ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Συρόγιαννος)
ΣΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Συρόγιαννος)
φωτό

Στη μνήμη της ΛΟΥΚΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, γεωπόνου, η αδερφή της Λουκέρη - Γεωργαράκου Μαρία προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου - Νέου Κόσμου.

***

Στη μνήμη των συντρόφων, αγωνιστών και φίλων του ΚΚΕ που πρόσφατα «έφυγαν» από τη ζωή, ΔΑΡΑΝΔΟΥΛΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑ, ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ και ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ προσφέρουν για ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αϊ Βασίλη ν. Ρεθύμνης, το ποσό των 110 ευρώ φίλοι και σύντροφοί τους με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους το δρόμο της τιμής και του αγώνα.

***

Στις 5 Μαρτίου 1951, στο Μεζούρλο Λάρισας εκτέλεσαν τον ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ του Αλέξη και της Ελένης από την Λεπτοκαρυά Πιερίας, μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη μνήμη του, πρόσφερα 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Η κόρη του

Σοφία Κακαλοπούλου - Σαλαγιάννη

***

φωτο 2

Ο ΗΛΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ (Μαυρολιάς), ως νεαρός συμμετείχε δυναμικά στο σταφιδικό κίνημα του Αυγούστου του 1935 στην Πυλία, όταν Χανδριναίοι κατέστρεψαν το μικρό γιοφύρι του χωριού για να μη χτυπήσει ο στρατός το συλλαλητήριο της Πύλου. Στο αγροτικό κίνημα συμμετείχε και η μετέπειτα σύζυγος του ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ), στο πλευρό των δραστήριων αδελφών της πολυμελούς οικογένειάς της, από την Χωματάδα Πυλίας, ενώ αργότερα κατά την διάρκεια της κατοχής έγινε στέλεχος της ΕΠΟΝ.

Ο Ηλίας Ε. Καραμπάτσος πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και αργότερα οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση με τον ισχυρό τοπικό ΕΛΑΣ. Πολέμησε γενναία στο Χωρέμι, στη Χώρα, στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στο Μυστρά κ.α. Και οι δύο τους μετά τον Εμφύλιο, παραγκωνίστηκαν εξαιτίας των πιστεύω τους. Ο Ηλίας Καραμπάτσος δικάστηκε διότι εξέφρασε την άποψή του για το κλίμα βίας και νοθείας των εκλογών του '61, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για την πρόοδο των παιδιών τους!

ΣΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στη μνήμη τους, αντί μνημόσυνου, τα παιδιά τους προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ στην ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

φωτο

Στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ που πριν 3 χρόνια «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Η γυναίκα του Βαρβάρα, τα παιδιά του, Γεωργία και Δημήτρης, η αδερφή του Δροσούλα.

***

φωτό

Στις 10 Φλεβάρη 2011 «έφυγε» από τη ζωή η σ. ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μέλος του ΚΚΕ ως την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Στη μνήμη της, οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Κυψέλης, προσφέρουν 200 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

***

φωτο

Στις 4 Μάρτη έκλεισαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ. Ο γιος του Αθανάσιος Μούζας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας, 50 ευρώ.

***

φωτο

Η Καλασούντα Φωτεινή πρόσφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ στη μνήμη του πατέρα της, ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

***

φωτό 2

Ο σ. Νίκος Σύρος προσέφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΟΥ (Συρόγιαννου) και της μητέρας του ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

* Η σ. Παναγάκου Λέλα προσέφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 20 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα της, ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΟΥ (Συρόγιαννου) και της μητέρας της, ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΟΥ, αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ.

***

φωτό

Πέρασαν 17 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς, ΒΑΣΟΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ, από τους Σιταγρούς Δράμας. Με αγάπη και σεβασμό βρίσκεται στην καρδιά και τη σκέψη μας. Εφηβος συνδέεται και συμμετέχει, ως μέλος του ΚΚΕ, στους λαϊκούς αγώνες. Σεμνός, έντιμος και αταλάντευτος στάθηκε αγωνιστικά ως συνεταιριστής και στέλεχος στους λαϊκούς αγώνες μέχρι που η ανίατη αρρώστια τον πήρε από κοντά μας. Γι' αυτό και αγαπήθηκε και μνημονεύεται με αγάπη στο χώρο που έζησε και δούλεψε.

ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Δράμας και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οικογένεια Καζαντζίδη

***

Στις 7 Μάρτη 2011 συμπληρώνονται 62 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 7/3/1949, που έδωσαν τη ζωή τους 32 αγωνιστές και αγωνίστριες του Ιππικού της Θεσσαλίας του ΔΣΕ. Θυσιάστηκαν στον αγώνα για δημοκρατία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση, για σοσιαλισμό. Τα παλικάρια του Γαζή ήρθαν αντιμέτωπα με τις φασιστικές ξενοκίνητες ομάδες, που οργάνωσε το μεταβαρκιζιανό καθεστώς για να χτυπήσει το λαϊκό αγωνιστικό κίνημα. Στις μάχες που επακολούθησαν στην Ιτέα (Κουτσιαρί), στο Φύλλο (Σιάμπαλι) και στο Ντομπρούσι άφησαν την τελευταία τους πνοή και την παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν τον αγώνα. Ωστόσο, το καθεστώς της μισαλλαδοξίας όχι μόνο στράφηκε εναντίον τους με τα όπλα, αλλά και δεν επέτρεψε να ταφούν μέσα στο κοιμητήριο του χωριού, με αποτέλεσμα και σήμερα να βρίσκονται θαμμένοι εκτός νεκροταφείου.

Στη μνήμη τους, ο Βασίλης Κωνσταντούλας από την Αστρίτσα Καρδίτσας, συμμαχητής και συμπολεμιστής των 32 αγωνιστών και αγωνιστριών, στέλνει 100 ευρώ στην ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ από το μακρινό Μπόρος της Σουηδίας.

***

φωτο

Στις 27 Γενάρη «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας σεμνός και ακούραστος αγωνιστής που με το παράδειγμά του βοηθούσε και τους νέους συντρόφους στην καθημερινή πάλη. Ηταν καλός σύζυγος και πατέρας.

ΚΟΣΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΊΛΗΣ
ΚΟΣΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΊΛΗΣ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου.

***

φωτο 2

Στη μνήμη του παππού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑ, γεννημένου το 1908 στο Μάραθο Ικαρίας από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με τη μαρξιστική λενινιστική θεωρία, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και γι' αυτό το λόγο υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες. Δίκαιος, σεμνός αγωνιστής πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή με το ΚΚΕ. Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από το θάνατό του. Και στη μνήμη της γιαγιάς μας ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑ, που πέθανε 6 Μάρτη 2010, πιστή οπαδού του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής της. Προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, μέσω Αχτίδα Υγείας του ΚΚΕ.

Τα εγγόνια σας Βαγγέλης και Ιωάννα.

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΘΕΑΝΩΣ ΚΟΥΣΙΔΟΥ, ο γιος τους Γιάννης Κουσίδης, μαχητής του ΔΣΕ και ΕΠΟΝίτης του ΕΛΑΣ, προσφέρω 200 ευρώ στην ΚΟΒ Καταχά Πιερίας του ΚΚΕ.

***

φωτο 3

Συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο της μητέρας μου, ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΩΗΣΙΔΟΥ, και στη μνήμη του συζύγου μου, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΙΚΙΔΗ και της πεθεράς μου, ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΣΙΚΙΔΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μου, το ΚΚΕ.

***

φωτο

Συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΡΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτου οπαδού του ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία του πνοή.

ΚΟΣΙΚΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΚΗ
ΚΟΣΙΚΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΚΗ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος και οι κόρες του

***

φωτο

Στις 6 Φλεβάρη 2011, «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, ο αγαπημένος μας σύντροφος ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο σ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ είδε το φως του ήλιου στο ορεινό χωριό Τσιπιανά Ν. Ηλείας, στα 1952. Ηταν γόνος πολυμελούς λαϊκής οικογένειας, το έκτο παιδί από τα εφτά συνολικά. Από το 1959 η οικογένειά του, έζησε στο Περιστέρι. Ο σ. Λευτέρης είχε την περηφάνια της λαϊκής του καταγωγής, απέραντη ανθρωπιά κι ευαισθησία στα πάθη και τους καημούς των ανθρώπων της δουλειάς. Σπουδαστής στο «ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» (ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ), στα δύσκολα χρόνια της χούντας, ύψωσε από τότε το αγωνιστικό του ανάστημα.

Ακολούθησαν οι επιτυχείς εξετάσεις στον πρώτο διαγωνισμό του ΟΤΕ μετά τη μεταπολίτευση, τα μαθήματα στη σχολή του ΟΤΕ κι ο διορισμός του, το 1976. Αυτά που φλόγιζαν τη συνείδησή του, η περηφάνια για τη λαϊκή του καταγωγή και την οικογένειά του, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, οδήγησαν τα βήματά του, στο ΚΚΕ, το 1975 που οργανώνεται στο Κόμμα και είναι μέλος του ως το τέλος της ζωής του. Βάδισε σταθερά, χωρίς ταλαντεύσεις όλη τη διαδρομή των αγώνων του Κόμματος. Στον ΟΤΕ ήταν γνωστός σε όλους τους ως κομμουνιστής συνδικαλιστής με ακεραιότητα, ήθος και συνέπεια ιδεών και πράξης.

ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Στην πορεία αυτή αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος, υποψήφιος βουλευτής. Ο σ. Λευτέρης ποτέ δεν το έστριψε στα δύσκολα. Στη θύελλα της διάσπασης δεν έχασε το βήμα του, είχε ουσιαστική συμβολή στην ανασυγκρότηση του Κόμματος και της παράταξης στο χώρο του ΟΤΕ. Στα χρόνια που ακολούθησαν εκπροσώπησε επάξια την παράταξη σε θέσεις πρώτης ευθύνης στο μαζικό κίνημα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού δύναμης. Κέρδισε δίκαια την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη των συναδέλφων του.

Μεγάλη η συμβολή του στη δημιουργία του κλαδικού συνδικάτου του ΣΕΤΗΠ και τις προσπάθειες για την ανάπτυξή του στις αντίξοες συνθήκες του ΟΤΕ και του κλάδου γενικότερα. Συνεχές το «παρών» του σε όλες τις μάχες με τη δική του αναντικατάστατη συμβολή στις επιτυχίες του Κόμματος μέσα στο συλλογικό αγώνα. Με βαθιά αφομοίωση στους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας του Κόμματος, ο σ. Λευτέρης έδωσε το «παρών» όπου τον κάλεσε το Κόμμα. Η στελεχική δουλειά ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ανταποκρίνεται κι όπου αλλού υπήρχε ανάγκη.

Ακόμα και τις δύσκολες τελευταίες μέρες δεν το έβαλε κάτω. Μας έδωσε ένα μήνυμα - υπόδειγμα της στάσης του κομμουνιστή, ακόμα και μπροστά στο θάνατο - Να πεις στους συντρόφους να μη φοβούνται, θα τη δώσουμε τη μάχη, είπε όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο. Ο σ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ θα μας λείψει πολύ, όμως μας αφήνει παρακαταθήκη έναν ολόκληρο «θησαυρό», καρπό της δικής του αταλάντευτης αγωνιστικής πορείας πάντα με την κόκκινη σημαία της αλήθειας και του δίκιου, τη σημαία του ΚΚΕ!!!

Στη μνήμη του, οι σύντροφοι από τις Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος στον ΟΤΕ, οι νεολαίοι της ΟΒ της ΚΝΕ και οι συναγωνιστές (εν ενεργεία και συνταξιούχοι), προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 1.160 ευρώ για την ενίσχυσή του και την επιτυχία των στόχων του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ

Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος
Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος

ΛΟΥΚΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑ

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ

Νάστα Μωησίδου
Νάστα Μωησίδου

Κυριάκος Παπαδάκης
Κυριάκος Παπαδάκης

Ιγνάτιος Καραγρηγορίου
Ιγνάτιος Καραγρηγορίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ