Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η προοπτική της αγροτιάς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δραματικά μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο και ο αριθμός των μικρομεσαίων αγροτών. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο διάστημα 2000 - 2010 ξεκληρίστηκε το 25% των αγροτών, ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17%. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ χειρότερη, γιατί, στην πραγματικότητα, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μέγεθος του ξεκληρίσματος των φτωχών και μικρών αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. Το κακό είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν εξαιτίας του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας ΚΑΠ. Η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της γεωργίας επιδιώκει να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, και θα ληφθούν στη συνέχεια, οδηγούν την αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση, ενώ, από την άλλη, θα επιταχύνουν το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικροπαραγωγών αγροτών. Ετσι θα εξασφαλίζεται καλό εισόδημα για τους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται συστράτευση με την ΠΑΣΥ και μέτωπο αγώνα με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

«Τα βάρη στο λαό» με άλλα λόγια

«Η ΔΗΜ.ΑΡ. (...) υπογραμμίζει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν: Στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης. Στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση».

Τα παραπάνω ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης. Δεν πρέπει ωστόσο να αγνοεί ότι δε γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Ετσι, λοιπόν, τα περί αύξησης των εισοδημάτων, δημιουργίας απασχόλησης, προστασίας της ποιότητας ζωής δεν είναι παρά καλολογικά στοιχεία μιας ομιλίας της οποίας το «ζουμί» βρίσκεται σε πέντε λέξεις: «Τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Μα γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό τα εισοδήματα μειώνονται, η απασχόληση φθίνει και η ποιότητα ζωής του λαού καταβαραθρώνεται. Για να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Να συμβούν και τα δύο μαζί είναι πρακτικά αδύνατον. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είναι το ζητούμενο και για τη ΔΗΜ.ΑΡ.. Τα περί δίκαιης κατανομής των βαρών όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καταλήγουν στο όλα τα βάρη στον λαό. Αλλωστε, δίκαιο θα ήταν να τα φορτωθεί αποκλειστικά η πλουτοκρατία, που καταλήστευσε επί δεκαετίες τον πλούτο που παράχθηκε σ' αυτή τη χώρα. Τέλος, τα περί εγγύησης στο λαό για μελλοντική ανταπόδοση είναι κάτι σαν το «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...

Εν ολίγοις η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να συνοψιστεί στο νέα βάρη στο λαό, περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο.

Τυχοδιωκτισμός

Ο τυχοδιωκτισμός δεν έχει, όπως φαίνεται, όρια για τους οπορτουνιστές στο χώρο της εκπαίδευσης. Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά οι «Παρεμβάσεις», με τη σύμφωνη γνώμη των «Αγ. Κινήσεων» (ΚΚΕ-μλ), πρότειναν να βγει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, που να καλεί στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα! Είδαν φως και μπήκαν ή, με άλλα λόγια, είδαν κόσμο και σου λέει ...ό,τι πιάσουμε!

Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα έχουν σα βασικό χαρακτηριστικό τους το σύνθημα: «Εξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα». Γιατί καλούν, λοιπόν, ένα σωματείο να αποφασίσει «έξω τα συνδικάτα; Τέτοιο κίνημα θέλουν; Τι αποτέλεσμα θα έχει η υλοποίηση της πρότασής τους, πέρα από το να φέρει σε αντιπαράθεση το οργανωμένο εργατικό κίνημα με τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές τις συγκεντρώσεις; Και ποιον, άραγε, βολεύει η αντιπαράθεση αυτή; Αυτό ακριβώς προσπαθεί να καλλιεργήσει και το σύστημα, με τα διάφορα παπαγαλάκια του, την αποστροφή των ανθρώπων αυτών και ειδικά των νέων προς το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Μήπως, τελικά, αυτό θέλουν και οι «Παρεμβάσεις», μια και συχνά - πυκνά μιλάνε για το λεγόμενο «ακομμάτιστο, αυθόρμητο κίνημα», που τάχα μου «δεν θα κηδεμονεύεται από κανέναν»; Πραγματικά, «αντισυστημική πρόταση» για τους δήθεν επαναστάτες. Τι να πει κανείς; Η κωλοτούμπα σε όλο της το μεγαλείο.

Θανατηφόρες ανατροπές

Με την ένταξη των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ άνοιξαν καινούριοι διάδρομοι για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους ακόμα πιο έντονα τη λογική ότι πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις για να έχουν ίδια έσοδα. Ηδη άρχισε και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η καταβολή των 5 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν όταν έκαναν τις εξετάσεις τους στα νοσοκομεία του Ιδρύματος. Ακόμα, προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία και τις παροχές του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με το ελάχιστο πακέτο για τους ασφαλισμένους. Προς τη Βουλή οδεύει και ρύθμιση με την οποία μεταφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας. Ο,τι, δηλαδή, απέκτησε με αίμα, ιδρώτα και πόνο η εργατική τάξη μεταπολεμικά στην Ελλάδα για την ώρα της ανάγκης, απαλλοτριώνεται με μια μονοκονδυλιά. Ξεκληρίζεται στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών», φορτώνοντας με νέα βάρη το λαό στο πρωταρχικό ζήτημα της υγείας του.

Είχε προηγηθεί ρύθμιση, με την οποία εκχωρούνται οι καλύτερες υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων - αφού προηγηθούν οι συγχωνεύσεις - στις ασφαλιστικές εταιρείες. Για να έχουν έσοδα και να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, λένε οι εμπνευστές της. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Στόχος είναι να ρολάρει η αγορά. Να μπορούν, δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν λιγότερα απ' ό,τι πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Γι' αυτό νοιάζονται κι ας λένε ότι ενισχύουν το «δημόσιο χαραχτήρα της Υγείας» μέσα απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Το ίδιο ετοιμάζεται και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή, να μπουν και εκεί οι ασφαλιστικές εταιρείες. Να μπορεί, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει, με τη συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών, υπηρεσίες από όλους τους «παρόχους υπηρεσιών Υγείας», του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην ουσία μετατρέπει και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε εμπόρευμα και με τη σύμφυσή τους με ασφαλιστικές εταιρείες ή διαγνωστικά κέντρα στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, θα καταληστεύει το λαό που τις έχει ανάγκη. Ετσι, τα πολυιατρεία και τα εργαστήρια του ΙΚΑ θα κλείσουν και θα ανοίξει ο δρόμος για τον επιχειρηματικό τομέα και τις Αστικές Εταιρείες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κι ενώ συντελούνται αυτές οι δραματικές ανατροπές, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος - με πρώτη και καλύτερη τη ΓΣΕΕ - σιωπούν εκκωφαντικά. Δε βγάζουν άχνα για την απαλλοτρίωση του ΙΚΑ. Οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων διαβουλεύονται με τα συναρμόδια υπουργεία για την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ. Κάνουν πως δε βλέπουν ότι σε λίγο θα πεθαίνουν άνθρωποι στην πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων γιατί δε θα έχουν την κάρτα της ιδιωτικής ασφάλισης για να μπουν μέσα στην ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Η λύση βρίσκεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαποσχολούμενους, τους υγειονομικούς και στην ενιαία πάλη τους. Να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας, όπου η Υγεία θα παρέχεται δωρεάν για όλα τα λαϊκά στρώματα, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου δε θα υπάρχει θέση για την επιχειρηματική δραστηριότητα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα γνωστά παλιά κολπάκια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΩΣ ΤΟΝ ΠΙΑΝΟΥΝ, όμως, το ...«σφυγμό του λαού» οι φερόμενοι ως «προβληματισμένοι» με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβερνητικοί βουλευτές! Εχουν εξαιρετικό ένστικτο!

Είδατε που ακόμη στο ΠΑΣΟΚ «καίει» η παλιά καλή σοσιαλιστική φλόγα και τα δημοκρατικά ιδανικά; Τι νομίζατε, ότι διαβρώθηκαν όλοι; Οχι, βέβαια.

Γιατί, τι είναι αυτό που εξοργίζει όλο τον κόσμο; Αυτό που επισημαίνουν οι «προβληματισμένοι»: Το ...ΠΩΣ θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία.

Αυτό ακούς σε κάθε διαδήλωση διαμαρτυρίας, σε κάθε ουρά ταμείου ανεργίας, στα καφενεία, στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές.

Θα είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο με πολλά άρθρα; Θα είναι ένα νομοθέτημα αρχής που θα παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις; Θα είναι πολλά νομοσχέδια; Θα είναι τροπολογίες;

Κανέναν δεν απασχολεί ότι καταργεί βασικά εργασιακά δικαιώματα, βάζει νέους φόρους, εξοντώνει μικροεπαγγελματίες, απολύει δημόσιους υπαλλήλους, μειώνει μισθούς και συντάξεις και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία.

Τώρα, αν νομίζουν αυτοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι με τέτοια κολπάκια θα γλιτώσουν από την οργή του κόσμου, τι να πούμε; Προφανώς, υποτιμούν - για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη - τους ψηφοφόρους τους. Οσους έχουν μείνει, τέλος πάντων.

ΟΥΦ, ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ. Ο Γ. Καρατζαφέρης τα ...μάζεψε σχετικά με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. από τη Βουλή και δήλωσε ότι «ήταν απλά μια σκέψη».

Ευτυχώς, γιατί είχαμε μεγάλη αγωνία. Να φύγει από τη Βουλή η συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ήταν ...μεγάλο πλήγμα για τον πολιτικό διάλογο, την αισθητική, το ήθος, την παιδεία και, γενικώς, για τον πολιτισμό! Δε θα το αντέχαμε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δέσμιοι της ταξικής συνεργασίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις ιδεοληψίες της τρόικας που βρήκε την ευκαιρία να κάνει ένα «ιδεολογικό πείραμα» στη χώρα, αποδίδει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τα νέα μέτρα - κόλαση για το λαό. «Αυτό που γίνεται, εγώ το ονομάζω "σταυροφορία του νεοφιλελευθερισμού". Οι κύριοι αυτοί της τρόικας και η κυβέρνηση που αποδέχεται τις συνταγές τους, έχουν βάλει ένα ισχυρό ιδεολογικό πρόσημο σε αυτό που θέλουν να κάνουν», είπε χαρακτηριστικά (στον Αθήνα 9,84). Παραδέχθηκε επίσης ότι στην αρχή ο ίδιος παρόλο που διαφωνούσε αποδέχθηκε «μέτρα δημοσιονομικού συμμαζέματος», αλλά «ξαφνικά, αυτοί είπαν ότι "εδώ είναι η ευκαιρία, να αλλάξουμε όλη τη χώρα και να κάνουμε το ιδεολογικό μας πείραμα». Συνεπές με την ιδεολογική ανάλυση που κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι βέβαια και το πολιτικό διά ταύτα: Οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα για «να μπορέσουμε να διασώσουμε βασικά δικαιώματα», όπως είπε. Φυσικά δεν είπε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στις σημερινές συνθήκες της λυσσαλέας επίθεσης πλουτοκρατίας- κυβέρνησης-τρόικας κατά του λαού. Μάλλον είναι περιττό, γιατί έχει δώσει απάντηση με λόγια και έργα, βάζοντας γερές πλάτες για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και για να περάσουν οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στη λογική της ταξικής συνεργασίας και του εταιρισμού, ούτε μπορούν ούτε θέλουν να σηκώσουν το βάρος της οργανωμένης αντεπίθεσης των εργαζομένων, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

Μόνο τυχαία δεν είναι η «αδυναμία» της ΕΕ να εντοπίσει το βακτήριο που ήδη έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους και έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους σε κράτη - μέλη. Οι δικαιολογίες που προβάλλουν οι διάφοροι οργανισμοί και επιστήμονες, ότι τάχα δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς στο παρελθόν, αποσκοπούν περισσότερο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών και να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας, γιατί τα πάντα έχουν παραδοθεί στα μονοπώλια, που ελέγχουν βέβαια και όλη τη διατροφική αλυσίδα. Η αλήθεια αυτή έχει επαληθευτεί πολλές φορές με τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που είχαν «βγει στον αέρα» στο παρελθόν, όπου το ύψιστο μέλημα των οργάνων και των κυβερνήσεων της ΕΕ ήταν το πώς δε θα θιγούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των πολυεθνικών κολοσσών. Καμία σημασία δε δίνουν στο ότι οι λαοί καταναλώνουν «σκουπίδια» και θανατηφόρα στην κυριολεξία προϊόντα των μονοπωλιακών ομίλων. Από τον εφιάλτη αυτό οι λαοί δεν πρόκειται να απαλλαγούν αν δεν ανατραπεί η δικτατορία των μονοπωλίων και δεν επικρατήσει η εργατική - λαϊκή εξουσία, η μόνη που μπορεί να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και να σχεδιάσει την οικονομία και την παραγωγή με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Αδύναμες» θεωρίες

Τη βολική θεωρία ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και ειδικά η νεολαία είναι δύσκολο να επιλυθούν γιατί ...είναι παγκόσμια, επανέλαβε προχτές ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής και ταυτόχρονα να αθωώσει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού και την αλματώδη συγκεντροποίηση των μέσων παραγωγής και του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να δείξει ότι τάχα τα εθνικά κράτη και άρα οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αδύναμες να δώσουν λύσεις και γι' αυτό πρέπει να στηριχθούν. «Ενώ όμως υπάρχουν τεχνογνωσία, τεχνολογία, διαδίκτυο και πόροι, η νέα γενιά βλέπει ότι οι εξουσίες και οι πόροι συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε μια μικρή διεθνή ελίτ», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτή την «ανισότητα» τις διάφορες μορφές καπιταλιστικής κρίσης «από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα, μέχρι το κραχ στη Wall Street, ή την κρίση στην Ευρωζώνη και, βέβαια, την κλιματική αλλαγή», όπως είπε. Συνεχίζοντας τη θεωρία του υποστήριξε ότι οι νέοι, που διαπιστώνουν, όπως είπε, την κοινή τους μοίρα μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ανήσυχοι «γιατί η παγκοσμιότητα των προβλημάτων κάνει και το πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο για να λυθεί». Στο «διά ταύτα», το μήνυμα που απηύθυνε στους νέους και σε όσους «διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο», είναι πως «απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά», γιατί εκτός των άλλων «αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες»... Αυτό πάντως που βλέπει ο λαός είναι ότι η «αδύναμη» κυβέρνηση έχει φροντίσει έγκαιρα να συνάψει συμμαχία με τις «παγκόσμιες εξουσίες» για να πτωχεύσει το λαό. Οτι για να βγάλει λάδι τις αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο τσακίζοντας το λαό, το ρίχνει στις αδυναμίες της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Αλλοθι για την εγκληματική πολιτική του κατά της εργατικής τάξης και του λαού, που πρέπει να ανατρέψουμε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ώρα των ανατροπών

Οσο δυσκολεύονται οι κυβερνώντες να περάσουν τον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων πάνω από τους εργαζόμενους της χώρας, θα εντείνουν την τακτική του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Θα προβάλλουν διάφορα καταστροφικά σενάρια, θα σπέρνουν τον πανικό, θα απειλούν για τα χειρότερα, με έναν και μοναδικό στόχο: Να κάμψουν τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων, να εξουδετερώσουν την αγωνιστική δράση των θυμάτων της πολιτικής τους, εκβιάζουν την ανοχή απέναντι στα μέτρα και τις πολιτικές, που, έτσι κι αλλιώς, είναι καταστροφικές για τον τόπο και οδηγούν στην πτώχευση του λαού.

Αυτό έγινε και την προηγούμενη βδομάδα. Με πρόσχημα το ενδεχόμενο μη καταβολής της πέμπτης δόσης του δανείου, έφτασαν στο σημείο να παίξουν ακόμα και το χαρτί της «στάσης πληρωμών». Και αφού έσπειραν τον τρόμο, δυο μέρες μετά αποδείχτηκε ότι στην πραγματικότητα είχαν συμφωνήσει με τους εταίρους τους, όχι μόνο για τη δόση, αλλά και για νέο δάνειο, που κατ' επέκταση σημαίνει και νέα δεινά για το λαό. Στο φόντο αυτών των μεθοδεύσεων, φαντάζονται, οι άθλιοι, ότι η νέα χιονοστιβάδα των μέτρων που συναποφάσισαν με την τρόικα θα πέσει στα μαλακά.

Τα μέτρα είναι αλύπητα: Μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 20%. Νέες μειώσεις των αποδοχών στο Δημόσιο. Παραπέρα μείωση των συντάξεων. Μαζικές μετατάξεις στον υψηλό ΦΠΑ. Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Απολύσεις από το Δημόσιο. Καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων. Κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε τέτοιου είδους μέτρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δείξουν την παραμικρή ανοχή. Δεν είναι μέτρα που έρχονται να καλύψουν κάποια έκτακτη ανάγκη. Δεν είναι μέτρα που έχουν κάποια σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Είναι μέτρα για τη ριζική αναδιαμόρφωση των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής. Μέτρα προαποφασισμένα, τα οποία, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, στόχο έχουν να κάνουν όσο γίνεται πιο φτηνή την εργατική δύναμη εκατομμυρίων εργαζομένων, για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη μια χούφτα καπιταλιστές. Μέτρα που η οικονομική ολιγαρχία και οι κυβερνήσεις της θα κλιμακώνουν όσο κρίνουν ότι τους ευνοεί ο συσχετισμός των δυνάμεων.

Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Τους συσχετισμούς. Πώς; Μέσα από την καθημερινή μας δράση, στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές. Κουβεντιάζοντας και οργανώνοντας άνθρωπο τον άνθρωπο. Για τις θέσεις του ΚΚΕ. Για την κρίση και το αναπόφευκτό της. Για το ρόλο της ΕΕ και του κεφαλαίου. Για την αξία και την ισχύ της εργατικής δύναμης. Για τα οράματα των κομμουνιστών και την άλλη, τη σοσιαλιστική, κοινωνία. Με στόχο να συνειδητοποιήσουν τη δική τους δύναμη. Να κατανοήσουν ότι μόνο το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, δηλαδή, οι πολλοί, που παράγουν τα πάντα, μπορούν να σταματήσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα. Μόνο οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες, όλος ο λαός μαζί, σε ένα ενιαίο μέτωπο, με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, είναι σε θέση να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Να συμπορευτεί ο λαός με το ΚΚΕ και να παραμερίσει τους εκμεταλλευτές του. Να αλλάξει με αγώνες τους σημερινούς συσχετισμούς με στόχο τη λαϊκή οικονομία και εξουσία. Και μην ξεχνάμε ότι, αφού έφτασαν να απειλούν με «στάση πληρωμών», είναι ολοφάνερο ότι ήρθε η ώρα των ανατροπών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ