Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πάθη ασφαλισμένων, Ταμείων και νοσοκομείων

Ολα τα προηγούμενα χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η τελική κατάληξη των όποιων «εξορθολογιστικών πολιτικών» είναι δραματική: Ο ασθενής - είτε έχει ασφάλιση, είτε όχι, είτε νοσηλεύεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα - πληρώνει το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας στην Ελλάδα. Ετσι, η Ελλάδα είναι στην 5η θέση με τα μεγαλύτερα χαράτσια στους ασθενείς (Προηγούνται ΗΠΑ 54,4%, Μεξικό 54,2%, Νότια Κορέα 45,6% και Ελβετία 40,7%).

Κι ύστερα από όλες αυτές τις καταστροφικές για τα Ταμεία και τα νοσοκομεία παρεμβάσεις, έρχεται ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ως άλλος Ιερεμίας να θρηνήσει στα ερείπια των συντάξεων καθώς, όπως αρέσκεται να λέει, οι περικοπές που έγιναν απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν για να πληρωθούν οι δαπάνες της Υγείας. Και υπεραμύνεται του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για να αντιμετωπιστούν, όπως είπε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, οι μπαταχτσήδες του Ιδρύματος. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχτισαν και συντηρούν το ΙΚΑ με το αίμα τους και έρχονται να τους εκμεταλλευτούν για «πάρτη τους» οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.

Κι ήρθε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με έναν ωμό εκβιασμό να ζητήσει την αποδοχή των νέων επώδυνων περικοπών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας θα περικόψει 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Αλλιώς, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, το κράτος δε θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το 40% των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μ' άλλα λόγια κοντά στα 55 νοσοκομεία θα τεθούν εκτός λειτουργίας ή θα υπολειτουργήσουν.

Αυτό το μπαράζ των επικοινωνιακών διλημμάτων έχει ως στόχο να γίνει αποδεκτή στη συνείδηση του λαϊκών στρωμάτων η σύνθλιψη των δημόσιων δομών Υγείας και των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το σχέδιο για τη συγχώνευση των 43 νοσοκομείων της Αττικής σε «οχτώ κύκλους νοσοκομείων», ενώ έπεται η συνέχεια για τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες. Μια μέρα πριν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» που συγκροτήθηκε στα πλαίσια των ελέγχων της τρόικας και που έχει επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο. Σε αυτή την έκθεση, ομολογείται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει το μέσο για τη συγχώνευση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ - έχουν δηλαδή και τον κλάδο σύνταξης - στις 223 αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών για την Υγεία, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Κι όμως το κράτος που - δήθεν - δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι το ίδιο κράτος που χαρίζει δισ. ευρώ στις τράπεζες, εξασφαλίζει κερδοφορία 37% στη φαρμακοβιομηχανία της χώρας και διασφαλίζει, τουλάχιστον, 60% των εσόδων των επιχειρηματιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επομένως: Καμιά υπόκυψη στα εκβιαστικά διλήμματα και συμπαράταξη με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, όπου η Υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα παρέχεται δωρεάν.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ