Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα κατά του λαού της Λιβύης

Καθώς η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φουντώνει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εκφραση αυτού είναι και το γεγονός ότι η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για συλλογικό «κουμάντο». Αυτό φυσικά σε τίποτα δεν εμποδίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των βομβαρδισμών στόχων στη Λιβύη, τη δολοφονία αμάχων και τελευταία την πλήρη εμπλοκή στη διεξαγωγή των μαχών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο έδαφος. Επίσης, παρά την έλλειψη κοινού σχεδίου, εκατοντάδες πλοία διαφόρων χωρών του ΝΑΤΟ έχουν γεμίσει τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα που δήθεν κατά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχει στον πόλεμο (παρά μόνο υποστηρίζει και εφαρμόζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις) έχει δώσει «γην και ύδωρ» για τη διεξαγωγή του πολέμου. Στη Σούδα και τις άλλες βάσεις «φιλοξενούνται» εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, που σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή στη Λιβύη.

Από τις αντιθέσεις στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς, αντιθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, ή ανερχόμενες καπιταλιστικές χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και άλλες, «φωτίζονται» όλο και περισσότερο οι πραγματικοί λόγοι αυτής της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το πρόσχημα του «ανθρωπισμού και της προστασίας των αμάχων από τον δικτάτορα Καντάφι» είναι παραμύθι. Τα «μαχαίρια» για την πλούσια σε φυσικό πλούτο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) περιοχή και για τη γεωστρατηγική της σημασία, ήδη πήραν φωτιά. Το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι, που είχε μεγάλες συμφωνίες με σειρά από ενεργειακούς κολοσσούς, ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί μαζί τους το καθεστώς εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, αποτελεί έναν από τους σοβαρούς λόγους που εξηγούν, γιατί διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είχαν συμφέρον να τελειώνουν με αυτό το καθεστώς. Ειδικότερα, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός πρωτοστατεί, για να μη χάσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή και να διεκδικήσει κομμάτι από την πίτα, από άλλες δυνάμεις που έχουν μπει δυναμικά στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και ευρύτερα συνολικά της «μαύρης ηπείρου» όπως Κίνα, Ρωσία, άλλες δυνάμεις. Αυτό εξηγεί και γιατί αυτές οι χώρες κρατάνε επιφυλακτική στάση.

Πάντως, αυτό που αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, με το νέο ιμπεριαλιστικό μακελειό είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ αστικών τάξεων, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων για την ενεργειακή λεία και το γεωστρατηγικό έλεγχο πληρώνεται με το αίμα των λαών. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», παρά τη «φαγωμάρα» των φονιάδων, ήδη βρίσκονται στα σκαριά (αυτό δείχνει το «έγγραφο εργασίας» που διακινεί ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, και στρατιωτικές κινήσεις) τα σχέδια, για να εξελιχθεί η όλη επιχείρηση σε επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις, ώστε να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση. Τα πολεμικά επιτελεία βλέπουν ότι, για να ενισχυθούν οι αντίθετες στον Καντάφι δυνάμεις δεν αρκούν οι από αέρος μόνο επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη του νέου εγκλήματος στη γειτονιά μας επιβεβαιώνει στο ακέραιο την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ταυτόχρονα την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα. Μόνο έτσι θα γίνουν αφέντες της τύχης τους, απαλλαγμένοι και από κυβερνήτες τύπου Καντάφι και από στημένους δήθεν αντικαθεστωτικούς ηγέτες που θα υπηρετούν επίσης πιστά τα μονοπώλια σε βάρος των λαών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ