ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
Οξύνεται η αντιπαράθεση σε κλάδους και τόπους δουλειάς

Την ώρα που το ΠΑΜΕ δίνει σκληρή μάχη για την απεργία, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν την κρίσιμη αναμέτρηση

Η ανάγκη να απομονωθούν τα φερέφωνα της εργοδοσίας τονίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Η ανάγκη να απομονωθούν τα φερέφωνα της εργοδοσίας τονίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Οτι η επιτυχία της 48ωρης απεργίας περνά μέσα από την αποδυνάμωση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα» επιβεβαιώνεται καθημερινά, τόσο από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό όσο και από την αντιπαράθεση στους κλάδους και τόπους δουλειάς. Γι' αυτό και οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν να αναπτύξουν δουλειά με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα των νέων μέτρων, αλλά και τις προϋποθέσεις για την απόκρουση της επίθεσης, την οργάνωση και πάλη ενάντια στην ανάπτυξη που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επιπλέον, καλούν σε ετοιμότητα όλη την εργατική τάξη καθώς τη Δευτέρα ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου».

Προχτές, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ επικύρωσε με απόφασή του τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία.

Η οργάνωση της απεργίας ήταν και το θέμα της σύσκεψης διοικήσεων σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που έγινε με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης που, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πήρε άμεσα απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

Οπως υπογράμμισε στη σύσκεψη ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Διοικητικού Συμβουλίου, σωματειακής επιτροπής, κάθε συνδικαλιστή. «Στις λίγες μέρες που μένουν - είπε - να οργανωθούν γρήγορα συνελεύσεις, συσκέψεις, διευρυμένες συνεδριάσεις διοικήσεων, με σκοπό να πάρει ευθύνη κάθε σωματείο και οι εργαζόμενοι για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της απεργίας και της συγκέντρωσης. Να γίνουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συζητήσεις με τους εργαζόμενους από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων. Να περιφρουρήσουμε την απεργία και τις δύο μέρες, γιατί ξέρουμε ότι η εργοδοσία ασκεί μεγάλες πιέσεις στους εργαζόμενους. Παράλληλα να κάνουμε προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργατοϋπαλλήλων με εγγραφές στα σωματεία, με συγκρότηση σωματειακών ή απεργιακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς».

Ν' απαντήσουμε στους υπερασπιστές της εργοδοσίας

Την ίδια στιγμή που οι ταξικές δυνάμεις δίνουν μάχη ενάντια στην ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που ασκείται ενάντια στους εργαζόμενους, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν με κάθε τρόπο τη 48ωρη απεργία.

Ετσι, τις πισώπλατες μαχαιριές που δίνει στην απεργία η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ψηφίσματα όπως αυτό που κατέθεσε προχτές στα γραφεία της ΕΕ διαμαρτυρόμενη επειδή «η μισθολογική και φορολογική λιτότητα δεν αποδίδουν», αντίστοιχη δράση ξεδιπλώνεται σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Γι' αυτό και όπως τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ξεχωριστό ρόλο αποκτά ο απεγκλωβισμός εργαζομένων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και το διαβρωτικό του ρόλο. Μόνο το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις αυτές έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, που δείχνουν και τι στάση θα κρατήσουν στις αυριανές μάχες:

-- Στην τελευταία απεργία στις 15 του Ιούνη, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξέδωσε και κυκλοφόρησε το απεργιακό υλικό μόλις ...10 ώρες (!) πριν την έναρξή της.

-- Τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Αττικής, όσο και στη χτεσινή σύσκεψη οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ απουσίαζαν, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την απαξίωσή τους απέναντι στις μάχες που δίνει η εργατική τάξη.

-- Στα επιχειρησιακά σωματεία που είναι πλειοψηφία (κύρια στα μεγάλα ξενοδοχεία, όπως ο «Αστέρας», το «Χίλτον», η «Μ. Βρετάνια», το «Λήδρα Μάριοττ»), οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν κάνουν τον κόπο ούτε να συζητήσουν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας.

Μόνο αυτά τα γεγονότα αρκούν για να δείξουν πως οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «δεν έχουν απλά παραιτηθεί από την υπόθεση της υπεράσπισης της τάξης μας, αλλά έχουν χρεωθεί την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας», όπως επισημάνθηκε. Δεν είναι καθόλου τυχαίος, άλλωστε, ο ρόλος τους αφού αυτήν την περίοδο οι μεγαλοξενοδόχοι ξαναζούν «χρυσές μέρες» με τα ξενοδοχεία να έχουν ακόμη και 100% πληρότητα, εξαιτίας των Παραολυμπιακών Αγώνων.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΝΟ
Ανέλαβε ρόλο απεργοσπάστη

Το ρόλο του απεργοσπάστη στη διάρκεια της πανεργατικής, πανελλαδικής 48ωρης απεργίας, θα παίξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Οι δυνάμεις αυτές, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, απέρριψαν και μάλιστα χωρίς να γίνει καμία συζήτηση την πρόταση για 48ωρη απεργία που κατέθεσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), επιβεβαιώνοντας πλήρως το χαρακτηρισμό που τους δίνουν οι ναυτεργάτες ότι είναι «φερέφωνα των εφοπλιστών».

Οσον αφορά τη στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΣΑ), αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), σε πρόταση της ταξικής παράταξης του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ), να ληφθεί απόφαση για 48ωρη πανελλαδική απεργία, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος της ΑΠ - και εκπρόσωπος της ΑΠ στη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά - όπως καταγγέλλει ο ΑΣΝ, αρνήθηκε να πάρει απόφαση για 48ωρη απεργία, ενώ κάνοντας ελιγμό πρότεινε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η διοίκηση να «εξουσιοδοτήσει» το προεδρείο ώστε να ...«εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει»!

Την Παρασκευή θα γίνει συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των τριών ναυτεργατικών σωματείων για τη λήψη απόφασης για 48ωρη απεργία τη μέρα συζήτησης στη Βουλή του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», ενώ τη Δευτέρα στις 27 Ιούνη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ διοργανώνουν οργανωτική σύσκεψη για την απεργία.

Σε ανακοίνωση - δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, τα τρία σωματεία καλούν τα σωματεία του κλάδου να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, καλούν τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε αγώνες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των υπηρετών του».

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Συνεχίζονται οι συσκέψεις των ταξικών συνδικάτων και φορέων για την επιτυχία της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

  • Σήμερα, Πέμπτη, 23 Ιούνη:

-- Η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

-- Η Ενωση Λογιστών Αθήνας, στις 7 μ.μ.

-- Η Γραμματεία Νερού του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Μητροπόλεως 10).

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

  • Την Παρασκευή, 24 Ιούνη:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κλάδου των κατασκευών.

  • Το Σάββατο 25 Ιούνη:

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Οι παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών ΟΛΠ τη Δευτέρα 27 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

  • Την Κυριακή 26 Ιούνη:

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Βύρων» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του συλλόγου στο ΕΚΑ 48β Γ' Σεπτεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ