ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πεδίο μάχης διαδηλωτών - στρατού η Ταχρίρ

ΚΑΪΡΟ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ και να κρατήσουν κλειστούς με συρματόπλεγμα τους γύρω δρόμους δηλώνουν οι διαδηλωτές που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία. Μάλιστα, πληθαίνουν διαρκώς μετά τα αιματηρά αποτελέσματα της «εκκαθαριστικής» επιχείρησης που αποπειράθηκε ο στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 71.

Οι διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία ως συνέχεια της ογκωδέστατης συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στο σημείο, με αίτημα την άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη για διαφθορά, για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αλλά και για δολοφονίες διαδηλωτών, του παραιτηθέντος Προέδρου Μουμπάρακ, της οικογένειάς του αλλά και σειράς σημαινόντων στελεχών του καθεστώτος. Επίσης, οι διαδηλωτές, δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι η «περίοδος χάριτος» στις σχέσεις τους με το στρατό έχει λάβει τέλος, ζητούσαν επιμόνως την παραίτηση του στρατάρχη Ταντάουι, που ηγείται του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου, και τη διεξαγωγή έρευνας και για τη στάση και τη συμπεριφορά του στρατού απέναντι στους διαδηλωτές.

Μετά το πέρας της διαδήλωσης, που φέρεται να ήταν μία από τις μεγαλύτερες από την εκδίωξη Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν στην πλατεία. Στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν διά της βίας τη νύχτα με τα προαναφερόμενα αιματηρά αποτελέσματα. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες και ότι έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των διαδηλωτών, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την απομάκρυνση των περισσοτέρων από τους επαρχιακούς κυβερνήτες που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ, ενώ την Κυριακή ο γενικός εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι καλεί σε ανάκριση τον Μουμπάρακ και τους δύο γιους του «για υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος αλλά και για τις δολοφονίες διαδηλωτών». Μάλιστα, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μουμπάρακ είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την 11η Φεβρουαρίου, με μήνυμα προς το al Arabiya δηλώνοντας ότι «επιδιώκει επίσης να παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη και να γίνουν έρευνες για τα περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να τερματιστεί η άδικη δυσφήμησή του». Μένει να φανεί αν θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα.

Παρόλα αυτά, όμως, οι διαδηλωτές της Ταχρίρ αλλά και όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Παρασκευής και δεν παραμένουν διαρκώς στην πλατεία, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Εκπρόσωπος του στρατού προειδοποιούσε, χτες, ότι «η πλατεία Ταχρίρ θα καθαρίσει και οι δρόμοι θ' ανοίξουν. Είμαστε αποφασισμένοι». Εξίσου αποφασισμένοι να συνεχίσουν δήλωναν, όμως, και οι διαδηλωτές, οπότε το ξέσπασμα νέων αιματηρών συγκρούσεων μάλλον πρέπει να θεωρείται πιθανό.

Για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας

Συνάντηση με την «κυβέρνηση» της Αιγύπτου (συνέχεια του αντιλαϊκού καθεστώτος Μουμπάρακ), είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας στο Κάιρο, με στόχο όπως διακηρύσσεται να «προχωρήσει η νέα φάση των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών», δηλαδή η εξασφάλιση των συμφερόντων της ελληνική πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που γίνεται αναδιανομή της λείας και του πλούτου των χωρών σε βάρος των λαών τους. Ετσι, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Λιβύη, ο Δ. Δρούτσας που συναντήθηκε και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμε Μούσσα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του αναζητεί δήθεν «πολιτική λύση στην εξομάλυνση της κρίσης στη Λιβύη». Αύριο, Τετάρτη, θα βρεθεί στην Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση της λεγόμενης διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη μοιρασιά της λείας της Λιβύης.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται αιματηρά οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε λουτρό αίματος μετατράπηκαν οι διαδηλώσεις της Παρασκευής αλλά και οι κηδείες ορισμένων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα. Αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες εκδηλώνονται στη μία μετά την άλλη στις διάφορες πόλεις, με τη συριακή ηγεσία ν' αναπτύσσει στρατό και άρματα μάχης, ν' αποκλείει πόλεις και να κόβει την ηλεκτροδότηση προκειμένου να ελέγξει τις εξελίξεις, που δε φαίνεται ν' αποκλιμακώνονται από τις γενικόλογες δεσμεύσεις του Προέδρου Ασαντ για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καθυστερούν και να υλοποιηθούν.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη ακριβώς στην Ντεράα, στο νότο της χώρας, στην πόλη όπου σημειώθηκαν οι πρώτες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις την Παρασκευή. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και οργανώσεις δικαιωμάτων, στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 - 27 πολίτες και να τραυματιστούν δεκάδες. Τα επίσημα συριακά ΜΜΕ έδωσαν τη δική τους εκδοχή: Μίλησαν για «ένοπλες ομάδες» που άνοιξαν πυρ κατά του στρατού και υποστηρίζουν ότι από τους περίπου 25 νεκρούς οι 19 είναι στρατιώτες και ότι τραυματίστηκαν άλλα 75 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ακατάπαυστα εικόνες από τους νεκρούς στρατιώτες.

Την ίδια μέρα, όπως και την επόμενη, ήρεμες διαδηλώσεις οι οποίες ζητούσαν επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος Ασαντ έγιναν στο λιμάνι Μπάνιας, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου βρίσκεται και το ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας. Αν και δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, το Σάββατο το βράδυ, στρατός και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν εντός της πόλης, και πέριξ του διυλιστηρίου. Την Κυριακή, ομάδες ενόπλων έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις πολίτες (ή τρεις κατά τις αρχές, που τονίζουν ότι σκοτώθηκε και ένας αξιωματικός).

Οι ένοπλοι αυτοί είναι γνωστοί, στην ευρύτερη περιοχή, με την ονομασία «σαμπίχα», και όπως καταγγέλλεται από τους κατοίκους είναι παραστρατιωτικά σώματα που πρόσκεινται στην οικογένεια Ασαντ. Από χτες το πρωί η πόλη Μπάνιας είναι πλήρως αποκλεισμένη και έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές τι ακριβώς συμβαίνει εντός. Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις φέρεται να συνεχίστηκαν, και χτες, στην Ντεράα, στη Χομς και στην Ντούμα (προάστιο της Δαμασκού). Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, εδώ και τρεις βδομάδες που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 90 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές

Εντείνει τη διπλωματική εκστρατεία για μονομερή αναγνώριση η Π. Αρχή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τεταμένα αν και πιο ήρεμα ήταν τα πνεύματα στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας μετά από τις πλέον πολύνεκρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της τελευταίας διετίας που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 Παλαιστινίους, στην πλειοψηφία τους αμάχους, και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε στη γνωστή επωδό των αντιποίνων, καθώς ένα σχολικό λεωφορείο κοντά στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ επλήγει, την Πέμπτη, από αντιαεροπορική ρουκέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 16χρονος και ο οδηγός. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, αν και αργότερα ακολούθησε δήλωση που φέρεται να χαρακτηρίζει «λάθος» το πλήγμα κατά του σχολικού.

Μετά από τρεις ημέρες, κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ και η ισραηλινή αεροπορία αιματοκύλιζε τη Λωρίδα, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωνε ότι «αν σταματήσουν οι ρουκέτες, το Ισραήλ θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός». Ανάλογη δήλωση έγινε και από τη «Χαμάς», που, στο μεταξύ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Λωρίδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, πάντως, έσπευσε ν' απειλήσει ότι «αν υπάρξουν νέα πλήγματα, το Ισραήλ θα απαντήσει πολύ σκληρότερα».

Στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως και ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση των Αράβων για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Μια πρόταση, βέβαια, που εκτιμάται ότι θα προσκρούσει στο βέτο, τουλάχιστον, των ΗΠΑ που θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Εκστρατεία ανεξαρτησίας

Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αναμενόταν να μεταβεί, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει έκθεση, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, άμεσα, στη βάση της εδραίωσης, βελτίωσης και ανάπτυξης όλων των κρατικών υποδομών και υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας που έχει εγκαινιάσει εδώ και μήνες η παλαιστινιακή πλευρά με στόχο το Σεπτέμβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να έχει συγκεντρώσει τόσες αναγνωρίσεις όσες χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό από τον ΟΗΕ μονομερώς. Η ισραηλινή πλευρά κατηγορεί την Π. Αρχή ότι «δεν επιθυμεί το διάλογο και την ειρήνη (!)» και έχει καταδικάσει την εκστρατεία ως «μονομερή πράξη» που υποσκάπτει κάθε ειρηνευτική προοπτική. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι ήδη 110 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ είναι χαρακτηριστικό των ανταγωνισμών που εντείνονται ότι ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι μεταξύ των «χρηματοδοτών» της Π. Αρχής, που εκτιμούν ότι «υπάρχουν οι υποδομές για ανεξάρτητη κρατική οντότητα».

ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχεια της αντιπαράθεσης

ΣΑΝΑ'Α._

Με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την πλευρά της υεμενίτικης ηγεσίας και χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους κύλησαν τα τελευταία 24ωρα στην Υεμένη, όπου οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις τη συγκλονίζουν περίπου τρεις μήνες. Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ την μία μέρα απορρίπτει κατηγορηματικά τις διαμεσολαβητικές προτάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, την επομένη τις δέχεται και δηλώνει έτοιμος να συζητήσει. Οπως και να έχει το βέβαιο είναι, με δεδομένες τις στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τις ηγεσίες των χωρών - μελών του Συμβουλίου του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ότι η Ουάσιγκτον, αν δεν έχει σχεδιάσει, έχει εγκρίνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κάτι που σημαίνει ότι ο Σάλεχ έχει, ως ένα βαθμό, εγκαταλειφθεί και από τους ισχυρούς συμμάχους του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό προτεραιότητα τώρα είναι να κατευναστούν τα πνεύματα στη χώρα και να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Το τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ της παρέμβασης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι αυτό, που ο Σάλεχ έχει υπαναχωρήσει από την απόρριψη και έχει αποδεχτεί τη διαμεσολάβηση. Αυτή τη φορά, όμως, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης δεν δέχεται την πρόταση του Συμβουλίου, καθώς αφήνει το περιθώριο ατιμωρησίας για τον Σάλεχ, όπως τόνισαν εκπρόσωποί της. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του Συμβουλίου προβλέπει παράδοση της εξουσίας από τον Σάλεχ στον αντιπρόεδρό του με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τον ίδιο και την οικογένειά του, σύσταση προσωρινής κυβέρνησης με τη συμμετοχή «όλων των δυνάμεων της υεμενίτικης πολιτικής σκηνής» και στη συνέχεια εφαρμογή των προτάσεων που θέτει η αντιπολίτευση για συνταγματικές αλλαγές, έγκρισή τους μέσα από δημοψήφισμα και στο τέλος διενέργεια εκλογών.

Ενώ αυτά συνέβαιναν σε διπλωματικό επίπεδο στους δρόμους της Σάνα'α, της Ταΐζ και άλλων πόλεων, σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα μέσα στα τελευταία 24ωρα να καταγράφονται τουλάχιστον 2 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο καθώς το τμήμα του στρατεύματος που έχει «περάσει» με την πλευρά των αντικαθεστωτικών έχει, επίσης, αναπτύξει δυνάμεις στις πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ