Πρώτο μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, δυναμική συνέχεια στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική
Οι φοιτητές με καυστικό τρόπο προβάλλουν το μέλλον της ανεργίας που τους ετοιμάζει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης |
Πιστοί στο πρώτο αγωνιστικό τους ραντεβού άρχισαν να συγκεντρώνονται χτες, λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο γνώριμο μέρος, τα Προπύλαια. Λίγο μετά τις 11.30 η μαχητική, γεμάτη ζωντάνια πορεία ξεχύθηκε στην Πανεπιστημίου, με μπροστάρη το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας: «Οι νόμοι λαιμητόμοι των σκουπιδοΤενΕκΕδων, της εξόντωσης, της αμορφωσιάς θα ανατραπούν». Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε το πανό του 1ου ΤΕΕ Αιγάλεω, που προειδοποιούσε ότι «οι μαθητές ξανάρχονται» και πολλά ακόμα σχολεία.
Νέα συνθήματα, πρωτότυπα, ζωηρά, αλλά και χιουμοριστικά, που «σκαρφίστηκαν» οι μαθητές, έκαναν την εμφάνισή τους: «Κάνεις τη ζωή μας φλιπεράκι, ρε Πετράκη, ρε Πετράκη», «Κάντε τα σχολεία δικαστήρια, μήπως και γλιτώσουμε τα φροντιστήρια», «Σχολείο φροντιστήριο και άγιος ο Θεός, αυτό δεν πάει άλλο θα γίνει πανικός».
Τα προβλήματα στα σχολεία πολλά και τα μηνύματα των μαθητών προς τον υπουργό Παιδείας ακόμα περισσότερα και ποικιλόμορφα: «Ο πιο καλός ο μαθητής, κατέβηκε στο δρόμο, με τσαμπουκά και δύναμη ενάντια στο νόμο», «Ποτέ, ποτέ, ποτέ, δε θα περάσει ο νόμος ποτέ, Πέτρο κάτσε καλά, έχουμε τσαμπουκά, στον Αρσένη θα πας συντροφιά».
«Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «όχι στις δαπάνες τις ΝΑΤΟικές, σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, από τους φοιτητές και σπουδαστές, που έσπευσαν - εκτός από το να βρεθούν στο πλευρό των μαθητών - να διαδηλώσουν για δημόσια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
Με ιδιαίτερο παλμό και χιούμορ οι φοιτητές είπαν ΟΧΙ - μέσω συνθημάτων και πανό - στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και απαίτησαν «Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι στην οδηγία 89/48 της ΕΕ. Διεκδικούμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση», όπως έγραφε και το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, στο οποίο απεικονιζόταν και ένας κάδος απορριμμάτων όπου αναγραφόταν «Διατηρείτε την αγορά εργασίας καθαρή»!
«Μπήκα στο Βιολογικό και δεν έχω καθηγητές, μένω έξω από την εργασία. Γι' αυτό διάβαζα ολημερίς τόσα χρόνια; Αυτή είναι η αναβάθμιση της παιδείας, κ. Ευθυμίου», το μήνυμα στην πικέτα που κρατούσε μια φοιτήτρια του Βιολογικού, ενώ λίγο πιο δίπλα συνάδελφοί της διαδηλώνουν με άσπρες στολές και άδειες καρέκλες στα χέρια: «Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας»...
Δυναμικά και με χιούμορ βγήκαν χθες στους δρόμους μαθητές και φοιτητές |
«Γύρνα να δουλέψεις στο Λαμπράκη, ρε Πετράκη, ρε Πετράκη» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της παραπαιδείας» ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές, φτάνοντας η πορεία στην αρχή της Μητροπόλεως. Για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε συνηθίζεται, ισχυρή αστυνομική δύναμη, ΜΑΤ και μια κλούβα είχαν αποκλείσει τη Μητροπόλεως στο ύψος του υπουργείου Παιδείας, για να αποτρέψουν την είσοδο στους «κακούς» μαθητές. Και χτες όμως η παρουσία των ΜΑΤ ήταν έντονη στους γύρω δρόμους και η αστυνομία κατά τη γνωστή τακτική της τελευταία είχε αποκλείσει πολλούς δρόμους έξω από την περιοχή που πραγματοποιούνταν το συλλαλητήριο.
Αντιπροσωπεία των μαθητών πήγε στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να συναντήσει τον υπουργό για να του παραδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ομως αν και ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, βρισκόταν στο υπουργείο, δεν τους δέχτηκε. Ετσι η αντιπροσωπεία παρέδωσε το ψήφισμα στον γγ του υπουργείου Θ. Τσουροπλή.
Κατεβαίνοντας η αντιπροσωπεία από το υπουργείο Παιδείας, ο Θεοδόσης Μπενάτος, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατήγγειλε ότι για ακόμη μια φορά ο υπουργός Παιδείας δεν τους δέχτηκε, αλλά «μας υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο. Εχουμε συνηθίσει στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό και δεν μπορούν να μας πτοήσουν». Τόνισε, δε, ότι «το μαθητικό κίνημα είναι εδώ ικανό και συντονισμένο και θα συνεχίσει τον αγώνα παρ' όλα τα τερτίπια που έκανε το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στέλνουμε μήνυμα στον υπουργό Παιδείας ότι ο νόμος θα καταργηθεί. Συντονιζόμαστε και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας θα αποφασίσουμε τη συνέχιση του αγώνα μας, διεκδικώντας ένα σχολείο που θα μπορεί να μας μορφώνει και όχι να μας εξοντώνει».
Ακούραστα, με τον ίδιο παλμό και μαχητικότητα, οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία έξω από τη Βουλή και κατέληξαν στον τόπο συνάντησης, τα Προπύλαια. Διαβεβαιώνοντάς μας ότι «οι μαθητές ξανάρχονται» και δε θα φύγουν, αν δε δικαιωθούν.
Ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταδικάζει την αυταρχική συμπεριφορά του γυμνασιάρχη - στρατονόμου Α. Συράκη. Την ανάκληση των αποβολών αποφάσισε να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας
ΗΜΕΡΙΣΙΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ |
Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών της Λάρισας |
Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους κατευθύνθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, απ' όπου αποβλήθηκαν την περασμένη βδομάδα οι 35 μαθητές. Εκεί οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων ύψωσαν στα κάγκελα του σχολείου ένα πανό με συνθήματα κατά της τρομοκρατίας. Πολλοί μαθητές, μάλιστα, του 1ου Γυμνασίου δήλωσαν έμπρακτα την ικανοποίησή τους για αυτή την εκδήλωση συμπαράστασης.
Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων συναντήθηκε με τον νομάρχη Λάρισας Γιάννη Φλώρο και του επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης. Οι εκπρόσωποι των μαθητών ζήτησαν από το νομάρχη να παρέμβει για ν' ανακληθούν οι αποβολές των 35 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας. Ο νομάρχης Λάρισας, όμως, αν και με τα λόγια του έδειχνε να συμφωνεί με το αίτημα των μαθητών, δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ αναρμόδιος να παρέμβει!!!
Η αυθαίρετη, αντιδημοκρατική, αντιεκπαιδευτική ενέργεια του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Λάρισας καταδικάστηκε ομόφωνα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Σε ανακοίνωσή του ΕΚ επισημαίνεται: «Οι μαθητικές κινητοποιήσεις για μια Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι ελπιδοφόρο μήνυμα από τη Νέα Γενιά και ενοχλεί μόνο όσους θέλουν τη νεολαία χειραγωγημένη, μέσα στα κανάλια του ατομικισμού και άλλων "ιδανικών" της άρχουσας τάξης».
Ακόμα εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στους διωκόμενους μαθητές και να τους διαβεβαιώσει ότι και στο μέλλον θα την έχουν, όταν και όπου χρειαστεί. «Ο αυταρχισμός», υπογραμμίζει το ΕΚ, «και η τρομοκρατία δε θα σταματήσουν τον αγώνα των μαθητών, δε θα κρύψουν το δίκιο τους, όσο και αν διάφοροι μηχανισμοί επιδιώκουν το αντίθετο».
Το ΕΚ Λάρισας δηλώνει ότι «θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την εργατική οικογένεια. Αγωνίζεται για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, για Δημόσια Υγεία, για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Αγωνίζεται να αποκρούσει τη βαθιά αντιδραστική αντίληψη αυτών που θέλουν το Εργατικό Κίνημα μακριά από τα κοινωνικά προβλήματα, για να περνάει πιο εύκολα η πολιτική της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκφραστών της. Αυτό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της ταξικής πάλης του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και το ΕΚ Λάρισας σ' αυτό το δρόμο θα πορευτεί».
Την ανάκληση των αποβολών αποφάσισε να ζητήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λάρισας. Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση της «Δημοτικής Συνεργασίας», στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα ζητήσει την ανάκληση των αποβολών και με παράσταση διαμαρτυρίας.
Δίκη μαθητώνστο Βόλο
Αθώοι κρίθηκαν 7 μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Βόλου, που χτες δικάστηκαν στο Δικαστήριο Ανηλίκων της πόλης, με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των περσινών μαθητικών κινητοποιήσεων. Οι μαθητές διώχτηκαν με βάση την τρομοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το κατηγορητήριο, όπως αποδείχτηκε και στη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης, ήταν τόσο σαθρό, που δεν άντεξε και κατέρρευσε αμέσως. Στο Βόλο εκκρεμούν μέχρι τέλος του χρόνου περίπου πέντε δίκες μαθητών που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.
Το πρώτο μαχητικό συλλαλητήριο, ξεκίνημα των αγώνων της νέας χρονιάς, πραγματοποίησαν χτες μαθητές και φοιτητές στην Πάτρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας και στις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού και Φιλολογικού.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στα σχολεία της Πάτρας, επικρατούσε αγωνιστικός αναβρασμός. Αρκετά σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, ενώ σε άλλα οι μαθητές πραγματοποίησαν ωριαίες αποχές από τα μαθήματά τους, δηλώνοντας ότι και φέτος οι αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Η προσπάθεια τρομοκράτησης ήταν και χτες έντονη. Περιπολικά και αστυνομικοί, διευθυντές έκαναν προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάληψη των σχολείων και τη συμμετοχή των μαθητών στην πορεία. Μάταια, όμως. Η συγκροτημένη πορεία μαθητών και φοιτητών ξεκίνησε από την πλατεία Ολγας, περνώντας μάλιστα μέσα από σχολεία της Πάτρας, καλώντας τους μαθητές να συμμετάσχουν και αυτοί στην πορεία. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, γεγονός που έσπειρε τον πανικό σε ορισμένους διευθυντές, που ως εκείνη την ώρα κρατούσαν τους μαθητές μακριά από την πορεία.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν αυτά της κατάργησης των νόμων 2525 και 2640, της υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, της αναγκαιότητας ύπαρξης του ενιαίου 12χρονου σχολείου, χωρίς ταξικούς φραγμούς και της κοινής δράσης μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Η κινητοποίηση έληξε με το κάλεσμα του Συντονιστικού για συμμετοχή στη νέα συνεδρίαση την Κυριακή, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες μαθητές στην Κόρινθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού. Και εκεί η προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των μαθητών υπήρξε έντονη με τα σχολεία να βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό. Βέβαια, υπήρξαν και οι διευθυντές που επιστράτευσαν τον εκκλησιασμό, αλλά ακόμη και εκδρομές σε ...κινηματογράφο (1ο Λύκειο) τις ώρες της αποχής, υποχρεώνοντας τους μαθητές να πληρώσουν τα εισιτήρια από την τσέπη τους. Μάλιστα, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου επιτέθηκε σε μέλη του 15μελούς, απειλώντας τα, προκειμένου να μη γίνει η πορεία που είχαν αποφασίσει οι μαθητές του σχολείου.
Το υπουργείο προχωρά σε σύσταση Επιτροπής Παιδείας, άλλον ένα μοχλό για την προώθηση της αντιδραστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Στην αντικατάσταση των προέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, Μ. Κασσωτάκη, προχώρησε χτες το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας δεκτές τις παραιτήσεις των δύο στελεχών. Νέος πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι ο καθηγητής γενετικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης και πρόεδρος του ΚΕΕ ο Αλέξης Δημαράς, καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης.
Η αποδοχή της παραίτησης των δύο προέδρων ήταν για πολλούς αναμενόμενη και σύμφωνη με το νέο κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η ηγεσία του υπουργείου στην εκπαίδευση, αφήνοντας βέβαια άθικτη την ουσία της μεταρρύθμισης και προχωρώντας ταυτόχρονα και σε πιο βαθιά αντιδραστικά μέτρα. Ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας Αλ. Δημαράς έχει λάβει μέρος στις συσκέψεις για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε φέτος ο Π. Ευθυμίου, ενώ συμμετείχε στην επεξεργασία του σχεδίου του Εθνικού Απολυτηρίου που είχε παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου.
Στο ίδιο πλαίσιο του εμπλουτισμού της αντιεκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» με νέα στοιχεία, εντάσσεται και η σύσταση Επιτροπής Παιδείας από το υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή δέκα προσωπικοτήτων της εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο, η επιτροπή θα λειτουργεί ως «συμβουλευτικό όργανο» του υπουργείου Παιδείας και θα συνεδριάζει υπό την προεδρεία του υπουργού, ενώ «έργο της είναι η επεξεργασία θεμάτων για το ουσιώδες περιεχόμενο της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να προαχθεί ο αναγκαίος δημόσιος διάλογος για τους στόχους της παιδείας».
Την επιτροπή συγκροτούν οι: Σταμάτης Αλαχιώτης, καθηγητής γενετικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής Φυσικής - πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αλέξης Δημαράς, εκπαιδευτικός - καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Φάνης Κακριδής, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Nicolas Negreponte, διευθυντής του Media Lab - καθηγητής του ΜΙΤ, Χρήστος Τσολάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Φιλοκύπρου, καθηγητής Πληροφορικής - πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αννα Φραγκουδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 60 μαθητές της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ηρακλείου Αττικής απέβαλε χτες ο διευθυντής της, επειδή αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο για την Παιδεία.
Ακολουθώντας το δρόμο του αυταρχισμού που εγκαινίασε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Λάρισας ο οποίος απέβαλε 35 μαθητές, ο διευθυντής της σχολής κ. Παλλάσκας, σε ρόλο στρατονόμου, στήθηκε χτες το πρωί στην είσοδο του σχολείου με μπλοκάκι και κατέγραφε έναν έναν τους μαθητές που ξεκινούσαν να πάνε στο συλλαλητήριο. Τρία ολόκληρα τμήματα ειδικοτήτων που αποβλήθηκαν ήταν ο απολογισμός, ενώ το πρόσχημα ήταν ότι θα φέρει την ευθύνη αν πάθουν κάτι, καθώς απουσιάζουν από το σχολείο εν ώρα μαθήματος. Κάλεσε δε τους μαθητές να μην επηρεάζονται από πολιτικά κίνητρα και να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα του κατευθυνόμενου από την κυβέρνηση αυταρχισμού ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές, που απλώς προδίδει την ανησυχία της κυβέρνησης για το ογκούμενο κλίμα αγανάκτησης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από το δυναμικό συλλαλητήριο των μαθητών και των φοιτητών.
Συντονίζουν τα βήματά τους οι φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές των πανεπιστημίων της χώρας και με αποφάσεις των συλλόγων τους συναντιούνται στην Αθήνα μεθαύριο, Κυριακή, για να αποφασίσουν κοινή δράση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Υγεία και τις Ιατρικές Ειδικότητες. Με το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά υποβαθμίζεται το πτυχίο της Ιατρικής σε απλό πιστοποιητικό γνώσεων και εισάγονται εξετάσεις πανελλαδικού τύπου για την έναρξη της ειδικότητας. Οι φοιτητές, αντιδρώντας σ' αυτό, απαιτούν το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την είσοδο στην ειδικότητα, ενώ παλεύουν και για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Στη βάση των παραπάνω αιτημάτων είναι ήδη σε κατάληψη οι Ιατρικές Σχολές στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ στη συνάντηση για το συντονισμό του αγώνα τους θα συμμετέχουν και οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.
Τον αυταρχισμό που βιώνουν όσοι αντιστέκονται στις επιλογές της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, με αφορμή τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας και νυν μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ Χρ. Ζαγγανίδη, για τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει η ΕΛΜΕ το 1998.
Η ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσουν αμέσως οι ποινικές διώξεις σε βάρος 19 προέδρων και μελών ΔΣ ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, καθώς και οι διώξεις εναντίον μαθητών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε 2 μαθητές που πάνε σε δίκη και 5 σε απολογία στην Καρδίτσα, 31 σε δίκη και 6 σε απολογία στην Αθήνα, 40 μαθητές σε δίκη στο Βόλο, 15 μαθητές σε απολογία στη Ρόδο, 15 μαθητές σε απολογία στη Λαμία. «Η επίθεση αυτή, αναφέρει η ΟΛΜΕ, αναπτύσσεται παράλληλα με τις διώξεις των εργαζομένων στην Ιονική, στην "Ολυμπιακή", των αγροτών κ.ά. Ο αυταρχισμός των ΜΑΤ, οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις και η παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να υποτάξει όσους αντιστέκονται και να αποτρέψει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της».