ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΝΙΚΑΙΑ - ΡΕΝΤΗΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Δράση για όλες τις πτυχές της ζωής των εργατοϋπαλλήλων

Πλούσια πείρα από τη συζήτηση στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της Αχτίδας του ΚΚΕ

Γόνιμη συζήτηση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της Αχτίδας Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού του ΚΚΕ, μεταφέροντας πλούσια πείρα από τον προσανατολισμό της εδαφικής οργάνωσης στην παρέμβαση στην εργατική τάξη, τόσο στον τόπο κατοικίας, όσο και στους χώρους δουλειάς που υπάρχουν στην περιοχή.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι υπάρχουν δυο βασικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην παρέμβαση για την ένταξη κόσμου στην ταξική δράση, στο κίνημα και τελικά στην πύκνωση των γραμμών του Κόμματος και την κομματική οικοδόμηση: Η συστηματική δουλειά που πρέπει να αναπτύσσει η Κομματική Οργάνωση στο χώρο ευθύνης της με βάση τη συγκέντρωση του εργατικού στοιχείου στην περιοχή, στους χώρους δουλειάς και στη γειτονιά για την απεργία, την ακρίβεια, την ανεργία κλπ., για τη δράση των εργαζομένων στα διάφορα μέτωπα πάλης μέσα από τους συλλόγους γονέων, γυναικών κλπ. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η αξία των συσκέψεων στα σπίτια, ως σταθερός προσανατολισμός της πολιτικής ζύμωσης που πρέπει να κάνει το Κόμμα στον περίγυρό του και συνολικά στο λαό της περιοχής.

Γνήσιες εργατογειτονιές

Στην περιοχή Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού ζουν περίπου 210.000 άνθρωποι, που κατανέμονται ως εξής: 53% στη Νίκαια, 38,5% στον Κορυδαλλό και 8,5% στο Ρέντη. Η κοινωνικοταξική διάρθρωση του πληθυσμού έχει ως εξής: Νέοι μέχρι 30 χρόνων είναι το 38%, γυναίκες το 51%. Οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι το 41%, ενώ οι γυναίκες στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αποτελούν το 36,7%. Πρόκειται για κατεξοχήν εργατικές γειτονιές, καθώς το 75% του συνολικού πληθυσμού είναι μισθωτοί που απασχολούνται κατά 21% στον κλάδο του εμπορίου, κατά 24% είναι βιομηχανικοί εργάτες, ενώ κατά 5% στον επισιτισμό, 10,2% στη δημόσια και τοπική διοίκηση και μεγάλο κομμάτι απασχολείται στις μεταφορές. Ακόμα, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό είναι το 10,5% του γενικού πληθυσμού, ενώ αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό είναι το 8,6%.

Η Κομματική Οργάνωση λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό της τόσο την παραπάνω κοινωνική σύνθεση της περιοχής, όσο και τη συγκέντρωση κλάδων, χώρων, ειδικοτήτων και εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, υπάρχει συγκέντρωση μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο του εμπορίου σε δυο «τρίγωνα», όπου εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι σε ηλικία και στην πλειοψηφία τους ανοργάνωτοι. Καταγράφεται συγκέντρωση στον κλάδο του μετάλλου σε τρία μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν περίπου 600 εργαζόμενους, αλλά και σε μικρές βιοτεχνίες και μηχανουργεία. Συγκέντρωση επισιτισμού, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, ναυτεργατών, εργαζομένων στην τοπική διοίκηση (οι δυο δήμοι απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους και το 65% είναι κάτοικοι των περιοχών), συγκέντρωση υγειονομικών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου. Ακόμα, υπάρχει συγκέντρωση περισσότερων από 30.000 μεταναστών.

Η ίδια η συγκέντρωση της παραγωγής και η κοινωνικοταξική σύνθεση αποτελούν εύφορο έδαφος για να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι της περιοχής πως στο χώρο συντελείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, πως είναι νομοτέλεια για τον καπιταλισμό η συγκέντρωση των κερδών στα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση, ότι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90 στην περιοχή υπήρχαν περισσότερα από 15 παιχνιδάδικα στις γειτονιές, ενώ σήμερα υπάρχουν τρία μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών και μόνο ένα παιχνιδάδικο.

Σχεδιασμένη και προσανατολισμένη δράση

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη συμβολή που μπορεί να έχει στο άπλωμα της παρέμβασης του ΚΚΕ η σχεδιασμένη αξιοποίηση των οπαδών, με βάση και την πείρα από την περιοχή του Ρέντη. Παράλληλα, επισημάνθηκαν μια σειρά σύνθετα ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η οργάνωση στο σχεδιασμό της παρέμβασής της, όπως ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά οικιστικά συγκροτήματα πολυκατοικιών, με οικιστικούς συλλόγους στους οποίους ήδη η οργάνωση έχει παρέμβαση, καθώς και η αυτοτελής παρέμβαση που αναπτύσσεται στους εκατοντάδες μικρεμπόρους που σχετίζονται με την κεντρική λαχαναγορά και στον εργατόκοσμο που δουλεύει στο χώρο αυτό.

Γόνιμη συζήτηση έγινε και για την παρέμβαση της οργάνωσης στη νεολαία, με συγκεκριμένο σχέδιο σε χώρους κατάρτισης (ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, Νυχτερινά, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ), σε Λύκεια και φροντιστήρια, ειδικό σχέδιο για τους χώρους όπου εργάζονται κυρίως νέοι (π.χ. εμπόριο, επισιτισμός, νέες τεχνολογίες) και παρέμβαση στους χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, όπου συγκεντρώνεται η νεολαία.

Ακόμα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για ειδική δουλειά στις μικρότερες ηλικίες, ώστε να μπολιαστεί η παιδική και νεανική συνείδηση με την αναγκαιότητα της οργανωμένης συλλογικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό η Οργάνωση έχει αποκομίσει πλούσια πείρα από την σχεδιασμένη και με θετικά αποτελέσματα παρέμβαση εδώ και τριάντα χρόνια σε συγκεκριμένο πολιτιστικό σύλλογο που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικρά παιδιά στις δράσεις του.

Ιεράρχηση της παρέμβασης στην εργατιά

Εκείνο που αναδείχθηκε από τη συζήτηση είναι ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρου, το συσχετισμό δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων, τη μετρήσιμη επιρροή του Κόμματος. Οπως σημειώθηκε, αλλιώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ο εμποροϋπάλληλος στο Τρίγωνο του Κηφισού και αλλιώς ο εμποροϋπάλληλος στο μικρομάγαζο της Αθηνάς. Αλλιώς αντιλαμβάνεται τη συνεταιριστική παραγωγή ο μικρός ΕΒΕ της Ταξιαρχών που έχει περισσότερη εμπορική κίνηση, από τον μικρέμπορα της Τσαλδάρη ή της Βουρνόβα που τα μαγαζιά «φυτοζωούν». Αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια «ο εργάτης να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει» ο μεταλλεργάτης στα εργοστάσια της «Domus» και της «Pitsos» και διαφορετικά ο εργάτης στα μικρά μηχανουργεία του Ρέντη.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη συζήτηση ιεραρχήθηκε ως πρώτιστο καθήκον ο ακόμα καλύτερος προσανατολισμός των εδαφικών ΚΟΒ στη δουλειά με την εργατική τάξη της περιοχής, τόσο στο χώρο εργασίας, όσο και στο χώρο κατοικίας. Ετσι, προγραμματίζεται ο καλύτερος συντονισμός των εδαφικών ΚΟΒ με τα κλαδικά σωματεία. Ηδη, υπάρχει πλούσια πείρα με πολύ θετικά αποτελέσματα από το συντονισμό εδαφικής ΚΟΒ με το κλαδικό σωματείο για παρέμβαση σε μεγάλη επιχείρηση, η οποία ξεδιπλώθηκε μέσω περιφρουρημένης δουλειάς μέσα στο χώρο εργασίας, παρέμβασης στη συνοικία για εγγραφές στο σωματείο, ρήγματα στον αντίπαλο που πρότεινε επιχειρησιακή σύμβαση, ανέβασμα του κύρους του ΠΑΜΕ και του Κόμματος στο χώρο και στις απεργίες, συμμετοχή των εργαζομένων σε συσκέψεις της εδαφικής ΚΟΒ.

Ετσι, με βάση και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, η οργάνωση ιεραρχεί στο σχέδιό της για τη συσπείρωση των εργαζομένων και την κομματική οικοδόμηση τις εξής πλευρές:

  • Παρέμβαση στους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι.
  • Σχεδιασμένη παρέμβαση της οργάνωσης των ΕΒΕ στα μικρά εμπορικά καταστήματα και τις μικρές βιοτεχνίες και ανάπτυξη της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, ιδιαίτερα σήμερα που οι μικροί ΕΒΕ πλήττονται από την ύπαρξη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, κατάσταση που θα επιδεινωθεί από τις εξελίξεις στο λιμάνι με το «Αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ» και την τάση συγκέντρωσης νέων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή.
  • Αξιοποίηση της θετικής πείρας από τη δουλειά που έχει αναπτύξει η εδαφική ΚΟΒ στα εργοστάσια, με επαφή έξω από τον εργασιακό χώρο, διοργάνωση συσκέψεων, σύνδεση με το κλαδικό σωματείο. Αυτή η προσπάθεια, ειδικά σε δυο μεγάλα εργοστάσια, έχει ήδη δώσει αποτελέσματα που φάνηκαν στην ανάπτυξη των κομματικών οργανώσεων, στην ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές, στα αποτελέσματα στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου, στη συμμετοχή στις απεργιακές μάχες.
  • Σχεδιασμένη δουλειά στους περίπου 2.000 εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση.
  • Εξειδικευμένη δουλειά στον τομέα του επισιτισμού.
  • Συστηματική δουλειά με τους μετανάστες με άξονα την ενότητα της εργατικής τάξης και στόχο την ένταξή τους στα σωματεία και το ΠΑΜΕ, αξιοποιώντας τη θετική πείρα από πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως οι κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και η έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις επιθέσεις που δέχονται οι μετανάστες.
Οξυνση της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης

Κρίσιμο στοιχείο στην ανάπτυξη της πολιτικής δράσης της Κομματικής Οργάνωσης για το κέρδισμα περισσότερων λαϊκών συνειδήσεων με τη γραμμή της ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους αποτελεί η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την αστική τάξη και τα διάφορα οπορτουνιστικά ρεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να απαντηθεί αποτελεσματικά η επιχειρηματολογία της αστικής τάξης υπέρ ενός «ακομμάτιστου και ακηδεμόνευτου» κινήματος, «αντισυστημικού» κλπ., η οποία στοχεύει σε χτύπημα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Σημειώθηκε ότι στην πρωμετωπίδα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης πρέπει να βρίσκεται η απόκρουση τέτοιων ιδεολογημάτων, μέσα από την ανάδειξη των δυο γραμμών στο κίνημα, στην οικονομία, στην ταξική κοινωνία, αποκαλύπτοντας την προβοκατόρικη στάση των άλλων δυνάμεων στο κίνημα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές, όπως η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι απαιτείται απάντηση και αποκάλυψη του ρόλου μιας σειράς οπορτουνίστικων ομάδων, που εμφανίζονται ως κόμματα, συνιστώσες, ομάδες και γκρούπες, αξιοποιώντας και τα «πεπραγμένα» τους στην περιοχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση και αποκαλύπτουν τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα και το ρόλο του οπορτουνισμού ως δεκανίκι της αστικής τάξης, είναι ο ρόλος των οπορτουνιστών μπροστά σε απεργίες που καλεί το ΠΑΜΕ, η σύμπνοιά τους με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, οι εξαγγελίες του ΣΥΝ για συμπόρευση με το ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, η στάση τους απέναντι στο Κόμμα και στο ΠΑΜΕ στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, η στάση τους στις μεγάλες μάχες των ναυτεργατών, το λευκό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κορυδαλλού για τους συμβασιούχους και η «επαναστατική γραμμή» που θέλει να έχει στο σύλλογο του Ρέντη για το ίδιο θέμα.

Απάντηση στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τον αντικομμουνισμό

Ακόμα, στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται συστηματική αποκάλυψη του ρόλου του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στο χώρο δράσης της Αχτίδας. Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση καταγράφηκαν τα εξής: Η στάση του εργοδοτικού σωματείου στην «Pitsos» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που σχεδόν σε κάθε απεργία κάνει πλάτες στην εργοδοσία για να σπάσει την απεργία, ενώ παράλληλα αξιοποιεί το ρουσφέτι. Το Σωματείο στην «ΕΛΣΑ» που στις τελευταίες απεργίες παίρνει απόφαση ότι απεργεί μόνο το ΔΣ και καλεί τους εργάτες να δουλέψουν. Η προσπάθεια της εργοδοσίας στη «Domus» που βαφτίζει σωματειακή επιτροπή 2-3 ανθρώπους της, με στόχο την επίθεση στο ΠΑΜΕ και το κλαδικό σωματείο. Καθώς και τα διασπαστικά αιτήματα της ΠΑΣΚΕ τόσα χρόνια στο Δήμο Νίκαιας που ήταν και είναι σε διατεταγμένη αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ επίθεση.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία να δίνεται καθημερινά αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό, που πέρα από το γεγονός ότι εντείνεται γενικά μέσα από την προπαγάνδα της αστικής τάξης και τα αστικά ΜΜΕ, είναι ιδιαίτερα οξυμένος στην περιοχή, όπως για παράδειγμα εκφράστηκε στη Νίκαια στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Οπως σημειώθηκε, ήδη μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παρέμβει στους μαζικούς φορείς προκειμένου να βάλει «φρένο» στους αγώνες (π.χ. Σύλλογοι Γονέων). Παράλληλα, διάφορες οπορτουνίστικες ομάδες στοχεύουν στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην περιοχή εξαιτίας ακριβώς της αυξημένης επιρροής του ΚΚΕ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρέπει να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται ενιαία τις κινήσεις και την τακτική του ταξικού αντιπάλου, να γενικεύουν την πείρα, να επιδιώκουν να μπλοκάρουν τις κινήσεις του αντιπάλου, όπως αυτές εκφράζονται, ακόμα κι αν δεν εκφράζονται οργανωμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ