Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Οαση» οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ

Αποκριάτικες γιορτές για παιδιά διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Λάρισα και Γιάννενα

Στιγμιότυπο από την αποκριάτικη γιορτή στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από την αποκριάτικη γιορτή στα Γιάννενα
Με παιδικά χαμόγελα, μουσική και χρώματα γέμισε το περασμένο Σάββατο, το πρωί, ο πολυχώρος πολιτισμού «Χορίαμβος», στη Λάρισα, που φιλοξενούσε την αποκριάτικη γιορτή της ΚΝΕ για τα παιδιά. Μικροί μασκαράδες κι όχι μόνο, ήταν εκεί για να περάσουν ένα ξεχωριστό «αποκριάτικο» πρωινό που είχαν επιμεληθεί με φροντίδα και μεράκι οι Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας και χειροτεχνίας, ενώ η ομάδα της ΚΝΕ «ταξίδεψε» τα παιδιά στα μονοπάτια του παραμυθιού «το άρωμα των λουλουδιών» της Αναστασίας Περιστεράκη - Ψυχογιού. Η γιορτή έκλεισε με το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες», πολλή μουσική και χορό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μαρία Τέλιου, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την υπέροχη και όμορφη πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της απόφασης του 10ου Συνεδρίου της για την παρέμβαση στις μικρές ηλικίες που είναι ουσιαστική, πραγματοποιήσιμη και αναγκαία. Ειδικά σήμερα, που το εκμεταλλευτικό σύστημα εμπορευματοποιεί και ξεπουλάει τα πάντα, οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες της ΚΝΕ είναι όαση στην έρημο της ισοπέδωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών. Στις σημερινές συνθήκες, ο καπιταλισμός, κατέχοντας όλα τα μέσα εκμετάλλευσης και χειραγώγησης του λαού και κύρια των νέων και των παιδιών, προσπαθεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες ακόμη και από την κοιλιά της μάνας τους».

Στο τέλος της γιορτής, η ΚΝΕ όρισε νέα ραντεβού με γονείς και παιδιά για το επόμενο διάστημα, καθώς οι πρωτοβουλίες της σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν.

Στα Γιάννενα

Η δημιουργική δραστηριότητα και γνωριμία με τις λαϊκές παραδόσεις, το κέφι, ο χορός και το τραγούδι ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της ζεστής αποκριάτικης εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΝΕ στα Γιάννενα, το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο. Για τέσσερις περίπου ώρες, μικρά παιδιά με τις αποκριάτικες στολές τους γέμισαν το χώρο με τις φωνές τους και τα πειράγματά τους. Εφτιαξαν με απλά υλικά την αποκριάτικη μάσκα και το χαρταετό τους με τη βοήθεια και στήριξη των μεγαλυτέρων. Ακουσαν με προσοχή, ρώτησαν και έπαιρναν ενεργά μέρος στην αφήγηση του θεατρικού έργου - προσαρμοσμένο για παιδιά - «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ. Γέλασαν με τον κλόουν, χόρεψαν τρενάκι, αποκριάτικα τραγούδια και το αποκριάτικο ξεφάντωμα ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Ηταν μια γιορτή που άφησε πολλές υποσχέσεις, συνάντησε την ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων, εκφράζοντας την επιθυμία τους να γίνουν και άλλες παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ