Μέσα σε όλα αυτά «βραχνάς» και το σπίτι των 50 τετραγωνικών για να στεγαστεί μια τετραμελής οικογένεια, το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού, βάρος ασήκωτο που πέφτει εξολοκλήρου στις δικές τους πλάτες η φροντίδα παιδιών ή/και ηλικιωμένων άρρωστων γονιών κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Νέες γυναίκες, δυνατές, με θέληση και ικανότητες που όμως ο καπιταλισμός τις σακατεύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κι όμως σε ένα άλλο σύστημα, που στο κέντρο του θα είχε τον άνθρωπο, θα μπορούσαν και να προσφέρουν πολλά και να απολαύσουν όσα αξίζουν και δικαιούνται. Η συζήτησή μας αντικειμενικά καταλήγει εκεί απ' όπου όλα αρχίζουν. Στην ανάγκη να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να αγωνιστούμε γι' αυτήν. Εύκολο; Οχι. Ευκολότερο όμως απ' την καθημερινή, χωρίς σταματημό, αναμέτρηση με τους εφιάλτες του καπιταλισμού.
Με την «εθελοντική» συμμετοχή της κυβέρνησης και αρκετών επιχειρήσεων, πραγματοποιείται και φέτος, με το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα, η καμπάνια για τη λεγόμενη «Ωρα της Γης». Πρόκειται για μια εκδήλωση με περιεχόμενο που έχει διπλό στόχο:
Από τη μια, επιχειρεί να συγκαλύψει και να «ξεπλύνει» την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την υλοποίηση της καμπάνιας αυτής στη χώρα μας την ανέλαβε «εργολαβικά» η λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF, γνωστή για τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνεργασίες της με διάφορες πολυεθνικές.
Από την άλλη, επιχειρεί να χρεώσει «συνευθύνη» για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους κλείνουν υποχρεωτικά πλέον τους διακόπτες για πολλές ώρες, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Κι ας μη σταθούμε στο πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ, οι περισσότερες από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δηλώνουν συμμετοχή είναι έτσι κι αλλιώς κλειστές, όπως βέβαια και τα υπουργεία...
Το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι ξέρουν σίγουρα πολύ καλά ότι ένοχος για τις κλιματικές αλλαγές είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, με γνώμονα το κέρδος, την οποία υπηρετούν και οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης», τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εμπνευστών της συγκεκριμένης καμπάνιας. Γι' αυτό και κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, αντιπαλεύουν τις αιτίες και τους ενόχους, αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς πλουτοκράτες και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Με ανακοίνωσή του (23.3) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εκφράζει την έκπληξή του, γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ότι προγραμματίζει την έκδοση απόφασης, σύμφωνα με την οποία τα βρεφικά γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0 - 6 μηνών), θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, «με στόχο», όπως είπε, «να πέσει η τιμή του στο μισό από τα 26 ευρώ σήμερα».
Και «προς αποκατάσταση της αλήθειας» όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι η «διάθεση από τα φαρμακεία των βρεφικών γαλάτων για τη διατροφή των νεογνών γίνεται μετά από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Και προσθέτει ότι από ένα βρεφικό γάλα που πωλείται από τα φαρμακεία στην τιμή των 26 ευρώ το κέρδος του φαρμακοποιού είναι μόνο 3 ευρώ και ο ΦΠΑ είναι 3 ευρώ.
Η αλήθεια είναι τούτη: Πως με κοινοτικές εντολές - μαζί με την τρόικα - απελευθερώθηκε το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη για τα γάλατα είναι προάγγελος για προώθηση και των φαρμάκων προς τα ράφια των σούπερ - μάρκετς. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε στην υπηρεσία του κεφαλαίου να αυξήσει τα κέρδη του.
Το ξεκαθάρισε ο άνθρωπος, το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη και μετά πήγε στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει για το Συμβούλιο Κορυφής, όπου θα φροντίσει να γίνουν πράξη όσα υποσχέθηκε.
Γιατί, δηλαδή, να τον αμφισβητήσουμε; Επεσε ποτέ έξω στους υπολογισμούς του; Μήπως υποσχέθηκε ποτέ πράγματα που δεν έγιναν; Μήπως κορόιδεψε κανέναν; Μήπως παρουσίασε το μαύρο ως άσπρο;
Φυσικά, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Το τι εννοεί ο Γ. Παπανδρέου με τη λέξη «ανάπτυξη». Πάντως, σίγουρα, όχι κάτι που να αφορά τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ακρίβεια και την ανεργία.
Αυτά θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αφού ως γνωστόν και με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ οι εργαζόμενοι έχουν καταντήσει το βαρίδι των οικονομιών. Πληρώνονται πολλά, δουλεύουν λίγο, θέλουν 8ωρα και ελεύθερο χρόνο.
Ενίοτε (άκουσον, άκουσον) ζητάνε και ...αυξήσεις ή καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Αν είναι δυνατόν. Σε συνθήκες έντονου, παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού να λένε τέτοια πράγματα.
Ποιοι θα αναπτυχθούν το 2012; Μα, αυτοί που ...αναπτύσσονται πάντα. Συμπεριλαμβανομένου και του 2011 κι ας θεωρείται έτος κρίσης.
Μήπως ακούσατε εσείς αυτούς τους «δύσκολους για την πατρίδα καιρούς» να επιβλήθηκαν τίποτε φόροι στους τραπεζίτες ή τους εφοπλιστές; Μια χαρά είναι τα έσοδά τους και τα κέρδη των μετόχων, σας βεβαιώνουμε.
Αν δεν ήταν, θα μας είχαν ...αποχαιρετήσει από καιρό. Αλλωστε, έχουν να «την βγάλουν», ας είναι καλά η Ελβετία και οι τράπεζές της.
Τουναντίον, οι φοροαπαλλαγές τους μεγαλώνουν την «τρύπα» των εσόδων που ταλαιπωρούν τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτή ντε, που καλύπτει από τη φορολογία των μισθωτών και των μικρομεσαίων...