ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ρόλος του ΚΚΕ είναι να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Π. Τσιούτσια και Π. Σαράντη έδωσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση.

-- Για το «κούρεμα» του χρέους και την κρίση.

-- Ο κ. Προβόπουλος έχει κάνει τη δήλωση ότι εάν γίνει «κούρεμα» 30% στα κρατικά ομόλογα σημαίνει 30% μικρότερες συντάξεις. Τι να προτείνουμε εμείς, 25%; Δεν πρόκειται για μια διέξοδο υπέρ των εργαζομένων. Πάλι σε ένα φαύλο κύκλο θα μπεις με τους εργαζόμενους σε πολύ χειρότερη κατάσταση και θα έρθει ένας νέος κύκλος κρίσης, γιατί αυτή η κρίση δεν είναι η τελευταία.

Το καινούργιο που υπάρχει σε αυτήν την κρίση είναι ότι έτσι όπως διαπλέκονται οι οικονομίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκόσμια, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο την κρίση όπως την αντιμετώπιζαν πριν με υποτίμηση και διάφορα άλλα εργαλεία. Εχουν δυσκολία, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση όπως τη διαχειρίζονταν την περίοδο του 1973.

-- Για ενδεχόμενες αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

-- Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι όχι μόνο αναδιάταξη, θα υπάρχει και όξυνση της πάλης και πολιτική αστάθεια και όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και ενδεχομένως στρατιωτικές συγκρούσεις. Μιλάμε σε ένα χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να σας πω αν θα γίνει σε έξι μήνες ή σε τρία χρόνια. Οταν έχεις αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων, αναδιατάξεις κ.λπ. αυτό συνοδεύεται και από μια πολιτική αστάθεια.

Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να κυβερνούν με την ίδια άνεση που κυβερνούσαν, πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις δικές τους, συντηρητικές. Εάν τα συντηρητικά κόμματα δεν συναινέσουν μεταξύ τους, μπορεί να υπάρχει μια πολιτική αστάθεια. Αλλά ακόμα και αν συναινέσουν, ο λαός από κάτω πρέπει να δημιουργήσει τους όρους να μην είναι σταθερές αυτές οι κυβερνήσεις.

-- Για το ρόλο του ΚΚΕ σε μια τέτοια περίπτωση.

-- Ο ρόλος του ΚΚΕ είναι να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα. Η πολιτική αστάθεια σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κίνδυνος και κακό, δεν μιλάμε για μια πολιτική αστάθεια όπου ο λαός είναι αδιάφορος, αυτό δεν θα ήταν καλό, αλλά για μια πολιτική αστάθεια, η οποία οδηγεί σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν γίνεται ο λαός να πηγαίνει μπροστά και όλα να μένουν ακίνητα.

-- Για το αν βλέπει το ΚΚΕ πρόθυμους για συναινέσεις.

-- Αν κρίνω από όσα γράφονται στις εφημερίδες, για πολυκατοικία κ.ά., φάνηκε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συναίνεση μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Καρατζαφέρη - Μπακογιάννη - Κουβέλη, με διαφορές μεταξύ τους. Πρέπει να σας πω ότι ενώ εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μια κάποια αντιπαράθεση, γυροφέρνει πάλι το θέμα του χρέους. Μα το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα. Επομένως, αν μετατρέψεις το αποτέλεσμα σε αιτία, πάλι είσαι μέσα στη λογική να προτείνεις μια λύση για να στηρίξεις το σύστημα. Οταν λες αναδιαπραγμάτευση και την εμφανίζεις σαν απάντηση, ε δεν είναι απάντηση η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Είναι μέσα στη λογική του συστήματος, δεν είναι πρόταση εναλλακτική.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση με την Αλέκα Παπαρήγα

Στις 6 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Σε μαθητές και γονείς από Αθήνα, Πειραιά και Αττική θα μιλήσει την Κυριακή 13 Μάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στο πλαίσιό της θα προβληθεί βίντεο που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος».

«Στα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών ταιριάζει η ανυπότακτη, η αγωνιστική στάση ζωής μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις, η πάλη για μια άλλη κοινωνία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ στο κάλεσμά της σε μαθητές και γονείς, σε όσους αγωνιούν για την όξυνση του προβλήματος. Απευθύνεται σε όλο το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

  • Συνάντηση Νέων Δημιουργών με θέμα «Με την τέχνη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», διοργανώνει η Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 12 Μάρτη στην καφετέρια «cinema», στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου, στις 7 το απόγευμα.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών» διοργανώνεται το Σάββατο 12 Μάρτη στις 6μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ. Θα μιλήσουν ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας του ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ και η Κική Στεργίου, στέλεχος του ΚΚΕ.
Συζητήσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Νάουσας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Νάουσας της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και Ενσωμάτωση», το Σάββατο 12 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας Νάουσας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», την Κυριακή 13 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο ΕΚΑΒΗ στην Κατερίνη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Αναστάσης Γκίκας.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Σύνταγμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στους Τσέχους κομμουνιστές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις νέες αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις για την απαγόρευση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική μεθόδευση της τσεχικής κυβέρνησης να προωθήσει για συζήτηση στη Βουλή την απαγόρευση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Η τσεχική κυβέρνηση ενθαρρυμένη από την αντικομμουνιστική στάση της ΕΕ και αντιγράφοντας τα απαράδεκτα αντικομμουνιστικά ψηφίσματά της, όπως και τα ανάλογα πορίσματα των διαφόρων σε διατεταγμένη υπηρεσία "ομάδων μελετών", που έχουν συστήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, ταυτίζει το ΚΚΒΜ με φασιστικά κόμματα και αντιμετωπίζει τον κομμουνισμό ως "εγκληματική ιδεολογία".

Οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις έρχονται μάλιστα αμέσως μετά την αναγόρευση των αντικομμουνιστικών δυνάμεων σε "ήρωες" που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Τσεχία ως "τρίτη αντίσταση", έχοντας μάλιστα παροχές για το αντεπαναστατικό έργο τους. Η επιχείρηση του εντεινόμενου αντικομμουνισμού πρέπει να πάρει από τον τσέχικο λαό και τους λαούς όλης της Ευρώπης την πιο ισχυρή απάντηση. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Τσέχους κομμουνιστές και στην πάλη τους. Οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις να πέσουν στο κενό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ