Στις 10.00 το πρωί, έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο Καραμπουρνάκι
Στο κάλεσμα των δύο οργανώσεων αναφέρεται ο συμβολισμός της επετείου της 28ης Οκτώβρη και τα επίκαιρα και για σήμερα νοήματα που περικλείει και τονίζεται: «Η 28η Οκτωβρίου προσδιορίζει την έναρξη μιας περιόδου που περικλείει τόσο συγκλονιστικά γεγονότα και τόσο σημαντικές ιστορικές μεταλλαγές, που μονάχα με το '21 μπορεί να συγκριθεί στη νεότερη ιστορία μας.»
Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, απαντώντας το ερώτημα γιατί επιλέχτηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τη συγκέντρωση - διαμαρτυρία των φιλειρηνικών δυνάμεων στην επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού, τόνισε: «Η 28η του Οκτώβρη είναι μια επέτειος προβληματισμού και εθνικής περηφάνιας. Μια επέτειος που θυμίζει τον ηρωισμό του λαού μας, που σαν ένας άνθρωπος αντιστάθηκε στη φασιστική κτηνωδία.
Η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, από τις δυνάμεις του άξονα, συνέγειρε το λαό, που έδωσε την απάντησή του με τον μεγαλειώδη αγώνα του για υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της πατρίδας του». Η επέτειος αυτή, επισήμανε ο Μ. Σπυριδάκης, «έχει και σήμερα ένα σύγχρονο νόημα, αφού η χώρα μας δέχεται και πάλι αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από το ΝΑΤΟ».
Αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Destined Glory», υπογράμμισε: «Είχαμε πριν λίγες μέρες το φαινόμενο να μην μπορούν να πετάξουν ελληνικά αεροπλάνα πάνω από ελληνικά νησιά και είδαμε το ΝΑΤΟ να καλύπτει τις προκλήσεις αυτές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Επειδή το ΝΑΤΟ έχει συσσωρεύσει πολλά στο λαό και στη χώρα, επειδή πολλά απ' τα προβλήματα της χώρας μας, όπως η εφτάχρονη δικτατορία και η διχοτόμηση της Κύπρου, οφείλονται στο ΝΑΤΟ, επειδή η επιθετική αυτή συμμαχία δουλεύει για την αποδυνάμωση των Βαλκανίων και ρίχνει τη χώρα μας σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, επειδή αμφισβητεί, όπως ο φασισμός, την ανεξαρτησία μας, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι πρέπει να τιμήσουμε αυτή τη σημαντική επέτειο εθνικής μνήμης και προβληματισμού, αποκαλύπτοντας στα μάτια του λαού τον αντιλαϊκό, φιλοπόλεμο ρόλο του ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τη χώρα μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της προσέγγισης με την Τουρκία, στη βάση των αποφάσεων του Ελσίνκι και συνιστά υπομονή, μέχρι να φέρει καρπούς αυτή η πολιτική
Η κυβέρνηση συνιστά ...υπομονή μέχρι να φέρει καρπούς η στρατηγική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης με την Τουρκία και, ταυτόχρονα, δηλώνει πίστη στις αποφάσεις του Ελσίνκι και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Στο μεταξύ, συνεχίζει να εκφράζει την ικανοποίησή της, γιατί η Νομική Υπηρεσία του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι τα ελληνικά μαχητικά μπορούν να πετούν πάνω από την ...Ελλάδα.
Στον απόηχο της άσκησης «DESTINED GLORY» κινήθηκαν και χθες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια μέρα μετά τη χειραψία Σημίτη - Ετσεβίτ στα Σκόπια και τρεις μέρες μετά την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων, που συμμετείχαν στην άσκηση, από την Τουρκία. Ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε χθες ότι «μένουμε στην πολιτική μας, όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ελσίνκι, που σημαίνει ότι, ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο δρόμο, όπως τον ακολουθούν ή τον ακολούθησαν όλες οι χώρες, που ήταν υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η Ελλάδα έχει αναλάβει ρόλο ...κηδεμόνα του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της Τουρκίας, αδιαφορώντας για την όποια συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Θα ήθελα να σας πω ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Αυτό αναγνωρίζεται από τη Νομική Υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Το γνωρίζουν και οι Τούρκοι και δεν είναι τυχαίο ότι δεν προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δε μένει παρά να είναι συνεπές και το ίδιο το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές του. Οσο αυτό δε γίνεται, δεν είναι καθόλου πειστικό». Στο ερώτημα, αν μέχρι τώρα η κυβέρνηση με τη στρατηγική που ακολουθεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ικανοποιημένη, απάντησε: «Οι στρατηγικές χρειάζονται εμμονή, προκειμένου να πετύχουν. Κι εμείς διαθέτουμε αυτή την εμμονή, να υποστηρίζουμε και να ασκούμε τα δικαιώματά μας, όπως συνέβη και στην πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ».
Στο μεταξύ, ο χθεσινός τουρκικός Τύπος συντηρεί ένα κλίμα ψυχρότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τα όσα διαμείφθηκαν προχθές μεταξύ Σημίτη και Ετσεβίτ στα Σκόπια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου όλων των ηγετών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανέφερε τη θέση ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για κάποια θέματα και υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα τίθεται μόνο ένα θέμα προς διευθέτηση, αυτός της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Από την άλλη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέφερε την τουρκική θέση για διάλογο εφ' όλης της ύλης και, μάλιστα, χωρίς δημοσιότητα και δεσμεύσεις, μέσω του οποίου, όπως είπε, μπορεί να υπάρξει λύση. Αυτός ο διάλογος, πρόσθεσε, θα πρέπει να αφορά μια σειρά θεμάτων, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, ενώ επικαλέστηκε το χάρτη του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή έχει πολύπλοκη δομή που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας, οικονομικά, πολιτικά και οικολογικά, στα οποία το Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να δώσει λύση.
Ο Μπ. Ετσεβίτ χθες, με αφορμή την προχθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής της συμφωνίας για την τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , όπου βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει για κύρωση τη συμφωνία αυτή στη Βουλή, κάνει λόγο για δισταγμούς της Αθήνας στην προσέγγιση με την Αγκυρα. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή της Βουλής. Παρ' όλα αυτά, από την τουρκική πλευρά γίνεται λόγος για απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να αναβάλει στην επικύρωση των 9 συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μάλιστα, υπήρξε και δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, όπου αναφέρει ότι «η Αθήνα διστάζει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», για να προσθέσει ότι «η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει μια συμβιβαστική στάση, αλλά η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει το διάλογο».
Στο θέμα αυτό και στο ίδιο κλίμα αναφέρονται και οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες. Η εφημερίδα « Μιλιέτ» θεωρεί ψυχρή την απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Η « Τζουμχουριέτ» αναφέρεται σε πίεση της Αγκυρας προς την Αθήνα για διάλογο ενόψει του κειμένου εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 8 Νοέμβρη, καθώς και στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις 2 και 3 του ίδιου μήνα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Γιλμάζ, αρμόδιος για θέματα σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Οι τελευταίες εξελίξεις που είχαμε στη ΝΑΤΟική άσκηση "Destined Glory", απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία δε συμβιβάζονται με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας. Αυτά τα γεγονότα, συνεχίζει, αποκαλύπτουν ακόμα και στον πλέον δύσπιστο, πως η νέα δομή και το νέο δόγμα του, στην πραγματικότητα καταργούν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.
Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα σύνορα της χώρας μας, αλλά δίνει μεγαλύτερα προσχήματα στην τουρκική κυβέρνηση να προβάλει τις διεκδικήσεις της.
Τα μέλη της Επιτροπής, υπογραμμίζουν σ' άλλο σημείο: «Η απαγόρευση πτήσης ελληνικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τους Αμερικανούς, αποδεικνύει πως η κυβέρνηση με την υπογραφή της αποδέχτηκε την αμερικανική κυριαρχία στο Αιγαίο. Η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ΝΑΤΟική άσκηση κάτω από την κατακραυγή που υψώθηκε, αποτελεί μια ενέργεια που μόνο εντυπωσιασμό μπορεί να προκαλεί. Δεν αναιρεί στην ουσία την υπόθεση, που είναι η αμφισβήτηση των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων μας από το οπλισμένο χέρι της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης».
Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, μέσα από την ανακοίνωσή της, καλεί τις μαζικές οργανώσεις, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα τους κατά του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης. Να αντιπαλέψουν την πολιτική που όχι μόνο αποδέχεται την υποταγή, αλλά συμμετέχει και ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Το σύνθημα, καταλήγουν οι φιλειρηνιστές, «έξω το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά και να αποτελεί σημαία στον αγώνα του λαού μας.