ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αλλαγή χρήσεων γης και παράδοση χώρων σε επιχειρηματίες

Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες τις προτάσεις της για αναπλάσεις σε πολλές περιοχές της πόλης

Οι «αναπλάσεις» που φέρνει η κυβέρνηση ωφελούν αποκλειστικά τους κεφαλαιοκράτες
Οι «αναπλάσεις» που φέρνει η κυβέρνηση ωφελούν αποκλειστικά τους κεφαλαιοκράτες
Προτάσεις για μια σειρά αναπλάσεις σε περιοχές της Αθήνας, παρουσίασε χτες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα: «Μια άλλη πόλη είναι εφικτή - Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας». Παρεμβάσεις που - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - θα αναβαθμίσουν την περιοχή για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά στην πραγματικότητα θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αφού θα αλλάξουν οι χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους και τις δραστηριότητες που θέλουν να εγκαταστήσουν.

Ρόλο - κλειδί σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα παίξει το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις π.χ. σε πλατεία Θεάτρου, οδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Αγ. Νικόλαο Αχαρνών (για τις τρεις πλατείες οι μελέτες ολοκληρώνονται και δημοπρατούνται εντός του έτους), Κολωνό, Ελαιώνα. Αλλο ένα είναι το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 και το επιμέρους πρόγραμμά του Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.

Η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη επικέντρωσε στην περιοχή «Γεράνι» του ιστορικού εμπορικού κέντρου (21 οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς) λέγοντας ότι επιλέχτηκε από το ΥΠΕΚΑ για την «πιλοτική εφαρμογή νέων δράσεων και πολιτικών που αφορούν στην ανασυγκρότηση περιοχών». Η πιλοτική έρευνα που γίνεται για την περιοχή μιλά για «ανάταξη των ανθρώπινων υλικών και φυσικών πόρων», κινείται δε στην «κατεύθυνση ενός διαφορετικού τύπου οικονομίας». Η υπουργός μίλησε για «ενέργειες που θα ενισχύσουν την κατοικία και τις παλιές επαγγελματικές δραστηριότητες που φθίνουν», ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές «θα φέρουν νέες, ώστε να διασφαλισθεί η μείξη των χρήσεων που είναι απαραίτητη για την αναζωογόνηση του κέντρου» όπως οι ίδιοι την εννοούν.

Ακόμα, ανήγγειλε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Και συμπλήρωσε ότι για «να αναστρέψουμε τα φαινόμενα υποβάθμισης των κεντρικών γειτονιών - και ειδικά του εμπορικού τριγώνου - σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση των μεγάλων λεωφόρων Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πατησίων, που σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση της πλατείας Ομονοίας θα επιτύχουν την εντατικοποίηση των ζωτικών λειτουργιών της πόλης όλο το 24ωρο» άρα την οικονομική δραστηριότητα των πολυκαταστημάτων και μεγαλεμπόρων γιατί αυτοί κατοικοεδρεύουν στις αναφερόμενες περιοχές και μάλιστα με απελευθερωμένο ωράριο όπως ακριβώς απαιτούν. Αλλωστε και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ειδικών ερευνητών που παρουσιάστηκε στη χθεσινή ημερίδα, παρουσιάζεται ως ζητούμενο «η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων» που ανάμεσα σ' άλλα «θα πυκνώσουν οικονομία, εμπόριο και αναψυχή».

Παράλληλα η υπουργός αναφερόμενη στην περιοχή από την πλατεία Βάθης ως τα Ανω και Κάτω Πατήσια, την χαρακτήρισε «κατά προτεραιότητα περιοχή ανάπλασης/αναβάθμισης». Ομως τι συνέπειες θα έχουν και εκεί οι αναπλάσεις τους - όπως τις σχεδιάζουν και τις αναπτύσσουν - φάνηκε από το σχετιζόμενο με την περιοχή ενημερωτικό σημείωμα επιστημόνων που μιλά για «ενδεχόμενες αυξομειώσεις των αξιών γης», αλλά και για παροχή κινήτρων προς ενίσχυση χρήσεων που σχετίζονται και με εμπορικές δραστηριότητες.

Τέλος, η υπουργός ανέφερε ότι «οι προβληματικές περιοχές του κέντρου δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια» (βλ. ζεστό χρήμα στους ιδιώτες που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα ανάπλασης), πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμού των θεσμικών εργαλείων για να είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης», δηλαδή ΣΔΙΤ που βάζουν τον ιδιώτη να χρηματοδοτεί μερικώς ένα έργο για να εκμεταλλεύεται κατόπιν ένα κτίριο, μια περιοχή, έναν άλλοτε δημόσιο χώρο πολλές δεκαετίες μπροστά.

FRONTEX
Νέα επιχείρηση σε βάρος προσφύγων στη Μεσόγειο

Το απάνθρωπο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, δείχνει η ΕΕ παντού στην επικράτειά της. Δεν είναι μόνο τα εγκλήματα στον Εβρο ή το Αιγαίο. Απ' αφορμή των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική, μπρος στο ενδεχόμενο εισροής περισσότερων μεταναστών από όσους χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, επισπεύδει την υλοποίηση από τον FRONTEX της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ηermes». Κινητοποιεί ταχύτατα πλοία, αεροσκάφη και «ειδικούς» από όλη την Ευρώπη για να εμποδίσει κάθε είσοδο σε Τυνήσιους, Λίβυους, Αιγύπτιους και άλλους, όλους κυνηγημένους από βόμβες, εκμετάλλευση, πείνα.

Η «HERMES» διοργανώνεται συνεχώς από το 2007 για επιτήρηση με θαλάσσια και εναέρια μέσα των ιταλικών θαλασσών, γενικά της κεντρικής Μεσογείου. Φέτος, επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιούνη, όμως κατόπιν αίτησης της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε στις 20 Φλεβάρη για να απαγορεύσει την αποβίβαση «λαθρομεταναστών» στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα (λίγα μίλια από τις αφρικανικές ακτές), τη Σικελία, γενικά την Ιταλία.

Προς υλοποίηση της επιχείρησης, ναυτικά μέσα περιπολίας διαθέτει η Ιταλία. Εναέρια οι Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Μάλτα, Ισπανία. Συνδράμουν «ειδικοί» στο ανθρωποκυνηγητό από Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία και Ισπανία. Μάλιστα, στο νησάκι της Λαμπεντούζα εγκαταστάθηκε ήδη και κλιμάκιο της EUROPOL.

Σημειωτέον ότι το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στον FRONTEX για να ξεκινήσει την «HERMES» κατατέθηκε στις 15 Φλεβάρη. Τους χρειάστηκαν μόλις πέντε μέρες για να κινητοποιήσουν μέσα και στελέχη τους από δώδεκα χώρες της ΕΕ. Δείγμα της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητάς τους όποτε είναι να καταστείλουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΣΟΥΔΑ
Ακόμη τέσσερις νεκροί μετανάστες

Τέσσερις ακόμη νεκρούς εντόπισαν οι λιμενικές αρχές της Σούδας. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από τους 11 αγνοούμενους που υπήρχαν αρχικά, αυξήθηκε στους 7. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για υπηκόους Μπαγκλαντές, οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια κατάπλου του πλοίου «IONIAN KING» από τη Λιβύη στο λιμάνι της Σούδας ξημερώματα Κυριακής 5 Μάρτη. Θέλοντας να αποφύγουν την απέλαση και τον επαναπατρισμό τους, έπεσαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και οι υπόλοιποι να συλληφθούν τελικά και να μεταφερθούν στη χώρα τους.

Τα πρώτα δύο πτώματα εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι, ενώ λίγη ώρα αργότερα η θάλασσα «ξέβρασε» και δύο ακόμη. Να θυμίσουμε ότι αγνοούνται ακόμα τέσσερις μετανάστες εργάτες.

Eκδηλώσεις συλλόγων της ΟΓΕ

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Αθ. Διάκου και Μπουμπουλίνας), εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό, με ομιλήτρια την Χριστίνα Τσεντούρου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιεί εκδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24), με θέμα τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας, με ομιλήτρια την Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Γλυκών Νερών πραγματοποιεί εκδήλωση για την εργαζόμενη γυναίκα την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο οινοποιείο Πέτρου (Λεωφ. Μαραθώνος 170).

Εκθεση αφίσας από το ΚΕΘΕΑ

Την αναδρομική έκθεση αφίσας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) φιλοξενεί, από αύριο Πέμπτη μέχρι και τις 23 Μάρτη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή δηλαδή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη Θεραπευτική Κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα. Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, πρώην χρήστες ουσιών και τυπωμένες στο λιθογραφείο του ΚΕΘΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα, με «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, χωρίς λίστα αναμονής και είναι δωρεάν.

Η έκθεση θα λειτουργεί: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Τετάρτη 10 το πρωί με 10 το βράδι, την Παρασκευή 10 το πρωί με 7 το απόγευμα και την Κυριακή 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ