Με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες, καλείται η κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο να δεσμευτεί δημόσια αλλά και να προωθήσει άμεσα νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων
«Εδώ και τώρα» δεσμεύσεις για την άμεση εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, που θα ενισχύουν τη θέση και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, με την ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων, τα οποία προβάλλονται με τον τίτλο «ευελιξία εργασιακών σχέσεων», την επιτάχυνση των ρυθμών επιβολής του «λιγότερου κράτους», με την εκποίηση κρατικών ή ελεγχόμενων από το κράτος επιχειρήσεων, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Χωρίς περιστροφές η έκθεση επαναφέρει το αίτημα προς την κυβέρνηση για απάλειψη των διατάξεων που απαιτούν τη συναίνεση του σωματείου των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε ετήσια βάση. Αξιώνουν, δηλαδή, την ολοκληρωτική και άνευ όρων προσάρτηση της εργατικής δύναμης στις απαιτήσεις αξιοποίησης του κεφαλαίου.
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ:
Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται, επίσης, πως «η διαρθρωτική πολιτική παρά τη μεγάλη σημασία της παραμένει ασθενές σημείο της οικονομικής πολιτικής», για να προστεθεί στη συνέχεια - μη αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο αμφισβητήσεων για το ποιος θα πληρώσει το κόστος των προσαρμογών - ότι «οι διαρθρωτικές πολιτικές παραμένουν το κύριο όχημα μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της ενιαίας αγοράς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία επικαλείται το ΙΟΒΕ, το 1999 η απασχόληση μειώθηκε κατά 27 χιλιάδες άτομα ή κατά 0,7%, αποκαλύπτοντας έτσι ποιοι ευνοούνται από την καπιταλιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά (μείωση της πρόσθετης εργασίας από 8 σε 3 ώρες εβδομαδιαίως, διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας σε 38 ώρες τη βδομάδα και την «εξομάλυνση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων για επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων και, τέλος, την αύξηση της αμοιβής της μερικής απασχόλησης), το ΙΟΒΕ ισχυρίζεται ότι «αν τα μέτρα αυτά υιοθετηθούν εισάγεται μεν ένα νέο μέτρο ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η διευθέτηση των ωρών, το οποίο αφορά όμως ένα μέρος των επιχειρήσεων μόνο, όχι το σύνολο. Από την άλλη πλευρά όμως διαταράσσονται άλλες μορφές ευελιξίας που υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά, αφορούν όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και έχουν λειτουργήσει θετικά. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το τελικό αποτέλεσμα της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι θα είναι μια πιο άκαμπτη αγορά εργασίας και τα αποτελέσματα στην απασχόληση αμελητέα». Το κύριο πρόβλημά τους εντοπίζεται στην πρόταση για μείωση του πρόσθετου χρόνου εργασίας από 8 σε 3 ώρες τη βδομάδα, κάτι που εκτιμούν ότι θα αυξήσει τις υπερωρίες και το κόστος. Καταλήγουν υποστηρίζοντας πως «δεν είναι εξάλλου πιθανόν ότι ο περιορισμός της πρόσθετης εργασίας θα ωθήσει στην πρόσληψη νέων εργατών, κυρίως για τεχνικούς λόγους».
Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού
Σε κόλαφο για την οικονομική πολιτική της ΕΕ- και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της- εξελίσσεται η ισοτιμία του Ευρώ, που χτες κατέγραψε και νέα πτώση τείνοντας στα 82 σεντς του δολαρίου. Συνακόλουθα το δολάριο αυξάνεται 1,7 δρχ. και θα πωλείται σήμερα από τις τράπεζες ακόμη και πάνω από 316 δραχμές.
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη ραγδαία υποχώρηση του ευρώ υποσκάπτει τις παραδοχές του προϋπολογισμού για το 2001 πριν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Με αυτά τα δεδομένα οι κυβερνώντες ανίκανοι να αντιδράσουν και εγκλωβισμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική τους δείχνουν να χάνουν μεγάλο μέρος της προπαγανδιστικής ικανότητάς τους.
Ετσι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου σε χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι « Η κούρσα του δολαρίου είναι πράγματι όχι πολύ λογική» (σ.σ. λες και θα μπορούσε να ήταν ορθολογική η συμπεριφορά των ρεντιέρηδων της χρηματαγοράς) και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη «δεν το ανησυχεί» καθώς εκτιμά ότι είναι καθαρά συγκυριακό φαινόμενο (σ.σ. η υποτίμηση της δραχμής απέναντι στο δολάριο από την αρχή του 2000 μέχρι χτες έφτασε σε 25% και για το 1999 σε 16,5%).
Για την... «ειρωνεία της τύχης» ο νέος προϋπολογισμός- που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη- έχεισυνταχτεί και σε Ευρώ, πράγμα για το οποίο επαίρονται οι οικονομικοί υπουργοί. Ο Παπαντωνίου, πάντως, αποσαφήνισε ότι εξελίξεις στις ισοτιμίες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα μεγέθη του.
Ως προστάτες της ελληνικής βαμβακοπαραγωγής και της εθνικής οικονομίας εμφανίστηκαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν εκ των υστέρων το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τους μεταλλαγμένους βαμβακόσπορους. Στη χτεσινή -όχι τυχαία- συνέντευξη το προεδρείο της ΕΕΠΕΣ αμφισβητήθηκαν ακόμα και τα αποτελέσματα των ελέγχων του υπουργείου Γεωργίας, που έδειξαν ότι υπήρχε επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενός σεβαστού αριθμού σπορομερίδων βαμβακιού.
Και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας έκανε ό,τι μπορούσε να υποβαθμίσει και να κουκουλώσει το όλο θέμα, σε όφελος των εμπόρων - εισαγωγέων οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΕΣ βγήκαν χτες... παραπονούμενοι. Δεν είναι δυνατόν είπε ο πρόεδρός τους Χρ. Σικόλας το υπουργείο Γεωργίας να ζητά να επιβαρυνθούν οι εταιρίες το κόστος των ελέγχων, ούτε είναι δυνατόν να βγαίνουν αποφάσεις, με τις οποίες διακυβεύονται τα συμφέροντα των μελών της ΕΕΠΕΣ. Και πρότεινε... για να ξεπεραστούν προβλήματα σαν και αυτό που ανέκυψε με το βαμβάκι, «την απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου»!
Οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΕΣ υποστήριξαν ότι τα συμφέροντά τους συμπίπτουν με αυτά των βαμβακοπαραγωγών, χωρίς να μπουν στον κόπο να εξηγήσουν πώς πρακτικά γίνεται αυτό, όπως δεν εξήγησαν πώς θα διαφυλαχτεί η αγροτική παραγωγή της χώρας μας από τη μεταλλαγμένη κερδοσκοπική επέλαση των πολυεθνικών των ΗΠΑ.
Με «ρυθμό χελώνας» αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Ετσι, την επόμενη βδομάδα, όταν θα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, θα απομένουν προς εκκαθάριση ακόμη 1.000.000 δηλώσεις.
Προχτες, πάντως, άρχισε η αποστολή νέας παρτίδας με 417.000 εκκαθαριστικά και ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί θα φτάσει τα 3,8 εκ. έναντι 4,8 εκ. δηλώσεων που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι.
Δημιούργησαν το πρότυπο του «επιτυχημένου» Νεοέλληνα, που δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως το κινητό τηλέφωνό του. Προώθησαν και καθιέρωσαν το κινητό ως «ανάγκη». Δημιούργησαν ένα πελατολόγιο, ίσο με τη μισή Ελλάδα. Και τώρα εισπράττουν, περικόπτοντας, μάλιστα, και τις όποιες παροχές έδιναν μέχρι σήμερα, ειδικά τις παροχές για αγορά συσκευής.
Στα πλαίσια αυτά:
Η ουσία είναι ότι το ολιγοπώλιο της κινητής τηλεφωνίας - που στήθηκε με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτών δηλαδή που μάχονται το «επάρατο» μονοπώλιο του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία - εδραίωσε τόσο τη θέση του, που δε διστάζει να δείχνει σε όλους τους τομείς (και πέραν των πανάκριβων τιμολογίων) περί τίνος πρόκειται ο «ανταγωνισμός» και η «ελεύθερη αγορά». Οι τρεις εταιρίες δημιούργησαν «πρότυπα» και έφτασαν τα 5 εκατομμύρια συνδρομητές. Αυτοί κάποια στιγμή θα ανανεώσουν τις συσκευές τους, πληρώνοντας πολύ ακριβότερα τις νέες. Οι ιδιώτες θα είναι εκεί για να εισπράξουν...