ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στις 27 Μάρτη ο γιορτασμός του Κιλελέρ

Συνέντευξη Τύπου, χτες στη Λάρισα, της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), την Κυριακή, 27 Μάρτη, θα γιορταστεί, αγωνιστικά, η 101η Επέτειος του Κιλελέρ.

Στον αγωνιστικό γιορτασμό, εκτός από τους μικρομεσαίους αγρότες, καλούνται να πάρουν μέρος εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ώστε να διαμηνυθεί η απόφαση για κοινό, λαϊκό, αγωνιστικό μέτωπο, όπως το προωθούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ - παραβρέθηκαν οι Β. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας, Γ. Νταφούλης, Γ. Γκικόπουλος, Αλ. Ουγγρίνος, Στεργ. Νικητόπουλος - υπογράμμισαν ότι ο γιορτασμός του Κιλελέρ είναι φόρος μνήμης και τιμής προς τους κολίγους που ξεσηκώθηκαν και πάλεψαν σκληρά κατά των τσιφλικάδων και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, έχυσαν και το αίμα τους για ν' αποκτήσει ο ξωμάχος γη, που τότε, επί της ουσίας, σήμαινε ζωή με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, είναι όρκος πίστης κι αφοσίωσης στο δίκιο των αγώνων που συνεχίζονται και σήμερα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να μάχονται για να κρατήσουν τη γη τους και να μην ξεκληριστούν, αλλά και να δημιουργηθούν, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οι συνθήκες για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται, σήμερα και τις επόμενες μέρες, σε όλη τη χώρα, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τονίζοντας την ανάγκη έντασης της λαϊκής πάλης για την «απελευθέρωση» των εργαζομένων γυναικών από την «ταξική σκλαβιά», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να βιώνει, στις μέρες μας, η αγρότισσα και, γενικότερα, η γυναίκα της υπαίθρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και στο ζήτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών βιομηχανιών από την ΑΤΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις να συντονίσουν την πάλη τους και με τους μικρομεσαίους αγρότες, με κοινό στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, που παραδίνει τα πάντα στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος, ανακοίνωσαν ότι η ΠΑΣΥ προκηρύσσει Πανελλαδική Οικονομική Εξόρμηση με στόχο την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων που χρειάζονται για τη λειτουργία της και για την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλώντας όλους τους αγρότες, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συμβάλλουν. Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης θα γίνει μεγάλη λαχειοφόρος, οι κερδισμένοι της οποίας θα μπορούν να μετέχουν σε έξι τριήμερα ταξίδια, τρία στις Βρυξέλλες και άλλα τρία στο Στρασβούργο.


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποδόμησαν τα «αγροτικά καλάθια»

Πλήθος μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία αποδοκίμασαν την πολιτική της κυβέρνησης

Τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα αντέταξαν στα «αγροτικά καλάθια» της κυβέρνησης αγροτοκτηνοτρόφοι της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια δυναμικής κινητοποίησης στην Πάτρα, χτες το απόγευμα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Γραμματειών της ΠΑΣΥ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Μπροστά από το ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ», όπου ήταν σε εξέλιξη η φιέστα για το... ωφέλιμο της λειτουργίας των «αγροτικών καλαθιών», υπό την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφτασαν με πορεία από την πλ. Τριών Συμμάχων μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και πέταξαν κηπευτικά, ελιές, πορτοκάλια, πατάτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους.

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία ανέβηκε στο χώρο της συνεδρίασης. Στην παρέμβασή του ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, απευθυνόμενος στον Κ. Σκανδαλίδη, επισήμανε αρχικά πως «το ακροατήριο που βρίσκεται εντός της αίθουσας δεν έχει καμία σχέση με αγρότες που παράγουν, αλλά αντίθετα είναι γνωστοί κρατικοδίαιτοι που ζουν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών».

Στη συνέχεια τόνισε: «Με τέτοιου είδους φιέστες δεν στηρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά αλλά αντίθετα υλοποιείται η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ η οποία μας ξεκληρίζει. Εμείς, για παράδειγμα, ζητάμε να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για να επιβιώσουμε, σε αντίθεση με τα περίφημα δημοπρατήρια και το μητρώο εμπόρων που καμία διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής δεν προσφέρουν». Και κατέληξε: «Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη μικρομεσαία αγροτιά καταργήστε το ΦΠΑ στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, μειώστε το πετρέλαιο κίνησης στο επίπεδο της τιμής που το αγοράζουν οι εφοπλιστές για να κινήσουν τα πλοία τους».


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απαλλάσσει τους «έχοντες» από την έκτακτη εισφορά

Αν και το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή έκτακτης εισφοράς που είχε επιβάλλει η ΝΔ με το νόμο 3758/2009, τελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου για οριστική κρίση. Σημειώνεται ότι το Β' Τμήμα του ΣτΕ, υπό επταμελή σύνθεση, έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) αντισυνταγματικό το νόμο που επέβαλε το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στα ανώτερα εισοδήματα. Ετσι, η δικαιοσύνη απαλλάσσει τα υψηλά εισοδήματα από την έκτακτη εισφορά με το αιτιολογικό ότι απαγορεύεται η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους του προηγούμενου της επιβολής του φόρου». Ωστόσο, η μειοψηφία, έκρινε ότι σε συνθήκες όπως οι σημερινές δεν αποκλείεται η αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσιότερους πολίτες. Βέβαια, και το ΣτΕ σε παλαιότερες αποφάσεις του - σε Ολομέλεια το 1979, αλλά και από ορισμένα Τμήματα το 1981 και το 1986 - είχε κρίνει συνταγματικές νομοθετικές διατάξεις περί επιβολής έκτακτων εισφορών. Τώρα, όμως, το Β' Τμήμα του ΣτΕ χαρακτηρίζει «παρωχημένες» αυτές τις αποφάσεις και δίνει «απαλλακτικό» στη φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Πεδίο κερδών για μεγαλοεπιχειρηματίες

Σε μεγάλες εταιρείες περνάει ο έλεγχος της αγοράς των τυχερών παιγνιδιών, ο ετήσιος τζίρος της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ!

Στους μεγάλους «καρχαρίες του τζόγου» (παραδοσιακούς, όπως ο όμιλος Κόκκαλη, αλλά και νέους από τους χώρους των εφοπλιστών, της ενέργειας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη χρυσοφόρα αγορά των «τυχερών παιγνίων», ο ετήσιος τζίρος της οποίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ!

Εκτός παιγνιδιού τίθενται οι μικροί παίκτες (καταστήματα με περιορισμένο αριθμό παιγνιομηχανών (φρουτάκια), για τους οποίους, αρχικά, το Σχέδιο Νόμου που δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη, προέβλεπε την παραχώρηση 1.000 έως 5.000 αδειών. Εκτοπίζεται επίσης από το νέο τοπίο που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στο χώρο του τζόγου, ο ΟΠΑΠ, για τον οποίο αρχικά προβλεπόταν να αναλάβει, σε ρόλο διαιτητή, την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, για τη διάθεση τεσσάρων έως δέκα αδειών, σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν 25.000 «φρουτάκια». Την ευθύνη, πλέον, της προκήρυξης του διαγωνισμού την αναλαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Το θέμα των τυχερών παιγνιδιών συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνεται η θέση ότι πίσω από τις υποκριτικές διακηρύξεις για...την ανάγκη νομιμοποίησης των τυχερών παιγνιδιών, βρίσκονταν σε εξέλιξη διεργασίες για το πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μοιράσει την πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ, σε συγκεκριμένα τμήματα της ολιγαρχίας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην απόφαση να μοιράσει τέσσερις έως δέκα άδειες, που θα αφορούν τελικά 30.000 «φρουτάκια» - έναντι 25.000 που προβλέπονταν αρχικά, καθώς σε αυτά προστίθενται τα 5.000 που θα παραχωρούνταν σε μικρά καταστήματα του τζόγου - ενώ τμήμα των αδειών αυτών θα λάβει και ο ΟΠΑΠ. Οι υπόλοιπες θα διανεμηθούν σε μεγάλες εταιρείες, αφού ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τίθεται ότι κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι Ανώνυμες Εταιρείες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ και κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 200.000 ευρώ. Με τους όρους αυτούς τίθενται εκτός παιγνιδιού όλοι οι... ανεπιθύμητοι μικροτζογαδόροι προς όφελος φυσικά των «μεγάλων παικτών».

Αλλά και το διαδικτυακό στοίχημα περνάει στον έλεγχο των μεγάλων επιχειρηματιών, καθώς προβλέπεται η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος κεφαλαιουχικές εταιρείες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ και κατάθεση εγγυητικής επιστολής 100.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ