ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατύ άνοιγμα ενάντια στη «ναρκω-κουλτούρα»

Συνεχίζεται η καμπάνια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τη συζήτηση για τα αίτια, τα ιδεολογήματα, τη διέξοδο ανοίγει η ΚΝΕ με «εργαλείο» ένα ερωτηματολόγιο

Πολύμορφα ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα η καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με κεντρικό σύνθημα «ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». Η καμπάνια αποτελεί ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία, στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς. Η ΚΝΕ απευθύνεται με την επεξεργασμένη θέση και στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ανοίγοντας σε βάθος τη συζήτηση γύρω από τη ναρκω-κουλτούρα συνολικά, γύρω από όσα τη γεννούν και τη θρέφουν και την πραγματική διέξοδο. Εργαλείο και αφορμή για αυτή τη συζήτηση αποτελούν τα ερωτηματολόγια που έχει συντάξει η ΚΝΕ, τα οποία αφορούν όλο το φάσμα των ζητημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και με τα οποία απευθύνεται σε μαθητές, εργαζόμενους ανέργους.

Το ερωτηματολόγιο είναι έτσι δομημένο, ώστε να απαντά στα κύρια ζητήματα που ανοίγει και η ΚΝΕ με την καμπάνια της. Αποτελεί αφορμή να αναδειχτούν τα αίτια της χρήσης, η συνάρτηση των ναρκωτικών με το καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του, τα διάφορα ιδεολογήματα που πλασάρονται γύρω από τη χρήση των ναρκωτικών με στόχο τις συνειδήσεις της νεολαίας, τα περί αποποινικοποίησης που παρουσιάζονται από διάφορους σαν «διέξοδος» στο πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται ερωτήματα όπως αν «το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες εμφανίζεται στις καπιταλιστικές κοινωνίες», αν θεωρείται ότι «η χρήση ναρκωτικών είναι πράξη αντίστασης και απειθαρχίας», αν «η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός». Η ΚΝΕ μέσα από την καμπάνια της αποκαλύπτει στους νέους ότι οι ίδιοι που τους θέλουν δούλους του 21ου αιώνα, θέλουν ελεύθερα τα ναρκωτικά, υποστηρίζουν το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», προπαγανδίζουν τη «ναρκω-κουλτούρα» και τη λογική του «μικρότερου κακού». Σε αυτό το πλαίσιο και στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται τα ζητήματα της «ελεύθερης επιλογής του ατόμου να κάνει χρήση ουσιών», της λογικής που υποστηρίζει ότι «το χασίς είναι ακίνδυνη ουσία» και τα περί «διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά» και «αποποινικοποίησης» παρουσιάζοντας και το παράδειγμα της αποποινικοποίησης της κάνναβης στην Ολλανδία και το κατά πόσο αύξησε τη χρήση και την εγκληματικότητα.

Ηδη, στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων της καμπάνιας, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν απευθυνθεί με τα ερωτηματολόγια σε μαθητές που συναντούν στις εξορμήσεις στα σχολεία και στέκια νεολαίας, συναντώντας σημαντική αποδοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια στα οποία συγκεντρώνεται και η μεγάλη μάζα των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών που βιώνουν στο σπίτι, στο σχολείο και πολλοί από αυτούς και στη δουλειά την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

«Οαση» οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ

Αποκριάτικες γιορτές για παιδιά διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Λάρισα και Γιάννενα

Στιγμιότυπο από την αποκριάτικη γιορτή στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από την αποκριάτικη γιορτή στα Γιάννενα
Με παιδικά χαμόγελα, μουσική και χρώματα γέμισε το περασμένο Σάββατο, το πρωί, ο πολυχώρος πολιτισμού «Χορίαμβος», στη Λάρισα, που φιλοξενούσε την αποκριάτικη γιορτή της ΚΝΕ για τα παιδιά. Μικροί μασκαράδες κι όχι μόνο, ήταν εκεί για να περάσουν ένα ξεχωριστό «αποκριάτικο» πρωινό που είχαν επιμεληθεί με φροντίδα και μεράκι οι Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας και χειροτεχνίας, ενώ η ομάδα της ΚΝΕ «ταξίδεψε» τα παιδιά στα μονοπάτια του παραμυθιού «το άρωμα των λουλουδιών» της Αναστασίας Περιστεράκη - Ψυχογιού. Η γιορτή έκλεισε με το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες», πολλή μουσική και χορό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μαρία Τέλιου, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την υπέροχη και όμορφη πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της απόφασης του 10ου Συνεδρίου της για την παρέμβαση στις μικρές ηλικίες που είναι ουσιαστική, πραγματοποιήσιμη και αναγκαία. Ειδικά σήμερα, που το εκμεταλλευτικό σύστημα εμπορευματοποιεί και ξεπουλάει τα πάντα, οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες της ΚΝΕ είναι όαση στην έρημο της ισοπέδωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών. Στις σημερινές συνθήκες, ο καπιταλισμός, κατέχοντας όλα τα μέσα εκμετάλλευσης και χειραγώγησης του λαού και κύρια των νέων και των παιδιών, προσπαθεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες ακόμη και από την κοιλιά της μάνας τους».

Στο τέλος της γιορτής, η ΚΝΕ όρισε νέα ραντεβού με γονείς και παιδιά για το επόμενο διάστημα, καθώς οι πρωτοβουλίες της σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν.

Στα Γιάννενα

Η δημιουργική δραστηριότητα και γνωριμία με τις λαϊκές παραδόσεις, το κέφι, ο χορός και το τραγούδι ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της ζεστής αποκριάτικης εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΝΕ στα Γιάννενα, το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο. Για τέσσερις περίπου ώρες, μικρά παιδιά με τις αποκριάτικες στολές τους γέμισαν το χώρο με τις φωνές τους και τα πειράγματά τους. Εφτιαξαν με απλά υλικά την αποκριάτικη μάσκα και το χαρταετό τους με τη βοήθεια και στήριξη των μεγαλυτέρων. Ακουσαν με προσοχή, ρώτησαν και έπαιρναν ενεργά μέρος στην αφήγηση του θεατρικού έργου - προσαρμοσμένο για παιδιά - «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ. Γέλασαν με τον κλόουν, χόρεψαν τρενάκι, αποκριάτικα τραγούδια και το αποκριάτικο ξεφάντωμα ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Ηταν μια γιορτή που άφησε πολλές υποσχέσεις, συνάντησε την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων, εκφράζοντας την επιθυμία τους να γίνουν και άλλες παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στις 13 Μάρτη

Στον Περισσό με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Σε μαθητές και γονείς από Αθήνα, Πειραιά και Αττική θα μιλήσει την Κυριακή 13 Μάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στο πλαίσιό της θα προβληθεί βίντεο που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος».

«Στα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών ταιριάζει η ανυπότακτη, η αγωνιστική στάση ζωής μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις, η πάλη για μια άλλη κοινωνία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ στο κάλεσμά της σε μαθητές και γονείς, σε όσους αγωνιούν για την όξυνση του προβλήματος. Απευθύνεται σε όλο το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Κινητοποίηση στην Καισαριανή

Συγκέντρωση στην πλατεία Καισαριανής προγραμματίζουν για σήμερα, στις 7 το απόγευμα, οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Καισαριανής και 2ου Διαμερίσματος Αθήνας και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση, η οποία γίνεται με αφορμή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής για το «νέο» Καλλικρατικό σχολείο, εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει φορείς γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζομένων κ.ά.

ΠΑΤΡΑ
Με όπλο την τέχνη και τη δημιουργία

Νέοι που ασχολούνται με τη μουσική, το χορό, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο συζητούν για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Για το πώς μέσα και από την τέχνη μακριά από σπόνσορες και χορηγούς μπορούν οι νέοι να αντιπαλέψουν τη ναρκω-κουλτούρα που προωθείται και προβάλλεται. Ο λόγος για τη Συνάντηση Νέων Δημιουργών που διοργανώνει η Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θέμα της συνάντησης είναι «Με την τέχνη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» και πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Μάρτη στην καφετέρια «cinema», στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου, στις 7 το απόγευμα.

Οι Συναντήσεις Νέων Δημιουργών είναι μια μορφή συσκέψεων που έχει αξιοποιήσει η ΚΝΕ πολλές φορές στο παρελθόν με αφορμή τα Φεστιβάλ της, αλλά και γενικότερα τη δράση της γύρω από ζητήματα πολιτισμού. Τώρα, με αυτή την πρωτοβουλία στην Πάτρα, «δένεται» η συνάντηση νέων δημιουργών με την καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για να αποδώσει καρπούς πολιτισμού και αγωνιστικής - ανυπότακτης στάσης ζωής.

  • Εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών» διοργανώνεται το Σάββατο 12 Μάρτη στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ. Θα μιλήσουν ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας του ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ και η Κική Στεργίου, στέλεχος του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ