ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποκαλύψεις ότι υπήρχαν ζωντανοί στο «Κουρσκ»

Το μέλος του πληρώματος στην τσέπη του οποίου βρέθηκε το σημείωμα. (Η φωτογραφία είναι από τηλεοπτικό αρχείο)

Associated Press

Το μέλος του πληρώματος στην τσέπη του οποίου βρέθηκε το σημείωμα. (Η φωτογραφία είναι από τηλεοπτικό αρχείο)
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Σημείωμα που αποδεικνύει ότι οι ναύτες ήταν ζωντανοί μετά το ατύχημα βρέθηκε στη στολή νεκρού ναυτικού που ανασύρθηκε από το βυθισμένο υποβρύχιο «Κουρσκ» και αναγνωρίστηκε, ανακοίνωσε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βλαντίμιρ Κουρογέντοφ. «13.15. Ολο το προσωπικό των διαμερισμάτων 6, 7 και 8 πέρασε στο 9ο διαμέρισμα. Είμαστε 23. Πήραμε αυτή την απόφαση, εξαιτίας του ατυχήματος. Ουδείς μπορεί να ανέβει πάνω... Γράφω στα τυφλά», αναφέρεται στο σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του υποπλοίαρχου Ντμίτρι Κολέσνικοφ, δήλωσε ο Κουρογέντοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Ο ναύαρχος έκανε αυτή την αποκάλυψη στη διάρκεια συνάντησής του με τις χήρες των ναυτικών του «Κουρσκ». Το σημείωμα επιβεβαιώνει τη θέση σύμφωνα, με την οποία μετά την έκρηξη υπήρξαν επιζώντες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του «Κουρσκ». Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι δε σκοτώθηκαν ακαριαία όλοι οι ναυτικοί κατά την έκρηξη που προκάλεσε το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου στις 12 Αυγούστου στη θάλασσα Μπάρεντς και το θάνατο των 118 μελών του πληρώματός του.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες ανάσυρσης των νεκρών από το υποβρύχιο. Οι Ρώσοι δύτες έχουν ανασύρει από την Τετάρτη, 25 Οκτώβρη, τέσσερις ναυτικούς στη νορβηγική πλατφόρμα «Ρεγκάλια». Εξακολουθούσαν ως το μεσημέρι να βρίσκονται εκεί, επειδή ο καιρός δεν επέτρεπε να πετάξουν τα ελικόπτερα που πρόκειται να τα μεταφέρουν στη βάση Σεβερομόρσκ. Πάντως, ο αρχηγός του Επιτελείου του Βόρειου Στόλου ναύαρχος Μιχαήλ Μοτσάκ επισήμανε ότι οι εργασίες στο 7ο και το 8ο διαμέρισμα διακόπηκαν για να συγκεντρωθούν όλες οι προσπάθειες στο 9ο όπου, σύμφωνα με το προαναφερόμενο σημείωμα, βρίσκονται άλλα 19 πτώματα.

Από την άλλη μεριά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ, σχολιάζοντας στο πρακτορείο «Νόβοστι» την πληροφορία ότι μετά την έκρηξη στο «Κουρσκ» είχαν μείνει ζωντανοί στο υποβρύχιο 23 ναυτικοί, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ελπίδες αυτοί να σωθούν.

ΠΕΡΟΥ
Εκρηκτικό παραμένει το πολιτικό σκηνικό

ΛΙΜΑ.-

Ανάστατο, όλο ένταση, φόβους αλλά και ίντριγκες παραμένει το πολιτικό σκηνικό στο Περού, παρά τις προσπάθειες «δημοκρατικής εξομάλυνσης» που επιχειρούνται από όλες τις πλευρές -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- υπό τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις.

Η αναδίπλωση του Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι, μία στάση που φάνηκε ότι υιοθετήθηκε με την πράξη παραίτησής του και την προκήρυξη νέων εκλογών τον περασμένο Ιούλη, ολοκληρώθηκε εν μέρει χτες σε μία κίνηση δύο πράξεων: Συμφωνία κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 8 Απρίλη του 2001, αλλά και τη διαταγή Φουτζιμόρι για τη σύλληψη της πέτρας του σκανδάλου και πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών του Περού (SIN), Βλαδιμίρο Μοντεσίνος.

Το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε καθοριστικό, καθώς οι δύο πλευρές που ορέγονται την εξουσία στο Περού κατέληξαν σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγή των διπλών γενικών εκλογών, ενώ την ανακοίνωση προς τα μέσα έκανε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Εντουάρντο Λατόρε.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τις προϋποθέσεις που έθετε για τον εκλογικό νόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Λουίς Σολάρι, αναφερόμενος στο σχέδιο χορήγησης γενικής αμνηστίας στους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, που σοβεί στο Περού τις τελευταίες πέντε βδομάδες, μιας κρίσης που εντείνεται όχι μόνο από το κενό εξουσίας, τις επιβεβαιώσεις για νοθεία, αλλά και το φόβο που εξακολουθεί να ελλοχεύει για μια πιθανή κίνηση του στρατεύματος για οριστική εκκαθάριση του θολού πολιτικού τοπίου. Δηλαδή ένα πραξικόπημα...

«Φρόνιμο» το στράτευμα μετά από...«απειλές»

Οι δηλητηριώδεις φόβοι, για ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα κυριάρχησαν εκ νέου στην πολιτική ζωή της χώρας, με την επιστροφή του Μοντεσίνος, μετά την παραμονή στον Παναμά, αναμένοντας την απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, η οποία όμως ήταν αρνητική. Την επομένη, Τετάρτη, ακολούθησε ένα ακόμη σίριαλ που τροφοδότησε τις φήμες περί πραξικοπήματος, καθώς ο Φουτζιμόρι είχε εγκαταλείψει για ώρες τη Λίμα με στρατιωτικό αεροσκάφος, συνοδεία του υπουργού Αμύνης, στρατηγού Κάρλος Μπερχαμίνο, και του αρχηγού του στρατού ξηράς, στρατηγό Χόρχε Βιλιανουέβα προκειμένου να επισκεφθεί τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις της χώρας, ώστε να «αποδείξει ότι ασκεί τον έλεγχο και πως κυριαρχεί ηρεμία».

Ο στρατός τελικά δείχνει να είναι υπό τον έλεγχο του Φουτζιμόρι, όπερ και η κίνηση ματ: η απόφαση της κυβέρνησης του Περού να διατάξει τη σύλληψη του Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, ο οποίος θεωρούνταν ότι είχε μέχρι πρόσφατα το στρατό υπό τον έλεγχό του. Νωρίτερα ο Φουτζιμόρι είχε διατάξει τον περιορισμό όλων των μονάδων στους στρατώνες τους - μια κίνηση που πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι έγινε προκειμένου να απομακρυνθούν οι φόβοι για στρατιωτικό πραξικόπημα εκ μέρους του Μοντεσίνος.

Ο γενικός γραμματέας του OAS, Σεζάρ Γκαβίρια, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν ο πρώην ισχυρός άνδρας του Περού έχει ήδη συλληφθεί, όπως μετέδωσαν πολλοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, επικαλούμενοι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. «Η αποστολή του OAS δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση της σύλληψης ενός ατόμου που αντιπροσωπεύει πολλά προβλήματα για τη δημοκρατία στο Περού», πρόσθεσε ο Γκαβίρια, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μοντεσίνος.

Ουσιαστικά, ο Γκαβίρια, αντικατοπτρίζει και μεταφέρει τις απόψεις και τη θέση του «μεγάλου αφεντικού» δηλαδή των ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει πια το «αγαπημένο τους παιδί, τον Φουτζιμόρι και μάλιστα προκειμένου να απαλλαχτούν οριστικά και να επιτύχουν μια δημοκρατική «αλλαγή», με τη συναίνεση όλων των αντιμαχόμενων, φαινομενικά ίσως, πλευρών «απείλησαν» χτες ότι το Περού ενδέχεται να χάσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την Τετάρτη, ύψους 14,8 δισ. δολαρίων αν η κυβέρνηση Φουτζιμόρι δεν αποδείξει «ότι έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου» προς τη διεξαγωγή δίκαιων και ανόθευτων εκλογών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και του νόμου.

ΡΩΣΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνάντηση Σεργκέγεφ - Μασούντ

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ συναντήθηκε την Πέμπτη, 26 Οκτώβρη, με τον Αφγανό πολέμαρχο διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας Αχμάντ Σαχ Μασούντ στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, τη στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση κατά του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Μετά τις συνομιλίες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν αποκλείει να προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα κατά των θέσεων των Ταλεμπάν στις μεθοριακές περιοχές Τατζικιστάν - Αφγανιστάν.

Τελευταία τα στρατεύματα του Μασούντ έχουν περάσει σε αντεπίθεση κατά των ισλαμιστών Ταλεμπάν και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων επαρχιών Κουντούζ και Ταχόρ, μπλοκάροντας πρακτικά την πρωτεύουσα της τελευταίας Τουλακάν, η οποία έχει στρατηγική σημασία για όλο το Βόρειο Αφγανιστάν.

Οπως δήλωσε ο στρατηγός Λ. Ιβασόφ, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΚΑΚ, που έγινε χτες στην Ντουσανμπέ, «αν οι Ταλεμπάν κατορθώσουν να καταλάβουν το Βορρά του Αφγανιστάν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της χώρας, θα γίνει βάση για τη διάδοση της τρομοκρατίας». Επομένως, η Ρωσία, σύμφωνα με παρατηρητές, δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια κατάσταση. Γι' αυτό και, για να αποτραπεί η κατάληψη του Βορρά από τους Ταλεμπάν, η Ρωσία θα πρέπει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας του Μασούντ, που αποτελεί ταμπόν, το χωρίζει τους ρώσους μεθοριακούς φρουρούς, η οποίοι καλύπτουν τα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν, από τους Ταλεμπάν.

Η Ρωσία έχει καταδικάσει αρκετές φορές το καθεστώς των Ταλεμπάν, απειλώντας ακόμη και με αεροπορικές επιδρομές στο αφγανικό έδαφος. Η Μόσχα κατηγορεί τους Ισλαμιστές Ταλεμπάν, που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του Αφγανιστάν, ότι υποστηρίζουν τους Τσετσένους αυτονομιστές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς απαγόρευση νεοναζιστικού κόμματος

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Στον «πόλεμο» που έχει εξαπολυθεί λίαν προσφάτως κατά «του νεοναζιστικού κινήματος» και των δεινών που επιφέρει και ταλανίζουν τη γερμανική κοινωνία, ένα ακόμη «επεισόδιο» είναι και η χτεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των 16 εκ των 18 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας να ταχτούν υπέρ της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα «NPD». Τα μοναδικά κρατίδια που αρνήθηκαν να λάβουν θέση επί του θέματος και απέσχον ήταν τα κρατίδια του Σάαρ και της Εσσης...

Ουσιαστικώς, πρόκειται για την πρώτη επίσημη απόφαση σχετικά με τη διαδικασία απαγόρευσης, που έχει εκκινηθεί κατά της λειτουργίας του νεοναζιστικού κόμματος. Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, ολοκληρώνοντας τις εργασίες τους χτες στο Ντίσελντορφ, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα «σαφές δείγμα» ότι η δράση της άκρας Δεξιάς, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δε θα τύχουν ανοχής στη σύγχρονη Γερμανία.

Προς το παρόν, όμως, καμία άλλη νομική ή άλλου τύπου διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει μέχρι η Ανω Γερμανική Βουλή, η Μπούντεσρατ, αποφασίσει -σε δύο εβδομάδες- αν τελικά θα προχωρήσει στην απαγόρευση και θέση το NPD εκτός νόμου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ