ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Σε απόσταση βολής ενάντια στο λαό

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση του σχετικού νόμου στη Βουλή

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του στοχοποιούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Η επίθεση μπορεί να ανακοπεί από ένα κίνημα που παλεύει για την ανατροπή τους
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του στοχοποιούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Η επίθεση μπορεί να ανακοπεί από ένα κίνημα που παλεύει για την ανατροπή τους
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή,«σε ό,τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο, στο πολύ μεγάλο μέρος του έχει κλείσει. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο. Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει "σκοντάψει"».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χτες ότι ολοκληρώνονται τις επόμενες ώρες οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τρόικας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ενδεχόμενα τη Δευτέρα, θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν τα βάρβαρα μέτρα και μετά το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Για τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε χτες ότι «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, με την οποία θα πρέπει να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα και η διαδικασία αυτή προσιδιάζει με τη διαδικασία του προϋπολογισμού». Δηλαδή, επιμέρους άρθρα του νομοθετήματος θα τεθούν ξεχωριστά σε ψηφοφορία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ΝΔ να τα ψηφίσει.

Ο προωθούμενος νόμος προβλέπει ότι η επιβολή των προσθέτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2011 - 2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις - κυρίως στα φορολογικά ζητήματα - θα απαιτηθεί η κατάθεση επιπλέον νομοσχεδίων. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τρόικας για την επικαιροποίηση του μνημονίου, με την οποία θα αποδεσμευτεί και η 5η δόση του δανείου, αναμένεται - ενδεχόμενα και σήμερα - μια κοινή δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και ολοκληρωμένη η έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιούνη.

Από κοντά και η ΝΔ

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της που ζητούν από την κυβέρνηση να επιλέξει τη διαδικασία του νομοσχεδίου για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ώστε να μπορέσουν να υπερψηφίσουν τα περισσότερα από τα επιμέρους αντιδραστικά και βάρβαρα. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε χτες («Realfm») πως «αν το μεσοπρόθεσμο έρθει με τη μορφή πολλών άρθρων, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και η ΝΔ κάποια από αυτά θα τα υποστηρίξει όπως έχει δεσμευτεί να κάνει».

Στο ίδιο μήκος ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος είπε («Σκάι») ότι υπάρχουν πολλά σημεία συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ και πως μόνο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της φορολογίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ του μεσοπρόθεσμου άφησε η βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου, δηλώντας (ΝΕΤ) ότι θα πράξει κατά συνείδηση και πως είναι αποφασισμένη «να βάλω την Ελλάδα πάνω απ' όλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Σημείωσε ότι ενώ είχε «αποκομίσει την βεβαιότητα ότι θα φτάναμε σε μια συναίνεση», ωστόσο, μετά την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ηράκλειο, εκτιμά ότι η ΝΔ «επανέρχεται σε ένα μεγάλο "όχι"».

Την ερχόμενη βδομάδα ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΕΕ, στην οποία θα εξηγήσει τη στάση του απέναντι στο μεσοπρόθεσμο και το νέο μνημόνιο.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στην ΕΕ και αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Την πρότασή του για ένα «συνασπισμό εξουσίας» που θα σέβεται τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, περιέγραψε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Μια κυβέρνηση η οποία θα διασφαλίσει ντε φάκτο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για τους όρους του υπάρχοντος μνημονίου και θα ζητήσει νέα αναχρηματοδότηση του χρέους, αξιοποιώντας το επιχείρημα ότι αν βουλιάξει η Ελλάδα, βουλιάζει το ευρώ, οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Αλ. Τσίπρας.

Βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε σαν θετικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι προβληματίζονται για τον σοσιαλισμό (!), έννοια την οποία το κόμμα του κακοποιεί και λοιδορεί και καλλιέργησε την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, αν η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα αρκεστεί στην αλλαγή κυβέρνησης και όχι τάξης στην εξουσία.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ανυπόμονα ότι σήμερα έχει διαμορφωθεί μια «νέα κοινωνική πλειοψηφία, μια πλειοψηφία που λέει δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν πηγαίνουμε σ΄ αυτόν το μονόδρομο», αλλά αυτό που λείπει είναι μια «πολιτική πλειοψηφία». Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς φαντάζεται αυτή την πλειοψηφία, ζήτησε εκλογές, από τις οποίες κάλεσε να προκύψει ένας «συνασπισμός εξουσίας» που θα προωθήσει «ένα άλλο σχέδιο αναδιανομής του πλούτου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Επεξηγώντας, είπε ότι «με το μνημόνιο διαφωνούμε γιατί παράγει ύφεση και δεύτερον γιατί είναι κοινωνικά άδικο». Σαν απάντηση, πρόβαλε «ένα άλλο πρόγραμμα με μεγάλη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο», χωρίς βέβαια να θιχτεί η ιδιοκτησία του πάνω στα μέσα παραγωγής και χωρίς η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ένας τέτοιος «συνασπισμός εξουσίας» θα έχει αποστολή να «επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο», και όχι βέβαια να ανατρέψει τη στρατηγική που το επιβάλλει, αφού στο ερώτημα αν ο συνασπισμός εξουσίας που προτείνει ο ΣΥΝ λέει να φύγει η χώρα από την ΕΕ, απάντησε: «Κάθε άλλο. Η ΕΕ σήμερα είναι το όπλο μας (...) Εμείς λέμε να αξιοποιήσουμε το χαρτί το ότι είμαστε μέσα, γιατί είμαστε βάρος και άρα αν πάμε στον πάτο θα τους πάρουμε μαζί μας (...) Εμείς θα πάμε σε ένα άλλο πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου για να μειώσουμε τα ελλείμματα. Αφήστε μας μόνους μας και βάζουμε μόνοι στους εαυτούς μας τόκους για να φτάσουμε στη μείωση των ελλειμμάτων».

Ιερό και όσιο το χρέος

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, απευθυνόμενος και πάλι στην ΕΕ, είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μας στηρίξετε. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, κοιτάτε τις συνέπειες που έχετε. Και να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ισχυρής διαπραγμάτευσης και όρους, αλλά επί της ουσίας ένα σχέδιο για το χρέος το οποίο είναι ο μεγάλος βραχνάς. Κι εμείς λέμε αναδιαπραγμάτευση του χρέους (...) Αρα, μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους».

Μετά τα παραπάνω, μόνο σαν πρόκληση προς το λαό μπορεί να ακούγεται η πρόβλεψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ θα συναινέσει στα σχέδια του αστικού συστήματος να δεθεί χειροπόδαρα ο λαός. Αυτή την προσπάθεια συνδράμει το κόμμα του Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα προκλητικά είπε ότι «θα αναγκαστεί και η ηγεσία του ΚΚΕ να καταλάβει ότι δεν μπορεί να την ενδιαφέρουν μόνο τα ποσοστά τους, αλλά πρέπει να δούμε και τη σωτηρία της χώρας, των εργαζόμενων».

ΔΗΣΥ
Παρέμβαση υπέρ επιχειρηματικών ομίλων

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο να περιοριστεί η ζημιά των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα υπέρ των νέων μέτρων που διασφαλίζουν τη χρεοκοπία του λαού. Μιλώντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ζήτησε χτες από κυβέρνηση και ΝΔ να επικεντρώσουν τα παζάρια με την τρόικα σε δύο σημεία:

Πρώτον, να μειωθεί περαιτέρω η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και, δεύτερον, να διασφαλιστεί πως ένα μέρος από τα έσοδα που θα προέλθουν από την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα κατευθυνθεί στα ταμεία των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τη δημιουργία «ανεξάρτητης εταιρείας» που θα αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά πρότεινε «από τα έσοδα που θα προκύπτουν να προβλέπεται συμβατικά ότι το 50% αυτών θα πηγαίνει στην κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς το δάνειο της τρόικας και το υπόλοιπο 50% ισόποσα για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων στη χώρα και αποπληρωμή του προγενέστερου χρέους της Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ