Η διοίκηση της «Ολυμπιακής» ζητά αυξήσεις 7% στα εισιτήρια πτήσεων εσωτερικού
Ακόμη πιο ψηλά θα...«πετάξουν» οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων- σ' αυτή τη φάση για τις πτήσεις εσωτερικού- με πρόσχημα της ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα. Την επιβολή νέων αυξήσεων στα εισιτήρια πτήσεων εσωτερικού- οι δεύτερες σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών- αποφάσισε η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», επικαλούμενη τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Με την απόφασή της αυτή, η διοίκηση της «Ολυμπιακής» ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, να επιβάλουν ανάλογες αυξήσεις στα εισιτήρια πτήσεων εσωτερικού.
Η διοίκηση της εταιρίας ζητά εγγράφως από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών να εγκρίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων εσωτερικού της ΟΑ κατά 7% και κατά 10% στα εισιτήρια της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα εκτελεί πτήσεις σε 25 προορισμούς του εσωτερικού, κυρίως σε νησιά και άλλες περιοχές που δεν «πετά» η «Ολυμπιακή».
Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια εσωτερικού της ΟΑ επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλη και ήταν μεσοσταθμικά 7%. Οι αρμόδιοι της εταιρίας προσδοκούν επιπλέον έσοδα 11 δισ. δραχμές από τις αυξήσεις του καλοκαιριού και απ' αυτές που εισηγούνται τώρα, με προοπτική να ισχύσουν από την ερχόμενη βδομάδα, μαζί με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας άφηναν να εννοηθεί χτες ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια της ΟΑ δε θα ξεπεράσουν το 5% με 6%.
Σχετική πρόταση, υπέβαλε η διοίκηση της ΕΥΑΘ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η έγκρισή της - που θεωρείται σχεδόν σίγουρη - θα αποτελέσει άλλοθι για τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια και από την ΕΥΔΑΠ
Σε 20% αύξηση του τιμολογίου του νερού αποφάσισε να προχωρήσει η Διοίκηση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), μετά τις αυξήσεις τιμολογίων νερού της ΕΥΔΑΠ που αποφασίστηκαν και επιβλήθηκαν φέτος από την 1η Ιούλη και κυμαίνονταν από 4,20% μέχρι και 30%. Αυξήσεις που αναμένεται εντός των ημερών να εγκριθούν από το ΥΠΕΘΟ και να ισχύσουν από 1η Γενάρη του 2001, (ανοιχτό όμως είναι και το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα). Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, τέθηκε χρονοδιάγραμμα διαδοχικών ανατιμήσεων στα τιμολόγιά της μέχρι το έτος 2004 σε ποσοστό από 10% μέχρι και 100%, που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου η επιβολή και νέων αυξήσεων.
Με βάση το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που ξεκίνησε με τσουχτερές ανατιμήσεις και τέθηκε χρονοδιάγραμμα ανατιμήσεων μιας 5ετίας- ώστε να γίνει ελκυστική η εξαγορά της από τους ιδιώτες- είναι βέβαιο πως μετά την έγκριση των τσουχτερών ανατιμήσεων στο νεράκι που προμηθεύονται οι Θεσσαλονικείς από την ΕΥΑΘ, θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την εκποίησή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Με την υποβολή της πρότασης του ΔΣ της ΕΥΑΘ στο υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας, για αναπροσαρμογή των τιμολογίων, επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και μήνες έχει αναφέρει ο «Ρ» και καταγγείλει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ότι δηλαδή εντείνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για τη μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Χ. Τσόγκας, επιχείρησε να μειώσει τις αντιδράσεις απέναντι στις αναμενόμενες αυξήσεις, «διαψεύδοντας» πως πρόθεση της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε τέτοιου μεγέθους αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού.
Τελικά μόλις προχτές, η Διοίκηση της ΕΥΑΘ αποφάσισε την κατά 20% αύξηση του τιμολογίου του νερού και την εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου (6 κλίμακες), προσδοκώντας αύξηση των εσόδων της κατά 3 δισ. δραχμές ετησίως. Χρήματα που όπως ανακοινώνεται, θα διατεθούν για τη βελτίωση και αντικατάσταση του υδροδοτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης.
Το επιχείρημα που προβάλλει η διοίκηση της ΕΥΑΘ για τις τσουχτερές ανατιμήσεις στο νερό, είναι ότι το τιμολόγιο της Θεσσαλονίκης είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα (77 δραχμές το κυβικό). Υποστηρίχτηκε επίσης το πραγματικό κόστος του νερού υπολογίζεται στις 100 δραχμές το κυβικό και πως η ανατίμησή του θα περιορίσει τη... σπάταλη.
Στην πραγματικότητα όμως οι ανατιμήσεις στο νερό «επιβάλλονται» από την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας (εμφανίστηκαν ήδη «μνηστήρες» αγοραστές) και την ένταξή της στο Χρηματιστήριο εντός του 2001. Από τον περασμένο Ιούλη άλλωστε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τόνιζε με ανακοίνωσή της πως «οι ανατιμήσεις δεν έχουν σκοπό να καλύψουν το λειτουργικό κόστος ή τα έργα υποδομής, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (δώρα) για να περάσει η ύδρευση στα χέρια των ιδιωτών. Θέλουν να μετατρέψουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Γιατί σκοπός της εταιρίας είναι τα κέρδη του ιδιώτη. Δεν είναι η εξυπηρέτηση των βασικών λαϊκών αναγκών για επαρκές, φθηνό, υγιεινό νερό για όλους».
Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ» ενάντια στις απολύσεις |
Να σημειώσουμε, ότι προχτές μόλις η εργοδοσία έκανε τις νέες προκλητικές ανακοινώσεις, η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων προχώρησε σε συμβολική κατάληψη για δύο ώρες των γραφείων της διοίκησης απαιτώντας την ανάκληση των ανακοινώσεων και την κανονική λειτουργία του τμήματος. Σήμερα η διοίκηση του σωματείου θα συνεδριάσει για να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Να σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό η εργοδοσία έχει προχωρήσει στην απαξίωση του τμήματος πολυαιθυλενίου με το πάγωμα των παραγγελιών για πρώτες ύλες και διατηρώντας το εκτός λειτουργίας. Κάτι που χρησιμοποίησε άλλωστε σαν πρόσχημα για να προχωρήσει στις τελευταίες ανακοινώσεις.
Η διοίκηση του σωματείου απέναντι στην πολιτική της εταιρίας που οδηγεί στην απαξίωση και στην υπολειτουργία τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία η οποία ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση, εκτός από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχει δώσει και εντολή σε δικηγόρο να προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ», ενώ ήδη υπάρχει εισαγγελική εντολή για να δοθεί στο σωματείο το συμβόλαιο πώλησης της επιχείρησης.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και καιρό βρίσκονται σε διαθεσιμότητα οι 285 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας και παράλληλα προχωράει το σχέδιο της εταιρίας για μείωση προσωπικού, απαξίωση της επιχείρησης με σκοπό την εξυπηρέτηση γενικότερων συμφερόντων της πολυεθνικής ιδιοκτήτριάς της και την πώληση τμημάτων της με αφανή ή εμφανή τρόπο.
Αξιος συμπαραστάτης της εταιρίας σ' αυτή την κατάσταση, είναι η ίδια η κυβέρνηση η οποία, αν και βασικός όρος για την πώληση της επιχείρησης ήταν η διατήρηση όλου του προσωπικού, όλο αυτό τον καιρό αρνείται να παρέμβει. Αλλωστε αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας πριν λίγες μέρες στη Βουλή όταν απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, υποστήριξε ότι η εταιρία είναι ιδιωτική και γι' αυτό δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση!
Η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ διαμαρτύρεται επειδή το δημόσιο ανέθεσε σε άλλη εταιρία την προμήθεια 9.000 τόνων χαρτιού για σχολικά βιβλία
Την ιδιότητα του «προνομιακού» προμηθευτή του δημοσίου, αλλά και θεματοφύλακα της ορθολογικής διαχείρισης των δαπανών του, διεκδικεί η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Π. Φορλίν. Χτες στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της εταιρίας, καταγγέλθηκε - με εύσχημο βέβαια τρόπο - το ελληνικό δημόσιο, διότι, στον πρόσφατο διαγωνισμό για την προμήθεια 9 χιλιάδων τόνων χαρτιού για την κατασκευή των σχολικών βιβλίων, η ανάθεση δε δόθηκε στη ΣΟΦΤΕΞ, αλλά στην εισαγωγική εταιρία «Χαϊδεμένος» στην οποία είχε επικυρωθεί και πέρυσι.
Ομως ο Π. Φορλίν, παραδέχτηκε ότι η αίτηση ανάθεσης ήταν... ελαφρώς ελλιπής, αφού δεν αναγραφόταν ποια είναι η εταιρία που διεκδικούσε το διαγωνισμό! Το αποτέλεσμα ήταν να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον «Χαϊδεμένο». Ο Π. Φορλίν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι' αυτό, σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο, θα επιβαρυνθεί με 1,1 δισεκατομμύρια δραχμές.
Ερωτηθείς, αν οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων στη Δράμα έχουν σχέση με το γεγονός ότι δεν κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στη ΣΟΦΤΕΞ, ο Π. Φορλίν σημείωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού οι διαθεσιμότητες επιβλήθηκαν προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το σύστημα ατμού του εργοστασίου στη Δράμα, διότι εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Ομως σε πρόσφατη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης, στο εργοστάσιο, αποδείχτηκε ότι για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ατμού, δεν υπήρχε κανένας λόγος να τεθεί το προσωπικό σε διαθεσιμότητα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιχείρησης, ο Π. Φορλίν ανακοίνωσε ότι για το εργοστάσιο της Δράμας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από τρεις επιχειρήσεις, και το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν το εργοστάσιο σύμβουλοι ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, για να εξετάσουν την κατάστασή του. Επίσης χτες, παρουσίασε τα νέα βελτιωμένα προϊόντα της επιχείρησης, ενώ προέβλεψε ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει ισοσκελισμός των κερδών και ζημιών. Παραδέχτηκε όμως, ότι για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της η επιχείρηση, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις των προϊόντων της. Τέλος, από την 1η Νοέμβρη, ο Π. Φορλίν παραδίδει τα «ηνία» της διεύθυνσης στον Ελληνοϊρλανδό Πάτρικ Νάιτ.