ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Κόβουν το επίδομα ανεργίας

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσε η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης να θέσει πρόσθετα εμπόδια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Νέα ωμή επίθεση ενάντια στους άνεργους ετοιμάζει η κυβέρνηση, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις καταβολής του. Ιδιαίτερα στους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό κ.λπ. Ουσιαστικά, καταργούν το επίδομα ανεργίας και επιδιώκουν να ταΐσουν με δισ. ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο. Οδηγούν τους ανέργους κάθε μορφής στον Καιάδα και στην ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους άνεργους, τους νέους να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα και να οργανωθούν. Μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας τους, μέτρα επιβίωσής τους. Μαζικά να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα».

Στο μεταξύ, χτες με νέο άρθρο στον εφαρμοστικό νόμο η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν με το οποίο συρρικνώνει δραστικά τη διάρκεια επιδότησης για τους άνεργους και ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, από την 1/1/2013 ο άνεργος και ο εποχικά εργαζόμενος που την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης έχουν επιδοτηθεί με περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δε δικαιούνται επιδότηση! Μάλιστα, το πλαφόν γίνεται ακόμα πιο αυστηρό από 1/1/2014, καθώς τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 400 την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης.

Για παράδειγμα, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος εποχικά απασχολούμενος που δουλεύει σε μια εποχική ξενοδοχειακή μονάδα σταθερά τα τελευταία χρόνια για 5 μήνες κάθε χρόνο, τους υπόλοιπους 7 μήνες, οπότε και το ξενοδοχείο κλείνει, επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Τα ημερήσια επιδόματα γι' αυτόν τον ξενοδοχοϋπάλληλο είναι συνολικά για το χρόνο 175 (δηλαδή 25 ημερήσια επιδόματα το μήνα επί 7 μήνες επιδότησης). Ετσι, το 2013 ο ίδιος εργαζόμενος δε θα επιδοτηθεί, καθώς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τα ημερήσια επιδόματα ξεπερνούν κατά πολύ τα 450 που βάζει ως πλαφόν η κυβέρνηση (4 χρόνια επί 175 ημερήσια επιδόματα = 700). Ετσι, δε θα επιδοτηθεί το 2013, το 2014, και θα επιδοτηθεί ξανά το 2015, με 50, όμως, ημερήσια επιδόματα (μέχρι να φτάσει το πλαφόν των 400 ημερήσιων επιδομάτων εντός της προηγούμενης 4ετίας) δηλαδή θα επιδοτηθεί για δυο μόνο μήνες!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Oχι στη φρίκη του Μεσοπρόθεσμου

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας, αγωνιστική συνέχεια σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Οχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στα μέτρα της κυβέρνησης, που λεηλατούν τη ζωή των αναπήρων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, να σταματήσει κάθε πληρωμή για θεραπείες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα Ειδικής Αγωγής, απαίτησαν χτες, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ανάπηροι και γονείς και κηδεμόνες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Κατήγγειλαν ότι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ανάπηρους και παρέπεμψε στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Οι ανάπηροι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και απέκλεισαν για 45 λεπτά την είσοδο του υπουργείου φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Θέλουνε συναίνεση να μας παν στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω».

Κάλεσαν τους ανάπηρους στην 48ωρη απεργία και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ είναι στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει: «Το πάγωμα των προσλήψεων και η ακύρωση των ελάχιστων διαγωνισμών που εκκρεμούσαν από το 2008 και αφορούσαν τα ΑμΕΑ, με την ανεργία να ξεπερνά το 95%, οδηγεί τους νέους ανάπηρους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή οι περικοπές σε μισθούς - συντάξεις, αλλά και θεραπείες και υγειονομικό υλικό μετατρέπουν τη ζωή των ανάπηρων και των χρονίως πασχόντων από τις φτωχές λαϊκές οικογένειες σε εφιάλτη».

Σε κατάσταση διάλυσης είναι και οι υπηρεσίες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής και πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, στα ΚΕΚΑΜΕΑ, στο ΚΕΑΤ παραμένουν απλήρωτοι για 4 - 8 μήνες.

Οι ανάπηροι και γονείς και κηδεμόνες απαίτησαν να καταργηθεί η εγκύκλιος του ΙΚΑ που περικόπτει κατά 50% - 80% την επιδότηση του ανάπηρου για την αγορά των αναγκαίων τεχνικών βοηθημάτων ή τεχνητών μελών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ
Επιμονή στην ποινικοποίηση του αγώνα

Μάρτυρας της εντεινόμενης ποινικοποίησης των αγώνων αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αποτελεί η χτεσινή εκδίκαση της προσφυγής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απαιτώντας να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα στη ΔΕΗ και ολοκληρώθηκαν χτες. Η εκδίκαση κράτησε πολλές ώρες και τελικά, η απόφαση αναμένεται να βγει σήμερα, δηλαδή μετά το τέλος της απεργίας στην επιχείρηση. Γεγονός που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση, ωστόσο επέμενε να γίνει δίκη προφανώς για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους.

Η βασική επιχειρηματολογία από την πλευρά της ΔΕΗ κατά της απεργίας ήταν η εξής: Πρώτον, «τα αιτήματά της απεργίας είναι πολιτικά» (!) και πως η απεργία γίνεται ενάντια στο μεσοπρόθεσμο. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν μπορούν να απεργήσουν ενάντια σε πολιτικές που έχουν άμεση επίπτωση στους ίδιους και στο σύνολο των εργαζομένων ως καταναλωτές ρεύματος (το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη ΔΕΗ με απώτερο στόχο την πλήρη παράδοσή της, και άλλες πρώην ΔΕΚΟ, στα χέρια των μονοπωλίων. Εξέλιξη που οδηγεί σε πετσόκομμα δικαιωμάτων, απολύσεις, μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμολογίων).

Δεύτερον, οι απεργοί δεν μπορούν να περιφρουρούν την απεργία τους γιατί τάχα ο κάθε εργαζόμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θέλει. Ξεχνούν ότι η κυβέρνηση εκφοβίζει τους εργαζόμενους με τις συνεχείς αναφορές για απολύσεις, χρεοκοπία και άλλα. Τρίτον, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι η απεργία της κοστίζει! Οτι χάνει 4 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά. Προφανώς ανέχεται - όπως όλοι οι εργοδότες - μόνο τις απεργίες που δεν πειράζουν τα κέρδη τους...

Από την άλλη, πρέπει να γίνει αναφορά στις παθογένειες που εμφανίζει το συνδικαλιστικό κίνημα με ακέραιες τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Στη χτεσινή δίκη η πλευρά της ΓΕΝΟΠ ανέφερε συνεχώς ότι απεργούν λιγότερο από το 25% των εργαζομένων και ότι πολλοί από αυτούς που λείπουν από την εργασία τους έχουν πάρει άδειες ή ρεπό. Με άλλα λόγια, η ΓΕΝΟΠ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η απεργία δεν μπορεί να δημιουργεί τα προβλήματα που επικαλείται η κυβέρνηση καθώς οι απεργοί είναι πολλοί λίγοι! Η παραδοχή αυτή είναι πραγματικό γεγονός και δείχνει καθαρά την κατάσταση ενός συνδικαλιστικού κινήματος που δρα στο πλαίσιο των εντυπώσεων και στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από 28 Ιούνη έως 1η Ιούλη οι εκλογές

Αγωνιστικό κάλεσμα από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Νοσηλευτών»

Στο διάστημα 28 Ιούνη - 1ηΙούλη 2011, θα διεξαχθούν οι εκλογές στα περιφερειακά τμήματα της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ). Η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ» καλεί ανάμεσα σε άλλα τους νοσηλευτές, και με την ψήφο τους και με τη συμμετοχή τους στους αγώνες, να απορρίψουν τους κυβερνητικούς εκβιασμούς.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, όλες οι άλλες παρατάξεις συμφωνούν με το περιεχόμενο της τακτικής της ΕΝΕ ως μηχανισμού του κράτους που εξειδικεύει και υλοποιεί στους νοσηλευτές την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Τόσο η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΝΕ (στηρίζεται από τη ΔΑΚΕ) όσο και οι υπόλοιποι συνδυασμοί (ΠΑΣΚΕ, «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ») αποδέχονται τη λειτουργία των μονάδων Υγείας - Πρόνοιας ως επιχειρήσεων, στηρίζουν την ενιαία τριτοβάθμια νοσηλευτική εκπαίδευση (Συνθήκη της Μπολόνια), την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, καλλιεργούν το συντεχνιασμό και την αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Για τα 6ο, 9ο, 11ο και 13ο Περιφερειακά Τμήματα, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Ιούνη 2011.

Για τα 5ο, 8ο, 10ο και 12ο Περιφερειακά Τμήματα, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Ιούνη 2011.

Για τα 1ο, 4ο και 7ο Περιφερειακά Τμήματα οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιούνη 2011.

Για τα 2ο και 3ο Περιφερειακά Τμήματα, οι εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Ιούλη 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ