ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Νέες ρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Τη συζήτηση για ένα νέο μπαράζ αποχαρακτηρισμού και εμπορευματοποίησης των δασών ανοίγει η κυβέρνηση

Κ.Ζ.

Τη συζήτηση για ένα νέο μπαράζ αποχαρακτηρισμού και εμπορευματοποίησης των δασών ανοίγει η κυβέρνηση
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του προχτές στη Βουλή και επικαλούμενος την «πράσινη ανάπτυξη» εξήγγειλε μια σειρά από νέα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ευνοϊκών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ειδικότερα ο υπουργός προανήγγειλε:

  • Νέους ευρείς αποχαρακτηρισμούς και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, μιλώντας για «αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, ώστε να γίνει η σύνδεσή της με τη γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία». Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι θα «ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος»!
  • Οτι θα προχωρήσει πιο εντατικά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ, με στόχο την πώληση της πρώτης και τη διάθεση ποσοστού σε ιδιώτες της δεύτερης. Επίσης, νέα επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης για αιολικά πάρκα και ειδικότερα για τα θαλάσσια πάρκα.
  • Τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μέσα από ένα παράλληλο φοροκυνηγητό των ιδιοκτητών τους, με στόχο την είσπραξη 4-5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα. Οπως είπε ο υπουργός, «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα. Με εξαίρεση τα αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό και παραλίες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές». Ως «όπλο» προφανώς για να πειστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να πληρώσουν τα πρόστιμα ανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο εξής «μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».
  • Την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να γίνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις με παράκαμψη ακόμη και αυτής της σημερινής ανεπαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μεταξύ των άλλων οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν: Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μείωση του χρόνου αδειοδότησης. Κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων. Κατάργηση συνυπογραφών άλλων υπουργών. Απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν μόνο τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, ακόμη και βιομηχανίες μικρής όχλησης. Παράλληλα και πριν την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων αυτών ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην επίσπευση «επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν» και των οποίων η λειτουργία προσκρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία!
  • Την τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο κοιτασμάτων χρυσού, την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης κ.ά.
  • Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση και από το περιβόητο «πράσινο ταμείο», που θα διευκολύνουν διάφορους μεγάλους επιχειρηματίες να «αλώσουν» το κέντρο της Αθήνας και άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας.
  • Την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εισαγωγέων αυτοκινήτων.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Αυξήσεις μέχρι 75% στα τροφεία των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση - καταγγελία των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ

Αυξήσεις στα τροφεία των βρεφονηπιακών - δημοτικών σταθμών, που ξεκινούν από 35% και φτάνουν, κλιμακωτά, έως 70%, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - επιβάλλοντας ακόμα ένα χαράτσι σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Την απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου, επισημαίνοντας ότι «η Δημοτική Αρχή ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που θέλει την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.ά. προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

Και υπογραμμίζει: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρακτική αυτή της Δημοτικής Αρχής, γι' αυτό και την καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο, από τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να υψώσουν φωνή αντίστασης και απειθαρχίας στην απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής στην προοπτική ανάκλησής της.

Αγωνιζόμαστε για δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων της πόλης.

Κατάργηση των τροφείων και πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε για παιδικούς σταθμούς με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών με το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Γύρω από αυτό το πλαίσιο καλούμε το λαό της πόλης μας να συσπειρωθεί, να έρθει σε ρήξη με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής και της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που θα προσθέτει νέα βάρη στο λαό του Τυρνάβου επιδεινώνοντας συνεχώς τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών μας».

Επεισόδια στη συγκέντρωση της πλ. Συντάγματος

Με μικρής έκτασης επεισόδια ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των αυτοαποκαλούμενων «αγανακτισμένων» προχτές το βράδυ στο Σύνταγμα. Λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους στη διασταύρωση της Λ. Αμαλίας με την Πανεπιστημίου επιτέθηκαν φραστικά στις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στη «ράμπα» της Βουλής.

Περίπου μία ώρα αργότερα και με αφορμή διάφορα πλαστικά μπουκάλια νερού που τους πέταξαν άτομα που βρίσκονταν επί της Β. Σοφίας, πολυάριθμες δυνάμεις της Αστυνομίας, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών, περικύκλωσαν την πλατεία, ενώ απώθησαν και αρκετό κόσμο προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έργο των δυνάμεων των ΜΑΤ - που έκαναν την εμφάνισή τους από κάθε στενό πέριξ της πλατείας - συνεπικουρούσαν δικυκλιστές των ομάδων «Δ» και «ΔΙΑΣ» στην οδό Φιλελλήνων και στη Λεωφόρο Β. Σοφίας. Από την πλευρά τους, κάποιοι συγκεντρωμένοι άναψαν φωτιές σε σκουπίδια, ενώ προσπάθησαν να φτιάξουν οδοφράγματα με κάδους απορριμάτων στην οδό Συντάγματος. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, η κατάσταση ηρέμησε, αφού αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και στο σημείο έμειναν περίπου 200 άτομα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προχτές το απόγευμα ήταν ιδιαίτερα έντονη η παρουσία φασιστοειδών στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες φασιστοειδών είχαν διασκορπιστεί από νωρίς ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, λέγοντας στον κόσμο πως είναι ομάδες «περιφρούρησης». Μάλιστα, λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ, μία ομάδα περίπου 50 ατόμων - ορισμένοι από αυτούς με κουκούλες, μαχαίρια, ελληνικές σημαίες και κοντάρια - «εντόπισε» και προσπάθησε να προσεγγίσει άτομα του αναρχικού χώρου που φέρονταν να βρίσκονται στην οδό Βουκουρεστίου. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ τα ίδια άτομα βρέθηκαν ξανά στα σημεία που ήταν πριν. Ορισμένοι από αυτούς «πρωταγωνίστησαν» και σε σκηνικό έντασης στις 7.15 το απόγευμα μπροστά στο φραγμό της Αστυνομίας επί της Λεωφόρου Β. Σοφίας όταν κρέμασαν μία ελληνική σημαία στον σιδερένιο φράχτη της ΕΛ.ΑΣ. και αστυνομικός προσπάθησε να την κατεβάσει.

Στο εδώλιο ξανά ο Γ. Βουτσινάς

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου καλείται σήμερα Πέμπτη για πολλοστή φορά - μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης - ο Γ. Βουτσινάς, ο οποίος τον Ιούλη του 2007 είχε παρέμβει ζητώντας να σταματήσει η βάναυση κακοποίηση ενός άγνωστου στον ίδιο τοξικομανούς από αστυνομικούς της ομάδας «Ζήτα» στο κέντρο της Αθήνας, παρόλο που τον είχαν ήδη συλλάβει και ακινητοποιήσει και παρά το γεγονός ότι ο τοξικομανής βρισκόταν εμφανώς σε κατάσταση στερητικού συνδρόμου. Η αυτονόητη παρέμβαση του Γ. Βουτσινά, τού στοίχισε μια νύχτα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος της Ακρόπολης και τις ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες για αντίσταση και εξύβριση των αστυνομικών.

Την παράνομη και απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας έχουν καταδικάσει ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του «18 ΑΝΩ», το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών, η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, εργατικά σωματεία, καθώς και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία έχει αναλάβει και τη νομική υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 11.30 στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, στο κτίριο 7 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ