Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Σε απόσταση βολής ενάντια στο λαό

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση του σχετικού νόμου στη Βουλή

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του στοχοποιούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Η επίθεση μπορεί να ανακοπεί από ένα κίνημα που παλεύει για την ανατροπή τους
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του στοχοποιούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Η επίθεση μπορεί να ανακοπεί από ένα κίνημα που παλεύει για την ανατροπή τους
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή,«σε ό,τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο, στο πολύ μεγάλο μέρος του έχει κλείσει. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο. Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει "σκοντάψει"».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χτες ότι ολοκληρώνονται τις επόμενες ώρες οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τρόικας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ενδεχόμενα τη Δευτέρα, θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν τα βάρβαρα μέτρα και μετά το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Για τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε χτες ότι «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, με την οποία θα πρέπει να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα και η διαδικασία αυτή προσιδιάζει με τη διαδικασία του προϋπολογισμού». Δηλαδή, επιμέρους άρθρα του νομοθετήματος θα τεθούν ξεχωριστά σε ψηφοφορία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ΝΔ να τα ψηφίσει.

Ο προωθούμενος νόμος προβλέπει ότι η επιβολή των προσθέτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2011 - 2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις - κυρίως στα φορολογικά ζητήματα - θα απαιτηθεί η κατάθεση επιπλέον νομοσχεδίων. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τρόικας για την επικαιροποίηση του μνημονίου, με την οποία θα αποδεσμευτεί και η 5η δόση του δανείου, αναμένεται - ενδεχόμενα και σήμερα - μια κοινή δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και ολοκληρωμένη η έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιούνη.

Από κοντά και η ΝΔ

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της που ζητούν από την κυβέρνηση να επιλέξει τη διαδικασία του νομοσχεδίου για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ώστε να μπορέσουν να υπερψηφίσουν τα περισσότερα από τα επιμέρους αντιδραστικά και βάρβαρα. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε χτες («Realfm») πως «αν το μεσοπρόθεσμο έρθει με τη μορφή πολλών άρθρων, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και η ΝΔ κάποια από αυτά θα τα υποστηρίξει όπως έχει δεσμευτεί να κάνει».

Στο ίδιο μήκος ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος είπε («Σκάι») ότι υπάρχουν πολλά σημεία συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ και πως μόνο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της φορολογίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ του μεσοπρόθεσμου άφησε η βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου, δηλώντας (ΝΕΤ) ότι θα πράξει κατά συνείδηση και πως είναι αποφασισμένη «να βάλω την Ελλάδα πάνω απ' όλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Σημείωσε ότι ενώ είχε «αποκομίσει την βεβαιότητα ότι θα φτάναμε σε μια συναίνεση», ωστόσο, μετά την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ηράκλειο, εκτιμά ότι η ΝΔ «επανέρχεται σε ένα μεγάλο "όχι"».

Την ερχόμενη βδομάδα ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΕΕ, στην οποία θα εξηγήσει τη στάση του απέναντι στο μεσοπρόθεσμο και το νέο μνημόνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουλ αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τα πυροτεχνήματα(2011-07-05 00:00:00.0)
«Αντιμνημονιακός» εμπαιγμός(2011-06-23 00:00:00.0)
Ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραπλάνησης και εκβιασμού του λαού(2011-06-12 00:00:00.0)
Επιμένει στα κάλπικα διλήμματα(2011-06-03 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή ομοβροντία με νέα δάνεια και μέτρα(2011-06-02 00:00:00.0)
Ενιαία και αντιλαϊκή η στρατηγική τους αντίληψη(2011-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ