ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Γενική πανεξόρμηση το Σάββατο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες

Στόχος η ενημέρωση των εργαζομένων και η οργάνωση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ δίνει στους εργαζόμενους δύναμη για την απόκρουση της επίθεσης
Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ δίνει στους εργαζόμενους δύναμη για την απόκρουση της επίθεσης
Μέρα γενικής πανεξόρμησης στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών οργανώνει το Σάββατο 19 Μάρτη η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, με στόχο την καταγγελία και την αποκάλυψη των αντεργατικών μεθοδεύσεων κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ έχουν εξοπλίσει τους εργοδότες, το μεγάλο κεφάλαιο, με ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος των εργαζομένων. Το οποίο με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τη "συμφωνία για το ευρώ" το επόμενο διάστημα το ενισχύουν με νέα αντεργατικά νομοθετήματα και κατευθύνσεις, γυρνώντας το ρολόι της Ιστορίας δεκαετίες πίσω, νομοθετώντας την απόλυτη εξουσία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς και την κατάργηση και της παραμικρής προστασίας των εργαζομένων.

Σήμερα η εργοδοσία στα μεγάλα πολυκαταστήματα ( HONTOS - FOKAS - ATTICA - MALL - GOLDENHALL - AVENUE - EMPOLI) και τα σούπερ μάρκετ (ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΣΟΥΤΗΣ - LIDL:

Απαιτεί μειώσεις ωραρίου - μισθών και οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, που, από τη μια, μεταφράζονται σε χρήμα για την εργοδοσία, από την άλλη, στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο, με πανάθλιους μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις.

Αξιοποιώντας η εργοδοσία στον κλάδο μας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και την κρίση έχει ξεσαλώσει, εκβιάζει πλέον καθημερινά, τρομοκρατεί ανοιχτά τους εργαζόμενους, ζητάει και άλλες θυσίες υποσχόμενη καλύτερες ημέρες στο μέλλον.

Η επίθεση σε βάρος μας πριν από όλους από την εργοδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων είναι απόδειξη και επιβεβαίωση ότι τα μέτρα που παίρνει σε βάρος των εργαζομένων έχουν να κάνουν μόνο με την προσπάθειά της να προστατέψει τα κέρδη της που ήταν ασύλληπτα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα σε περίοδο κρίσης. Είναι επιβεβαίωση και απόδειξη ότι εργοδότες και κυβέρνηση είναι έτοιμοι για κάθε έγκλημα, προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους και να επιβάλουν την εξουσία τους.

Απέναντι σε αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο, χρειάζεται να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να μην αφήσουμε τους εργοδότες και την κυβέρνηση να μετατρέψουν τον κάθε χώρο δουλειάς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μαζικό κίνημα αντίστασης σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, για να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις, αλλαγές ωραρίων και απλήρωτη δουλειά, για την προστασία των ανέργων, για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα, για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους με δικαιώματα.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο, δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν αποδεχόμαστε τα βάρβαρα μέτρα που καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά.

Ενισχύουμε - μαζικοποιούμε τα ταξικά μας συνδικάτα, κανένας εργαζόμενος έξω από το σωματείο του. Κανένας μόνος του. Ολοι για έναν και ένας για όλους.

Κανένα σωματείο κλαδικό - επιχειρησιακό να μην υπογράψει καμία επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει μείωση μισθών.

Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους μας καλούν να συμβιβαστούμε, να υποταχτούμε στις ορέξεις της εργοδοσίας γιατί τώρα έχουμε κρίση. Στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές των εργοδοτικών σωματείων και της ομοσπονδίας.

Είναι δυνάμεις που δουλεύουν για την υποταγή της εργατικής τάξης, βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους, αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στις γραμμές μας. Προσφέρουν υπηρεσίες στο κεφαλαίο, στους εργοδότες για να περνά με τις λιγότερες αντιδράσεις η επίθεσή τους και το τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων.

Δυναμώνουμε την αντίστασή μας με οργάνωση παντού, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δυνάμωμα ακόμα περισσότερο του ΠΑΜΕ, το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών στρωμάτων είναι όροι απαραίτητοι για να αντισταθούμε στη σημερινή βαρβαρότητα για να μην πληρώσουμε την κρίση των καπιταλιστών.

Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κρατικό εμπόριο που θα διακινεί τα αγαθά και θα προσφέρει υπηρεσίες, όχι με κριτήριο το κέρδος των λίγων, αλλά τις λαϊκές ανάγκες, που θα διασφαλίζει και θα διευρύνει συνεχώς τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, που θα έχει ως τελικό στόχο και αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουμε.

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Δυναμική παρέμβαση από την Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων που απαίτησε τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας

Στις διαπιστώσεις και την καταγραφή των προβλημάτων (χωρίς να θίγεται η ουσία του προβλήματος που είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου) επιχείρησε να περιορίσει το 64ο Συνέδριο, που ξεκίνησε χτες, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Δυναμική «παραφωνία» αποτέλεσαν οι δυνάμεις της Ενιαίας Κίνησης Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και του Συνδέσμου των συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων της Αθήνας που πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα την ώρα του συνεδρίου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες, κόντρα στο εκλογικό σύστημα «έκτρωμα» - φίμωσης και παραχάραξης της φωνής των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους συνταξιούχους σε συσπείρωση στις δυνάμεις που παλεύουν στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής για το δυνάμωμα και την ένταση των αγώνων του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, με ευθύνη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και με βάση το εκλογικό σύστημα ανάδειξης της διοίκησης και του προέδρου φιμώνεται στην πράξη η φωνή των συνταξιούχων, των διαφορετικών απόψεων, ενώ αποκλείονται οι ταξικές δυνάμεις από το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Με βάση το καταστατικό της, οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, απαγορεύοντας τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Με άλλο άρθρο του καταστατικού που αφορά την ανάδειξη των αντιπροσώπων από τα σωματεία για το συνέδριο προβλέπεται ότι το μέτρο είναι 1 αντιπρόσωπος ανά 150 μέλη οικονομικά τακτοποιημένα με όριο όμως τους 10 αντιπροσώπους. Δηλαδή, ένα σωματείο που μπορεί να έχει 2.000 μέλη οικονομικά τακτοποιημένα (άρα, με βάση το μέτρο εκλέγει 13 αντιπροσώπους) δεν μπορεί να στείλει στο συνέδριο πάνω από 10 αντιπροσώπους (και θα έχει την ίδια εκπροσώπηση με ένα σωματείο ακόμα και ... 5.000 μελών). Με το νέο καταστατικό που άλλαξε σε χειρότερη κατεύθυνση στο προηγούμενο συνέδριο και θα ισχύσει από το επόμενο, το ανώτατο πλαφόν των αντιπροσώπων έχει οριστεί στους 6! Για τον απόλυτο έλεγχο μάλιστα της διαδικασίας και της ψηφοφορίας με άλλο άρθρο προβλέπεται η ψήφος διά αντιπροσώπων. Δηλαδή, ένα σωματείο για παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εκλέγει 5 αντιπροσώπους, στο συνέδριο μπορεί να συμμετέχει μόνο ο ένας από αυτούς, ψηφίζοντας όμως πέντε φορές, όσες δηλαδή είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που δε συμμετέχουν.

Η δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων της ΕΚΣΔΥ χάλασε την «ωραία» ατμόσφαιρα του συνεδρίου όπως επιχειρήθηκε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, που νωρίτερα μάλιστα είχε απαγορεύσει τις ερωτήσεις στους εκπροσώπους της ΕΚΣΔΥ, ενώ είχε απειλήσει και με αποβολή όποιον δεν καθόταν φρόνιμα.

«Οχι» σε όσους σας θέλουν απόμαχους της ζωής

Νωρίτερα, στο συνέδριο μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΔΝΤ σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

«Απέναντι σε όλους αυτούς και σε όλα αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, το ΚΚΕ πρωτοστατεί για τη συγκρότηση του αναγκαίου μετώπου όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροΕΒΕ, των αγροτών που η κοινωνική συμμαχία τους και οι δυναμικοί αγώνες τους μπορούν να γίνουν το αναγκαίο και αποτελεσματικό αντίπαλο δέος.

Ενα τέτοιο μέτωπο θα μπορέσει να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να αποτρέψει τα χειρότερα που σχεδιάζονται για το λαό μας, να ανοίξει δρόμους για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των σύγχρονων αναγκών για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και να ανοίξει προοπτικές για γενικότερες και ασφαλέστερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας», κατέληξε.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΕΑΔΥ
Ψάχνει να δώσει το αρχείο σε ιδιώτες

Να κάνει διαγωνισμό για να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη του αρχείου των συνταξιούχων αποφάσισε χτες, κατά πλειοψηφία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Την απόφαση αυτή, που κινείται στο πλαίσιο των πολιτικών σύμπραξης του κράτους με τις ιδιωτικές εταιρείες, της ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών, καταψήφισε η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων από την ΑΔΕΔΥ. Να σημειωθεί ότι την απόφαση υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Η Χρυσούλα Λαμπούδη επισήμανε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα καθώς έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες φάκελοι που δεν έχουν αρχειοθετηθεί και ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού, όπως συμβαίνει παντού στο Δημόσιο. Και στη συνέχεια πρότεινε να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να αξιοποιηθεί σωστά η μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει το ΤΕΑΔΥ ώστε να στεγαστεί το αρχείο.

Ενας από τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ επιχείρησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει την ψήφο του, λέγοντας ότι συμφωνεί με την Χρ. Λαμπούδη, αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υλοποιηθούν οι προτάσεις της!!! Ενώ το στέλεχος της ΔΑΚΕ κατέφυγε σε ειρωνείες και ανυπόστατους ισχυρισμούς για να δείξει ότι οι προτάσεις του στελέχους του ΠΑΜΕ είναι, δήθεν, αναχρονιστικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ