ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ
«Αστοχίες» - πρόσχημα για αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στο 10,5% του παραγόμενου ΑΕΠ τα εμφανιζόμενα ελλείμματα για το 2010. Πρόσθετα μέτρα και επιτάχυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος

Φρέσκο λίπασμα στη βάρβαρη αντιλαϊκή κλιμάκωση ρίχνουν τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα, αυτά που αίφνης ανακάλυψαν από το 2010 και ανακοίνωσαν χτες η κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία («Γιούροστατ») σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) . Η μάζα των ελλειμμάτων, όπως και αυτή του κρατικού χρέους, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, αποτελεί ζεστό κρατικό χρήμα που άρπαξαν από το λαό για να το δώσουν με τη μορφή τόκων, επιδοτήσεων, φοροελαφρύνσεων κ.ά. στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Οι νέες διαπιστωμένες αστοχίες τους, που και οι ίδιοι πλέον αποδέχονται και ομολογούν, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα βάσανα του λαού όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο, αλλά ότι στην κυριολεξία τούς ανοίγουν την όρεξη, ότι τροφοδοτούν την αδηφαγία των μονοπωλίων και για τα νέα μέτρα που ήδη έχουν ετοιμάσει και σκοπεύουν να κλιμακώσουν σε αυτή τη φάση του αντιλαϊκού πολέμου.

Με βάση και τα επίσημα «προσωρινά στοιχεία», το «δημοσιονομικό έλλειμμα» για το 2010 σκαρφάλωσε πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 10,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, φούσκωσε δηλαδή με ακόμη 2,3 δισ. ευρώ, για να φτάσει στα 24,2 δισ. ευρώ. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει και το κρατικό χρέος που έφτασε στα 142,8% του ΑΕΠ (2010) από 127,1% του ΑΕΠ για το 2009.

Η χειροτέρευση συνεπάγεται και νέα μέτρα (παραπέρα καρατόμηση δαπανών - πρόσθετοι αντιλαϊκοί φόροι) επιπλέον και πάνω από τα 26 δισ. ευρώ του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου» που μόλις τις προάλλες είχαν ανακοινώσει. Ταυτόχρονα, επιταχύνουν και το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, φέρνοντας νωρίτερα, από φέτος, και τα αντιλαϊκά πακέτα που σχεδίαζαν από το 2012 και για τη συνέχεια. Νέα «αδιέξοδα», πρωτόγνωρες και ακόμη μεγαλύτερες αστοχίες καταγράφονται ήδη και για το 2011, που στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν το νέο, αναβαθμισμένο βατήρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Η τέτοια εξέλιξη είναι απόλυτα προδιαγεγραμμένη. Η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και κατανάλωσης, η μαζική ανεργία και τα άλλα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής είναι η στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας, που αποσκοπεί στην έξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο.

Συνέχεια στον κυβερνητικό εμπαιγμό αποτελεί και η χτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που αποδίδει τις αστοχίες στη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις τους πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ!

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τις αποκλίσεις σε παράγοντες όπως στα φορολογικά έσοδα (1,1 δισ. ευρώ) λόγω της ραγδαίας υποχώρησης του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2010, στα ασφαλιστικά ταμεία (1,1 δισ. ευρώ) λόγω της «αύξησης της ανεργίας» πάνω και από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, που «οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», σε παράγοντες δηλαδή που αποτελούν άμεση συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζουν για την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη «Γιούροστατ» και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το έλλειμμα εμφανίζεται στα 24,2 δισ. ευρώ (10,5% του ΑΕΠ και κρατικό χρέος στα 328,6 δισ. ευρώ (142,8% του ΑΕΠ).

Η διαμόρφωση των ελλειμμάτων για τα κράτη της ευρωζώνης φτάνει στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή δύο φορές πάνω από τους στόχους τους και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αναλυτικά εμφανίζεται: Ιρλανδία: 32,4%, Ελλάδα: 10,5%, Βρετανία 10,4%, Ισπανία: 9,2%, Πορτογαλία: 9,1% κ.ά.

Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που προβλέπονται στο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής», ενώ από τώρα θεωρείται βέβαιο ότι ρυθμίσεις που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες για δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, είτε θα καταργηθούν εντελώς, είτε θα ισχύουν ανάλογα με το εισόδημα των φορολογουμένων. Στο στόχαστρο των κυβερνώντων ήδη έχουν μπει:

  • Η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.
  • Οι ιατρικές δαπάνες.
  • Τα ασφάλιστρα ζωής.
  • Τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα.
  • Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας.
  • Το ενοίκιο για παιδιά που σπουδάζουν.
  • Το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή
  • Η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ετοιμάζουν το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα

Με δελτίο Τύπου, για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος για το 2010, το Γραφείο Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σημειώνει:

«Η σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων, για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος το 2010, ετοιμάζει το έδαφος για νέα βάρβαρα μέτρα. Αναδεικνύει, παράλληλα, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Τα σκληρά μέτρα που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν δεν είναι προσωρινά. Τα παίρνουν για να μείνουν. Θέλουν να γονατίσουν τους εργαζόμενους, να πάρουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Είναι καθήκον να απαντήσουμε αποφασιστικά, μαχητικά, να δυναμώσουμε την πάλη μας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, σε σωματειακές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και στις 11 Μάη να αποτελέσουν βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Στην Αθήνα, την Κυριακή 1η Μάη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 10π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στις 11 Μάη η συγκέντρωση στις 10π.μ., στην Ομόνοια».

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου

Πλάτες στην κυβέρνηση για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προεξοφλεί η ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 βιάστηκαν να βάλουν οι εμποροβιομήχανοι.

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, κάνοντας λόγο για «αποτυχημένο μείγμα πολιτικής», αξιώνει την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου, ζητώντας μείωση των φόρων με το προκλητικό επιχείρημα ...«να μπορούν να καταβληθούν».

Ακόμη, απαιτεί αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο σκέλος που σχετίζεται με τη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων.

Οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τομείς που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κρίνουν ως επικερδείς όπως τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, τη γεωργία, τις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Οσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες, με πρόσχημα τη δραστική τους μείωση, αξιώνουν εμμέσως πλην σαφώς μειώσεις μισθών όχι με οριζόντιες περικοπές και με καθιέρωση χαμηλών αμοιβών των στελεχών, αλλά «με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να αποδώσει τα μέγιστα», δείχνοντας ουσιαστικά σύνδεση των μισθών με τη λεγόμενη παραγωγικότητα.

Περιοδεία σε χώρους Πρόνοιας

Περιοδεία σε χώρους Πρόνοιας στον Πύργο πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
  • Στις 12 μ. θα επισκεφθεί το ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ στον Πύργο και θα έχει συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «ΙΛΙΣ».
  • Στις 2 μ.μ. ο Ν. Καραθανασόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου.
  • Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Των μονοπωλίων το έλλειμμα και η κρίση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το έλλειμμα του 2010, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η εξέλιξη του ελλείμματος του 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου δεν τα λαμβάνουν, για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Οι διάφορες δικαιολογίες της κυβέρνησης και οι ισχυρισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το μνημόνιο απέτυχε ή δεν εφαρμόζεται καλά είναι εντελώς ανυπόστατοι και εκ του πονηρού. Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και του ελλείμματος.

Ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα κλιμακώνεται, τα αδιέξοδα της οικονομίας θα μεγαλώνουν, όσο δε θίγονται καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όσο ο "δημόσιος τομέας" συνεχίζει να υπηρετεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, όσο η χώρα είναι ενταγμένη στην ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ