Από τη συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Ακρόπολης |
Αποψη από την πορεία των καλλιτεχνών προς το ΥΠΠΟΤ |
Στη συνέχεια, με συνθήματα όπως «Οι καλλιτέχνες είναι εργάτες του λαού και όχι οι παλιάτσοι του κάθε αφεντικού», «Ο πολιτισμός ανήκει στο λαό κι όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Κλείνετε μουσεία, ορχήστρες, ΔΗΠΕΘΕ και η Λυρική στο Νιάρχο βερεσέ», πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία μέχρι το ΥΠΠΟ-Τ, προκειμένου οι πρόεδροι των φορέων να συναντήσουν τον υπουργό και να του επιδώσουν το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο συνυπογράφουν. Ομως, όπως συμβαίνει πάντα, ο υπουργός «απουσίαζε», ενώ γνώριζε την κινητοποίηση των καλλιτεχνών. Ετσι, οι πρόεδροι των φορέων συνάντησαν τη διευθύντρια του υπουργικού γραφείου, στην οποία επέδωσαν το ψήφισμα.
Τα πιο βασικά αιτήματα που διεκδικούν οι καλλιτέχνες είναι:
Ο αγώνας των ανθρώπων του πολιτισμού μόλις αρχίζει. Οπως είπαν μετά την κινητοποίηση, θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα, υπερασπιζόμενοι ότι «ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα κοινωνικό. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης είναι λαϊκό δικαίωμα που θα το υπερασπιστούμε. Είμαστε ενάντια στον εμπορικό ευτελισμό της Τέχνης και στην αλλοτρίωση των συνειδήσεων».
Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα «πολιτιστικό» πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Απρόσκοπτα ομολογείται ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μονοπώλια πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας και σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η κινητικότητα των καλλιτεχνών.
Από την πλευρά του το αστικό κράτος «αποσύρεται» - συνειδητά και εσχάτως όχι και τόσο «διακριτικά» - από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας και την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της «αγοράς».
Σε όλα αυτά οι καλλιτέχνες δε θα μείνουν θεατές. Γιατί ξέρουν πολύ καλά, όπως έγραφε μια πικέτα, «σκλάβα σκέψη - σκλάβα ζωή».
Μόνη παραφωνία στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση ήταν οι εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ, που ακολούθησαν την πορεία, αλλά με διασπαστική διάθεση και διαφορετικό πλαίσιο, γι' αυτό και απομονώθηκαν.
Το «ταξίδι» συνεχίζεται με τη σημερινή συναυλία του επταμελούς συνόλου «Αl Mahabba» με τραγούδια από Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Τυνησία και Μαρόκο, πολλά από τα οποία έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές της αραβικής μουσικής, όπως η Λιβανέζα Φεϊρούζ. Επίσης, θα παρουσιάσουν τραγούδια του νέου τους δίσκου, που μόλις κυκλοφόρησε, αλλά και λόγιες μουσικές φόρμες της αραβικής μουσικής παράδοσης, όπως τα περίφημα Σαμαΐ. Ερμηνεύουν: Nabil Al Sayeg (τραγούδι), Περικλής Παντολέων (ούτι), Νεκτάριος Σταματέλος (νέι), Μάνος Επιτροπάκης (τσέλο), Εφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), Γιώργος Αναγνωστόπουλος (κρουστά), Γιάννης Ευσταθόπουλος (κρουστά).
Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» περιοδεύει το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα, με την επιτυχημένη παράσταση «Κατσαρίδα». Μια εξωφρενική, ντανταϊστική αλληγορία των Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη, με ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, που από τις αρχές του 2005 και μέχρι σήμερα έχει δώσει 583 παραστάσεις εντός και εκτός του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», στη Θεσσαλονίκη, σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, στην Κύπρο και πρόσφατα στο θέατρο «Badminton». Μουσική - Στίχοι: Κώστας Γάκης, σκηνικό: Γκάυ Στεφάνου, κοστούμια: Γεωργία Μπαμπαλού, φωτισμοί: Γιώργος Φακούρας. Παίζουν: Θοδωρής Πετρόπουλος, Σεραφείμ Ράδης.
Πρώτες παραστάσεις: 29,30/6, Ηλιούπολη «Θέατρο Αλσους». 5/7 Χαλάνδρι, «Θέατρο Ρεματιάς». 10/7 Νέα Μάκρη, Πολιτιστικό - Αθλητικό Πάρκο. 14/7 Γαλάτσι, «Ανοιχτό Θέατρο» (Αλσος Βεΐκου). 15/7 Ραφήνα, Προαύλιο Γυμνασίου - Λυκείου Ραφήνας.
Μέχρι τις 24/6 θα παίζεται στο «Badminton», ο σαιξπηρικός «Οθέλλος». Μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη - Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Σκηνικά Αθανασίας Σμαραγδή, κοστούμια Μαρίας Καραπούλιου, φωτισμοί Ελίζας Αλεξανδροπούλου.
Πρόκειται για την τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού. Ο Μαυριτανός Οθέλλος, υψηλόβαθμος στρατιωτικός, έχοντας πέσει θύμα της παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του, Ιάγου, σκοτώνει, τυφλωμένος από τη ζήλεια, τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Οθέλλος), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ιάγος), Σμαράγδα Καρύδη (Δυσδαιμόνα), Γωγώ Μπρέμπου (Αιμιλία), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Κάσσιος), Ηλίας Πετροπουλέας, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Παναγιωτίδης, Μιχάλης Σάκκουλης, Νίκος Μιχάκος, Δομνίκη Μητροπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Γιάννης Μυλωνάς, Τραϊάνα Ανανία.