ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
Επέλαση... «στρατιωτικών συμβούλων»

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση κλιμακώνεται και με χερσαίες δυνάμεις

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος της Λιβύης
Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος της Λιβύης
TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ξεχωριστές αποφάσεις, οι τρεις δυνάμεις που διεκδικούν, πιο ανοιχτά από όλους, πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο του πλούτου και στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Λιβύης, εμπλέκονται ενεργότερα στις μάχες στο πλευρό των αντικαθεστωτικών σηματοδοτώντας κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Μετά τη Βρετανία (που προχτές ανακοίνωσε την αποστολή 10 συμβούλων), χτες, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι «ειδικοί αξιωματικοί του γαλλικού στρατού βρίσκονται, ήδη, στη Λιβύη ως σύμβουλοι» (περίπου 10 στον αριθμό) και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωνε ότι και Ιταλοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι» σπεύδουν στη Βεγγάζη (και αυτοί 10)...

Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε, επίσης, στον επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, και «περισσότερους βομβαρδισμούς». Μόνο ειρωνικά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία προσπαθούσαν, σε όλους τους τόνους, να «πείσουν» ότι πρόκειται «για συμβούλους που θα αναλάβουν την οργάνωση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την εμπλοκή σε μάχες και την οργάνωση των αμάχων», και ότι η «συγκεκριμένη κίνηση δε σηματοδοτεί ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και παραβίαση των ορίων της απόφασης 1973 του ΟΗΕ που προβλέπει στρατιωτικά μέσα για την προστασία των αμάχων».

Με μια, εξαιρετικά ενδεικτική των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, νύξη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «στηρίζει την απόφαση των συμμάχων για αποστολή συμβούλων στη Λιβύη» αλλά συμπλήρωσε ότι «η απόφαση για μη αποστολή χερσαίων δυνάμεων παραμένει σταθερή εκ μέρους των ΗΠΑ», υποσκάπτοντας ουσιαστικά όλη την επιχειρηματολογία των υπολοίπων. Ο δε Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ «αναμφίβολα μπορεί να τα βγάλει μια χαρά πέρα στη Λιβύη, ακόμη και αν χρειαστεί οι ΗΠΑ να αποσυρθούν πλήρως εκτός των επιχειρήσεων» προκαλώντας σειρά ερωτηματικών για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Ετοιμη για αλλαγές και εκεχειρία η Τρίπολη

Τη δυνατότητα διενέργειας εκλογών κατά τις οποίες ο λιβυκός λαός θα αποφασίσει για το οτιδήποτε θεωρεί ότι επιθυμεί ν' αλλάξει έθιξε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν έξι μήνες μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Αμπντούλ Ατι αλ Ομπάιντι, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε, επίσης, ότι το καθεστώς Καντάφι είναι έτοιμο «να σεβαστεί μια πραγματική κατάπαυση πυρός».

«Αισιόδοξος» για την έκβαση των μαχών εμφανίστηκε και ο γιος Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος, επίσης, αναφέρθηκε σε μια περίοδο, μετά το πέρας των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι «έχει, ήδη, εκπονηθεί νέο σύνταγμα και θα εφαρμοστεί μόλις συνθλιβούν οι αντικαθεστωτικοί που έχουν ως μοναδικό κίνητρο την εξουσία και τον πετρελαϊκό πλουτισμό».

Στο περιθώριο των έμμεσων, πλην σαφών, αυτών προτάσεων, το λιβυκό καθεστώς κατηγόρησε το Κατάρ ότι στέλνει όπλα στους αντικαθεστωτικούς, μέσα σε κουτιά ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι έγιναν τρεις ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές στη Σύρτη, αλλά όχι την είδηση ότι επλήγησαν δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υποδομές.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το σίριαλ σχετικά με το πώς θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην, πάντα, εγκλωβισμένη Μιζράτα.

Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ένας ξένος δημοσιογράφος σκοτώθηκε, ένας, επίσης ξένος, τραυματίστηκε σοβαρά και δύο ελαφρότερα, στο κέντρο της Μιζράτα, χωρίς να ανακοινωθούν, αρχικά, τα στοιχεία τους.

ΣΥΡΙΑ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πιθανώς και εντός των επόμενων ωρών να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Μπάσαρ αλ Ασαντ, το οποίο θα αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963 και θα την αντικαθιστά με ένα νέο νομοθετικό αντιτρομοκρατικό πλαίσιο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι συριακές αρχές, μετά τους κυβερνήτες των πόλεων Ντεράα και Χομς, απομάκρυναν από τη θέση του και τον διοικητή ασφαλείας της πόλης Μπάνιγιας, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, καταγράφηκε και σε βίντεο να συμμετέχει σε πράξεις βίας κατά διαδηλωτών.

Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία των δυνάμεων που συμμετέχουν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές και χτες μικρές διαμαρτυρίες, που σε πολλές περιπτώσεις όπως στο πανεπιστήμιο στην πόλη Χαλέπι και σε προάστια της Δαμασκού, διαλύθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθη μέσα στο σπίτι του στη Χομς, η οποία έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών - δυνάμεων καταστολής τα τελευταία 24ωρα, ο Μαχμούντ Ισσα, τον οποίο τα διεθνή πρακτορεία χαρακτηρίζουν «αριστερό ακτιβιστή», και έχει, ήδη, εκτίσει, ως πολιτικός κρατούμενος, 11 χρόνια φυλακή.

Λόγω των εξελίξεων, η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη Συρία. Ο Πάτρικ Σιλ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ασαντ της Συρίας: η μάχη για τη Μέση Ανατολή», μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», εκτιμά ότι ανατροπή ή αποδυνάμωση του καθεστώτος Ασαντ θα πυροδοτήσει γεωπολιτικές αλλαγές, οι οποίες δε θα είναι απαραίτητα υπέρ των συμφερόντων ακόμη και των μεγαλύτερων εχθρών του συριακού καθεστώτος στην περιοχή, όπως π.χ. το Ισραήλ.


«ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Πληθαίνουν οι υποστηρικτές της αναγνώρισης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να ιδρύσουν και να διαχειριστούν αξιόπιστα ένα ανεξάρτητο κράτος». Αυτό δήλωνε, χτες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς έφθανε στο Παρίσι για τριήμερη επίσκεψη. Μία μέρα νωρίτερα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε υπονοήσει ότι Παρίσι και ΕΕ απεργάζονται «τρόπους προώθησης της μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους», στόχο της παλαιστινιακής διπλωματίας εδώ και μήνες.

Υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδαφικά όρια του 1967, τάσσονται, υπογράφοντας σχετική διακήρυξη, 47 Ισραηλινοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, στους οποίους συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός του ολοκαυτώματος Γιεχούντα Μπάουερ. Στη διακήρυξη, τονίζεται ότι «ο ολοκληρωτικός τερματισμός της κατοχής είναι θεμέλιο της οποιασδήποτε ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δύο λαούς».

Εκτεταμένη επιχείρηση της «Χαμάς»

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός επιχείρησης της αστυνομίας της «Χαμάς» να συλλάβει τρεις υπόπτους για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ιταλού ακτιβιστή, Βιτόριο Αριγκόνι, την περασμένη εβδομάδα, η οποία συγκλόνισε τη Λωρίδα της Γάζας και προκάλεσε ανοιχτά την εξουσία της ίδιας. Μετά από ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο που είχαν περικυκλώσει τους υπόπτους στην περιοχή Νουσεϊράτ. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, ένας ύποπτος συνελήφθη, και ένας δεύτερος αυτοκτόνησε, αφού πρώτα σκότωσε τον τρίτο ύποπτο. Αλλοι δύο είχαν συλληφθεί την περασμένη βδομάδα.

Την ευθύνη για την απαγωγή Αριγκόνι ανέλαβε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική (σαλαφιστική) οργάνωση «Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος» ζητώντας την απελευθέρωση του επικεφαλής της. Ομως, ο 36χρονος βρέθηκε βασανισμένος και δολοφονημένος πριν εκπνεύσει η διορία που οι απαγωγείς είχαν θέσει, οι οποίοι, όμως, «νίπτουν τας χείρας τους» προκαλώντας ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το χαμό του και τα πραγματικά κίνητρα δραστών και ηθικών αυτουργών μιας πράξης, που όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές ευνοεί, τελικά, μόνο την ισραηλινή κατοχή.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Με ανακοίνωσή τους, οι Ελληνικές Κοινότητες Σόρντορφ, Ανοβέρου, Δρέσδης, Αουγκσμπουρκ, Ερλαγκεν, Κάρλσφελντ, καταγγέλλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.

Σε αυτή σημειώνουν: «Καταγγέλλουμε την επέμβαση του ιμπεριαλισμού στη Λιβύη με πρωταγωνιστές τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν είναι υποκριτικά, καθώς μοναδικός τους στόχος είναι ο φυσικός πλούτος της Λιβύης και κυρίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αλλωστε μέχρι χτες ο Καντάφι στηριζόταν σύσσωμα από όλους αυτούς που σήμερα επιτίθενται στο λαό της Λιβύης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης, κόντρα στη λαϊκή θέληση. Οι Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες από άλλες χώρες και το Γερμανικό λαό πρέπει άμεσα με τη δράση τους να εναντιωθούν και να καταδικάσουν την επίθεση, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση του ίδιου του συστήματος που φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους.

Ζητάμε να σταματήσει αμέσως η επέμβαση. Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, τόσο σε Ελλάδα όσο και Γερμανία. Να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε μορφής. Αμεση απεμπλοκή και των δύο χωρών!»

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα αιματηρά επεισόδια

ΣΑΝΑ'Α._

Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από γερμανικό αίτημα, για τις εξελίξεις στην Υεμένη. Διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον απεσταλμένο του Οργανισμού στη χώρα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία ούτε σε μια έκκληση αυτοσυγκράτησης «λόγω επιφυλάξεων που εκφράστηκαν από συγκεκριμένες χώρες».

Η δήλωση φέρεται να «φωτογραφίζει» τη Μόσχα, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη η λογική της αντιπολίτευσης ν' αρνείται κάθε διάλογο θεωρώντας ότι θα λάβει βοήθεια από το εξωτερικό». Ο Λαβρόφ απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, υποστήριξε, όμως, ότι η υεμενίτικη αντιπολίτευση μοιάζει να προσπαθεί να εκμαιεύσει μια στρατιωτική εμπλοκή ξένων δυνάμεων, όπως έχει γίνει στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, εντός χώρας, συνεχίζονταν οι μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, οι οποίες σημαδεύτηκαν και από αιματηρά επεισόδια. Από την Τρίτη μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες σε Σάνα'α, Τάιζ, αλ Χουντέιντα και Αντεν, όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις από «πυρά», όπως υποστηρίζουν οι αρχές, διαδηλωτών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ