ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε ένα ευρώ απ' τις τσέπες μας - δημόσια δωρεάν Παιδεία»

Κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την εγκύκλιο που περιορίζει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων

Από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας
Από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας
Με συνεχόμενες κινητοποιήσεις «απαντά» το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει απ' την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο νέος νόμος - πλαίσιο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Το ΜΑΣ καλεί σε συλλαλητήριο, την Πέμπτη 17 Μάρτη, για «να μην περάσει ο νόμος - "έκτρωμα"». Στο συλλαλητήριο καλεί και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Χτες, το ΜΑΣ πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των ιδρυμάτων, με αιχμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που περιορίζει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Οι Επιτροπές Αγώνα της Φυσικομαθηματικής, της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) και της Φιλοσοφικής πραγματοποίησαν δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας απαιτώντας: «Να μην καταργηθεί το δωρεάν βιβλίο - Να μην περάσει το μνημόνιο της Παιδείας».

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν ότι το ίδρυμα θα αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και θα γίνουν αιτιολογικές εκθέσεις απ' τις ΓΣ Τμήματος για τα επιπλέον βιβλία. Επίσης, επανέλαβαν πως αν χρειαστεί το ίδρυμα θα καλύψει τα έξοδα των βιβλίων που δε δικαιολογεί το υπουργείο Παιδείας. Πάντως, ακόμα και μια τέτοια πρόταση δε λύνει το πρόβλημα, αφού αποδέχεται και νομιμοποιεί την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων με ευθύνη του κράτους.

Οι Επιτροπές Αγώνα της ΑΣΟΕΕ θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση, σήμερα, στην Πρυτανεία της σχολής.

Επίσης, το ΜΑΣ καλεί αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών.

Σε άλλες πόλεις

Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος περιορισμού της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων απαίτησαν, χτες, φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου στην Πρυτανεία. Μαζί με τα λόγια... κατανόησης που άκουσαν οι φοιτητές από την Πρυτανεία, άκουσαν και την πρόταση για ανταποδοτικό πρόγραμμα εργασίας των φοιτητών, δηλαδή για «μαύρη» εργασία των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους!

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ από τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό στις Πρυτανείες του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην πρόσοψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ ανάρτησαν γιγαντοπανό.

Το μεσημέρι, σπουδαστές που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Κατήγγειλαν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την υποβάθμιση των ΤΕΙ.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν τη δράση με παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ, ενώ το Σάββατο, στις 12 μ. προγραμματίζουν πλατιά εξόρμηση στην πλατεία της Σίνδου.

Στην Κομοτηνή, το ΜΑΣ πραγματοποίησε κατάληψη στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια μαζικές εξορμήσεις.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαζική απόρριψη των συγχωνεύσεων σχολείων

Συγκέντρωση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών έγινε χθες στην πόλη

Από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Ηχηρό όχι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων, στάλθηκε χτες από τη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Καρδίτσα όπου εκατοντάδες γονείς, εκπαιδευτικοί (που είχαν τρίωρη στάση εργασίας) και μαθητές, έδωσαν «παρών» καταγγέλλοντας τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στο νομό Καρδίτσας, αν εφαρμοστεί η πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης, θα κλείσουν περισσότερα από 50 Δημοτικά Σχολεία, 10 γυμνάσια και λυκειακές τάξεις, θα χαθούν περίπου 40 θέσεις νηπιαγωγών, 160 δασκάλων και πάνω από 100 καθηγητών.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, της Ενωσης Γονέων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στην ομιλία του ο Ηλ. Μπόρλας, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ τόνισε: «η κατάργηση των σχολείων είναι η αρχή για κατάργηση της Δημόσιας δωρεάν παιδείας, πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, είτε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβερνήσεις ΝΔ».

Κατήγγειλε δε ότι «σκόπιμα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ - ΟΛΜΕ αποκρύπτουν την ουσία των καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει», προσθέτοντας πως «δίνουν έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στη στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς, την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το περιεχόμενο της γνώσης και της μόρφωσης, το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών κ.ά.».

Και διατράνωσε την απαίτηση για:

  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές!
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παιδεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους.
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δημόσιες δωρεάν μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
Αλλες κινητοποιήσεις

Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, στο γραφείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β' Αθήνας, έχει σήμερα Πέμπτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, διοργανώνουν η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παιονίας, την Κυριακή 13 Μάρτη στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Πολυκάστρου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Σγούρος, καθηγητής, στέλεχος του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς. Παρέμβαση θα κάνει ο Ακης Οργαντζής, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ

Ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή οι εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής που ξεκίνησαν στις 28 Φλεβάρη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, σήμερα Πέμπτη εκλογές γίνονται στα ΙΕΚ Αγ. Δημητρίου και Κηφισιάς. Σήμερα και αύριο στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου και αύριο Παρασκευή στα ΙΕΚ Αιγάλεω και Αγ. Αναργύρων.

Παράλληλα με το κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ καλεί τους σπουδαστές, χωρίς να χάσουν άλλο χρόνο, να προχωρήσουν σε συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα ΙΕΚ, να καταγγείλουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΙΕΚ τους, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία.

Από χτες το πρωί ξεκίνησαν οι εκλογές και του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου Κρήτης. Σήμερα Πέμπτη οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 2ο ΙΕΚ (περιοχή Γουρνών) και αύριο στο ΙΕΚ της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (περιοχή Κοκκίνη).

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 17 Μάρτη θα γίνουν, επίσης, οι εκλογές του αντίστοιχου Συλλόγου Σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Στις σχολές για τη Μέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Πέμπτη

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 1, εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα των νέων γυναικών στον καπιταλισμό - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Φιλοσοφική, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα 312, εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή της γυναίκας στην Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος της χώρας μας». Ομιλήτρια η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Δ5 εκδήλωση με θέμα: «Τα προβλήματα των νέων γυναικών στον καπιταλισμό - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα ΠΑΜ 14 (Φιλολογία), εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα των νέων γυναικών στον καπιταλισμό - η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Την Κυριακή, 13 Μάρτη

Σύσκεψη με καθαρίστριες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Ομιλήτρια η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ