ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αντίσταση, κοινή δράση και αλληλεγγύη

Η Διακήρυξη του ΕΣΥΝ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Εδώ και τρεις δεκαετίες, το ΕΣΥΝ αγωνίζεται σταθερά και αταλάντευτα για το δικαίωμα στη ΖΩΗ

Motion Team

Εδώ και τρεις δεκαετίες, το ΕΣΥΝ αγωνίζεται σταθερά και αταλάντευτα για το δικαίωμα στη ΖΩΗ
Ανοικτό κάλεσμα αντίστασης και αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει απευθύνει το Εθνικό Συμβούλιο ατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη διακήρυξή του, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, που είναι την Κυριακή 26 Ιούνη. Το ΕΣΥΝ είναι ο παλιότερος φορέας της χώρας μας, που, από το 1980, μελετάει το δυσεπίλυτο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης και αγωνίζεται σταθερά και με συνέπεια ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Η Διακήρυξη του ΕΣΥΝ έχει ως εξής:

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών γίνεται σε μια περίοδο στην οποία κυριαρχεί το πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που υιοθετούνται συνεχώς στη χώρα μας, από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ηδη, σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού βιώνει έντονα τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Η ανεργία έχει φτάσει στο ποσοστό του 16,2%, ενώ πλήττει με μεγαλύτερα ποσοστά τους νέους που βλέπουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική, σκοτεινό, αδυνατώντας να βάλουν τα θεμέλια για μια ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια. Θυσία στο να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της γίνεται η ίδια η καθημερινότητα και η ζωή του λαού.

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η φτώχεια, η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού παρουσιάζουν υψηλή συνάφεια με την έξαρση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Οι νέες "στρατιές" ανέργων, ανασφάλιστων, ανεκπαίδευτων νέων, ανίκανες και χωρίς εφόδια να αντιμετωπίσουν τη "δυσβάσταχτη" πραγματικότητα που βιώνουν, θα ανατρέξουν στη δημιουργία μιας δικής τους ονειρικής "εικονικής", μέσω των ψυχοτρόπων ουσιών που το ίδιο το σύστημα παράγει και διακινεί. Κάθε λοιπόν προσπάθεια λύσης του προβλήματος ξεκομμένη από τη κοινωνική διάστασή του και τα αίτια που το γεννούν και το αναπαράγουν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OHE (ΙΝCB) για τα ναρκωτικά, το 2011, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται η ταχεία εξάπλωση νέων ναρκωτικών ουσιών (designerdrugs), τα οποία παράγονται για να παρακάμπτουν τους υφιστάμενους ελέγχους και μπορούν να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσω του Διαδικτύου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες 2,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών μέσα σε ένα έτος (2008-2009), ενώ σε μια οκταετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με ναρκωτικά. Στις ευρωπαϊκές χώρες αποδίδεται το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηρωίνης, ενώ σχεδόν όλη η ηρωίνη που διατίθεται στην Ευρώπη προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Στη χώρα μας, με τα συνεχή μέτρα και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση στο ζήτημα της πρόληψης και θεραπείας από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η επανένταξη των απεξαρτημένων οδεύει διαρκώς επιδεινούμενη.

  • Τα Κέντρα Πρόληψης εντάσσονται στον "Καλλικράτη", με τα πρώτα σημάδια υπολειτουργίας ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους να έχουν εκδηλωθεί.
  • Η υποχρηματοδότηση των "στεγνών" προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία των δομών που υπάρχουν και στην αδυναμία του φορέα να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, ενώ η υιοθέτηση και σε αυτό το φορέα του μέτρου 1:5 για τις νέες προσλήψεις, ουσιαστικά τον αποδυναμώνει από στελεχικό δυναμικό.
  • Από την άλλη, η κυβερνητική πολιτική επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβλήματος με τη συνεχή πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης. Ο ΟΚΑΝΑ προσανατολίζει όλη τη δραστηριότητά του στη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης (έχει εξαγγείλει 17 νέες) και μάλιστα μέσα στα υπάρχοντα και ήδη φυτοζωούντα, υποχρηματοδοτούμενα και σύντομα συγχωνευμένα νοσοκομεία του συστήματος υγείας.
  • Η αναλγησία της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει όρια. Στον πρόσφατο νόμο για τις αλλαγές στην υγεία που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 και που σηματοδοτεί την εμπορευματοποίηση όλων των παροχών, ανάμεσα στα άλλα (άρθρο 50), προβλέπεται η έγκριση από το κράτος της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων "απεξάρτησης", με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης, που θα νομιμοποιήσει τη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
  • Σε αυτή την περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κάποιοι έχουν το θράσος να "διεκδικούν" το "δικαίωμα" στη χρήση των δήθεν "μαλακών" ναρκωτικών. Οι "φωνές" της αποποινικοποίησης ενισχύονται από τη στάση και θέση ακόμα και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, η παρουσία της οποίας στο πρόσφατο ναρκωφεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου συνοδεύτηκε από την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της χρήσης και διακίνησης μικροποσοτήτων (;) ναρκωτικών ουσιών.

Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών με οποιονδήποτε τρόπο έχει σα σκοπό να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων τα κοινωνικά αίτια, που παράγουν, αναπαράγουν και συντηρούν το πρόβλημα της τοξικομανίας.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το ΕΣΥΝ υιοθετεί μαχητική στάση αντίστασης και διεκδικεί για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης μια συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, με ξεκάθαρους στόχους, κεντρικά σχεδιασμένη. Η Πρόληψη είναι το κυριότερο όπλο. Το πιο αποτελεσματικό και το μόνο πολλαπλά ανταποδοτικό για κάθε επένδυση που θα κάνει η πολιτεία. Πρόληψη που θα στοχεύει στην εξάλειψη όλων εκείνων των πραγματικών αιτιών που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διαιώνιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Πρόληψη, είναι συγκεκριμένα μέτρα Κοινωνικής Πρόνοιας που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, τη μόρφωση, την εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ, το στρατό, τον ελεύθερο χρόνο, το περιβάλλον, που έχουν να κάνουν με όλα τα δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Το ΕΣΥΝ απευθύνει ανοικτό κάλεσμα αντίστασης απέναντι στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που καλούν το λαό να θυσιάσει ουσιαστικά τη ζωή του και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης, υποβάθμισης της πρόληψης, πριμοδότησης των υποκαταστάτων και αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και παλεύει μέσα από ένα ισχυρό και μαχητικό κίνημα. Για το ΕΣΥΝ το καλύτερο μάθημα για τους νέους είναι ο δρόμος του αγώνα, προσωπικού και κοινωνικού, να σπάσουν την όποια απομόνωσή τους και να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους στην κοινή δράση και την αλληλεγγύη.

Το ΕΣΥΝ παλεύει:

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Λέει:

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ