτέρης Αντωνακόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, τ. πρόεδρος ΟΤΕ, Χάρις Δαυίδ, επιχειρηματίας, Νικόλας Λαιμός, εφοπλιστής, Πάνος Μαρινόπουλος, επιχειρηματίας και Μιράντα Ξαφά, οικονομική σύμβουλος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, γνωστή για τις αντιδραστικές απόψεις.

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σαρώνουν η ανεργία και οι εργασιακές ανατροπές

Η στατιστική αύξηση της απασχόλησης κατά 0,3% το πρώτο τετράμηνο του 2011 οφείλεται αποκλειστικά στη μερική και προσωρινή εργασία

Διατήρηση της ανεργίας στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονο βάθεμα της οικονομικής κρίσης, προβλέπει η Κομισιόν στην τετραμηνιαία επισκόπηση για την «απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση», η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Στην έκθεσή της, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «η αγορά εργασίας στην ΕΕ ανακάμπτει αργά και άνισα ανάμεσα στα κράτη - μέλη», επιβεβαιώνοντας τη βαθιά κρίση και την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάκαμψη.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2011 εκτιμούν ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 3,5% το 2011, ενώ η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2013 και μετά. Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2011, σημειώνοντας ότι «οι μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με το πάγωμα των προσλήψεων και τις απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, θα ωθήσει το δείκτη ανεργίας πάνω από το 15% μέσα στο 2012».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτη του 2011 σκαρφάλωσε στο 16,2%, έναντι 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, για το έτος 2011 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 15,6% για την Ελλάδα, στο 14,6% για την Ιρλανδία, στο 13% για την Πορτογαλία, στο 20,2% για την Ισπανία. Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι η ανεργία των νέων «επηρεάζει το 20,3% των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ενώ παραμένει πρόκληση μείζονος σημασίας σχεδόν σε όλα τα κράτη - μέλη».

Στην επισκόπηση της Κομισιόν καταγράφεται ότι στην ΕΕ «σε ετήσια βάση, η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 2,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, τη στιγμή που η απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%». Ομολογεί μάλιστα τη σαρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε συνθήκες κρίσης, λέγοντας ότι «η αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται μόνο χάρη στη μερική απασχόληση και την προσωρινή εργασία (...) Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, συνολικά, η απώλεια εργασίας επηρέασε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που πληρώνονται με χαμηλούς ή μεσαίους μισθούς, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ