ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσανατολισμένη δουλειά για την εμβάθυνση της λαϊκής συμμαχίας

Γόνιμη συζήτηση και πολύτιμη πείρα από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων στο νησί

Ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής και την εκλογή του Σάββα Βασιλειάδη ως νέου Γραμματέα της ΕΠ.

Στη Συνδιάσκεψη έγινε γόνιμη συζήτηση γύρω από τα βήματα που έχει κάνει η Κομματική Οργάνωση στην ανάπτυξη της παρέμβασής της στους εργατοϋπάλληλους, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες. Κατατέθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος, από την προετοιμασία τους, από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, από την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Κεντρικό στοιχείο της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ στην εργατιά, η διαμόρφωση πόλων συσπείρωσης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να προχωράει η λαϊκή συμμαχία με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, να κερδίζει έδαφος η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και η αναγκαιότητα ανάπτυξης της λαϊκής πάλης με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Απάντηση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα

Ο σχεδιασμός της παρέμβασης των Οργανώσεων του ΚΚΕ λαμβάνει υπόψη τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, καθώς και το γεγονός ότι όσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, τόσο θα εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία (η οποία υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών στοιχείων) εκτινάχθηκε το Νοέμβρη του 2010 στο 14%, ενώ στην Κρήτη ξεπέρασε το 14,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι έμποροι εκτιμούν ότι τη διετία 2010 - 2011 απειλούνται με «λουκέτο» πάνω από 300.000 μικρομάγαζα, κάτι που άλλωστε έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό, καθώς όλο και πληθαίνουν τα «ενοικιάζεται» στις βιτρίνες των μαγαζιών στα αστικά κέντρα και τις πρωτεύουσες των νομών στην Κρήτη.

Παράλληλα, οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα: Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις λεηλατούνται πολλαπλά και το πενιχρό εισόδημα που απομένει εξανεμίζεται από την ακρίβεια. Εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι φόροι στη βενζίνη σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 63%. Μέσα στο 2010 οι υπηρεσίες της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι δόθηκαν 1 εκατ. εντολές διακοπής παροχής ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους. Παράλληλα, προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Υγεία και Παιδεία.

Από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, υπογραμμίστηκαν τρεις πλευρές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό της δράσης και της παρέμβασης της Οργάνωσης:

  • Χρειάζεται να ξεσκεπάζονται και να απαντιούνται πειστικά τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα του κεφαλαίου και των κομμάτων του για τις αιτίες της κρίσης και το ξεπέρασμά της (π.χ. αναγκαιότητα των αντιλαϊκών μέτρων, ευρωομόλογο, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους κ.λπ.). Αλλωστε και στην Κρήτη τέτοια επιχειρήματα προβάλλονται από ισχυρούς μηχανισμούς (κυριαρχία ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό, θεσμικό, συνδικαλιστικό επίπεδο, ισχυρή παρουσία Ντ. Μπακογιάννη, διάφορες οπορτουνίστικες ομάδες και «συνιστώσες» κ.λπ.).
  • Πρέπει να αποκαλύπτεται ότι οι συνέπειες των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση οξύνουν το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων. Στη συνείδηση μεγάλου τμήματος του λαού στο νησί, κυριαρχούν οι αυταπάτες, ο φόβος, η ανασφάλεια, η αναδίπλωση, η ενσωμάτωση, που σε συνδυασμό με το έντονο μικροαστικό στοιχείο στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της περιοχής επιδρούν στην κατεύθυνση της πάλης.
  • Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η Κρήτη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», λόγω και της γεωπολιτικοστρατηγικής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ισχυρής παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οι εξελίξεις στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, τα ζητήματα με την οριοθέτηση των ΑΟΖ, η φωτιά που σιγοκαίει στα Βαλκάνια απαιτούν ειδική ετοιμότητα και προετοιμασία από το Κόμμα και παρέμβαση του λαϊκού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Ηράκλειο και Χανιά, πήραν αγωνιστική πρωτοβουλία με συγκεντρώσεις - πικετοφορίες στις δυο πόλεις την περασμένη Παρασκευή, ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και να καταδικαστούν τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για ΝΑΤΟική επέμβαση στη Β. Αφρική. Παράλληλα, προγραμματίζεται μια πρώτη οργανωμένη παρέμβαση του μαζικού κινήματος με τη διεθνή συνάντηση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων που θα γίνει στα Χανιά στις 19-20 Μάρτη.
Να βαθύνει η πολιτική δουλειά

Στη συζήτηση σημειώθηκε ότι οι αγώνες που έγιναν μέχρι τώρα βοήθησαν να ανέβει μια διάθεση ανυπακοής και απειθαρχίας στα κυβερνητικά μέτρα, στο πολιτικό σύστημα, έφεραν νέες δυνάμεις στη δράση με όλα τα χαρακτηριστικά, οργή, αγανάκτηση, κόπωση, φόβο, απογοήτευση. Με εφαλτήριο τις θετικές διεργασίες στα λαϊκά στρώματα, η Οργάνωση σχεδιάζει την παρέμβασή της με μεγαλύτερη απαιτητικότητα, ώστε να αγκαλιάσει περισσότερο κόσμο, να καλλιεργείται στο λαό η ανάγκη λαϊκής αντεπίθεσης και σύγκρουσης με το αστικό πολιτικό σύστημα και την εξουσία των μονοπωλίων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναδείχθηκε η ανάγκη να βελτιωθούν ορισμένες πλευρές της δράσης της Κομματικής Οργάνωσης: Η αυτοτελής κομματική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στα λαϊκά στρώματα και το εργατικό και λαϊκό κίνημα, η ικανότητα των κομματικών δυνάμεων να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε κάθε χώρο δουλειάς, η επεξεργασία του διεκδικητικού πλαισίου, η προβολή των θέσεων του Κόμματος, καθώς και η μελέτη των επιχειρημάτων και της τακτικής των άλλων δυνάμεων, της εργοδοσίας και του κράτους που στόχο έχει να ανακόψει ή να αποπροσανατολίσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να αποκρούονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Ετσι, από τη συζήτηση αναδεικνύεται το καθήκον των κομμουνιστών να γίνουν ακόμα πιο ικανοί στη σύνδεση με τους εργατοϋπαλλήλους, να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην οργάνωση του λαϊκού κινήματος, στο κέρδισμα συνειδήσεων με την πολιτική του ΚΚΕ και στην ανάπτυξη των κομματικών δυνάμεων, στην κομματική οικοδόμηση. Η ίδια η πείρα της Οργάνωσης βεβαιώνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς αποδεικνύει ότι η συμβολή του Κόμματος και του ΠΑΜΕ στους αγώνες που αναπτύχθηκαν είναι παρακαταθήκη για τα λαϊκά στρώματα που, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά και την απότομη όξυνση των προβλημάτων τους, συμμετέχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις κινητοποιήσεις. Πρόκειται για κόσμο που στην πλειοψηφία του δεν έχει πείρα από τη συμμετοχή στους αγώνες, είναι ανοργάνωτος και πολιτικά ανώριμος. Ωστόσο, η ίδια η επαφή με αυτά τα λαϊκά στρώματα, αποδεικνύει ότι στη συνείδησή τους έχει μετρήσει πολύ η συμβολή του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων. Παρόλο που μπορεί να μην έχουν ακόμα πιστέψει στις δυνάμεις τους, παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Κόμματος, περιμένουν πολλά και έχουν απαιτήσεις από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από επιχείρηση όπου η εργοδοσία προσπάθησε να εφαρμόσει επιχειρησιακή σύμβαση. Εκεί, υπήρχαν εργαζόμενοι που είχαν διάθεση να παλέψουν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και μετά από την δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, αναπτερώθηκε το ηθικό τους και προχώρησαν στην οργάνωση του αγώνα τους, αναγνώρισαν στο ΠΑΜΕ τη δύναμη που μπορούν να εμπιστεύονται.

Προσανατολισμός στους εργατοϋπαλλήλους

Κομβικό στοιχείο στον προσανατολισμό της δράσης της Κομματικής Οργάνωσης είναι η στοχευμένη και σχεδιασμένη δουλειά στους εργατοϋπαλλήλους, με στόχο την προετοιμασία και οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για αποφασιστική αναμέτρηση με τα μονοπώλια για την ανατροπή της εξουσίας τους. Η ίδια η πείρα της οργάνωσης δίνει πλούσια παραδείγματα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η πλευρά της πολιτικοποίησης της πάλης.

Για παράδειγμα, από την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων για την οργάνωση της πάλης σε μεγάλη επιχείρηση που προχωράει σε μαζικές απολύσεις, αναδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ακόμα και ενός κομματικού μέλους μέσα σε έναν μεγάλο εργασιακό χώρο, πόσο μάλλον η κομματική οικοδόμηση. Ακόμα, αναδείχθηκε πόσο αναγκαία είναι η έγκαιρη οργάνωση της παρέμβασης, ώστε οι εργαζόμενοι να μη βρίσκονται εκτεθειμένοι στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Επίσης, σημειώθηκε ότι ακόμα και όταν εκδηλώνεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας (απολύσεις, περικοπές μισθών κ.λπ.), έχει ιδιαίτερη σημασία η άμεση συγκρότηση κάποιας μορφής οργάνωσης των εργαζομένων (π.χ. η συγκρότηση επιτροπής αγώνα), ώστε να οργανωθεί η αντίσταση και η πάλη, ιδιαίτερα σε χώρους όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη. Ακόμα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η αξία να συνδυάζεται η πάλη με μορφές ιδεολογικοπολιτικής δράσης, όπως για παράδειγμα, συσκέψεις για τη συζήτηση με εργαζόμενους της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.

Παράλληλα, το θετικό αποτέλεσμα της μάχης των αρχαιρεσιών στο συνδικάτο οικοδόμων Ηρακλείου, επιβεβαιώνει τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας και πρωτοπόρας δράσης των δυνάμεών μας, όχι μόνο μπροστά στις εκλογές αλλά για μεγάλο διάστημα πριν από αυτές και το ξεπέρασμα των αρνητικών συσχετισμών στην πράξη, με την ανάπτυξη πλούσιας δράσης στους εργαζόμενους. Ακόμα, ιδιαίτερη συμβολή στο αποτέλεσμα είχε η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για την απόσπαση τίμιων εργατών από την επιρροή του, καθώς και η συμμετοχή στη δράση εργατών που συσπειρώνονται γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, η στοχοπροσηλωμένη δουλειά με τους μετανάστες, η οργάνωσή τους σε εδαφικές επιτροπές και η αξιοποίηση εφεδρειών όπως παλιοί οικοδόμοι, συνταξιούχοι κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία της συγκρότησης επιτροπής ανέργων στην Ενωση ιδιωτικών Υπαλλήλων, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο και ως μοχλός για να μην αποκόβονται από το ταξικό κίνημα και τους στόχους του όσοι απολύονται ή μένουν άνεργοι. Η επιτροπή αυτή μπορεί να αποτελέσει στήριγμα στη δουλειά του σωματείου για την ανάδειξη των άμεσων προβλημάτων που έχουν οι άνεργοι εμποροϋπάλληλοι- ιδιωτικοί υπάλληλοι και για την διεκδίκηση της ικανοποίησής τους. Βέβαια, επισημάνθηκε ότι η συγκρότηση μιας επιτροπής ανέργων δεν αρκεί, αλλά απαιτείται να συνοδευτεί με πολιτική ιδεολογική δουλειά για τις αιτίες της ανεργίας και για το πώς μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά μέσα από την πολιτική πρόταση εξουσίας του Κόμματος.

Μέτρα για την παρέμβαση στα συνδικάτα

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν ορισμένα ζητήματα - κλειδιά στην παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων στα συνδικάτα, ώστε να εντάσσονται νέες δυνάμεις στην οργανωμένη συνδικαλιστική πάλη:

  • Τα ταξικά συνδικάτα να έχουν ζωντανή λειτουργία, να είναι μαζικά, να προγραμματίζουν αγωνιστική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της προώθησης της ταξικής γραμμής συσπείρωσης δυνάμεων για σύγκρουση με τα μονοπώλια.
  • Οι σωματειακές επιτροπές στα κλαδικά ταξικά σωματεία να αποτελέσουν την κυρίαρχη μορφή οργάνωσης στις επιχειρήσεις για να υπάρχει η επαφή με τους εργαζόμενους και να αναπτύσσεται πολύμορφη δράση με συσκέψεις, εκδηλώσεις κ.ά.
  • Η συγκρότηση πλατιών κλαδικών επιτροπών του ΠΑΜΕ - εκεί που είναι αρνητικός ο συσχετισμός ή δεν υπάρχει συνδικάτο - μπορεί να συμβάλλει στην οργάνωση των εργαζομένων και τον προσανατολισμό της πάλης.
  • Η συγκρότηση κομματικών ομάδων σε κάθε σωματείο συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη κομματική παρέμβαση.
  • Χρειάζεται μεγαλύτερη ικανότητα στο ξεδίπλωμα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, ώστε με δημιουργικό, μεθοδικό τρόπο, να δίνεται απάντηση στις ανησυχίες των εργαζομένων και να συνδέεται η πάλη για τα λαϊκά προβλήματα με την αναγκαιότητα να αλλάξει χέρια η εξουσία.
Προβολή της θέσης του ΚΚΕ με κάθε ευκαιρία

Οπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, ο σχεδιασμός της οργάνωσης πρέπει να αγκαλιάζει ένα πλήθος πολύμορφων πρωτοβουλιών, μέσα από τις οποίες θα προβάλλεται η πολιτική πρόταση του Κόμματος και θα κερδίζει έδαφος στη συνείδηση των εργαζομένων ο άλλος δρόμος ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή η δράση περνάει μέσα από την αυτοτελή παρέμβαση του Κόμματος, αλλά και τη σωστή σύνδεση οικονομίας και πολιτικής στη δράση στο μαζικό κίνημα.

Για παράδειγμα, στην Κρήτη, η κυρίαρχη πολιτική ξεδιπλώνει μια συστηματική προπαγάνδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης, η οποία σε γενικές γραμμές προβάλλει ότι μπορεί να σταθεί γερά ως οικονομία αν οργανώσει καλά την αγροτική της παραγωγή (σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), σε βιολογικά προϊόντα, με συμβολαιακή γεωργία, τυποποίηση, δίκτυο εξαγωγών κ.λπ., επιχειρήματα με το «καλάθι προϊόντων» της «Κρητικής» και «Μεσογειακής διατροφής»), αν στραφεί στην «πράσινη ανάπτυξη», αν αξιοποιήσει στον τουρισμό τα διάφορα πλεονεκτήματα που διαθέτει σε ήλιο, θάλασσα, πολιτισμό και αν προάγει την καινοτομία μέσα από τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Απέναντι σε όλη αυτή τη συζήτηση, ο σχεδιασμός και η πείρα της Οργάνωσης αναδεικνύουν ότι με καλά δουλεμένο σχέδιο πολιτικής, ιδεολογικής και μαζικής παρέμβασης η Οργάνωση του ΚΚΕ μπορεί να απαντήσει με την πολιτική πρόταση του Κόμματος: Οτι πραγματική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και του πλούτου που έχει η Κρήτη, σε όφελος του λαού, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, με μια εξουσία εργατική λαϊκή στη χώρα που θα αλλάξει το σκοπό της παραγωγής και στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού, οι οποίες θα έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, ως λαϊκή περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από τρία χρόνια η Κομματική Οργάνωση διοργάνωσε ημερίδα, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τους βασικούς τομείς της οικονομίας της Κρήτης (αγροτική οικονομία και τουρισμό). Αναλόγως, πέρσι το καλοκαίρι έγινε εκδήλωση για τη διαχείριση του νερού. Με όχημα αυτήν την πείρα, οι κομματικές δυνάμεις καταρτίζουν σχέδιο δράσης, με αντίστοιχες εκδηλώσεις κατά νομό για ένα -δυο ζητήματα που έχουν οξυνθεί ή θα οξυνθούν στην πορεία, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η χρήση γης κ.λπ.

Δράση για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης της Κομματικής Οργάνωσης βρέθηκε η ανάγκη να προσανατολιστεί η παρέμβαση και η δραστηριότητά της στην ανάπτυξη της κοινής δράσης των κοινωνικών δυνάμεων που βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο της μονοπωλιακής επιθετικότητας και στην οικοδόμηση στέρεας συμμαχίας ανάμεσά τους με βάση το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων που έχουν επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ και οι ταξικές συσπειρώσεις, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Οργάνωση έχει αποκομίσει πλούσια πείρα από την παρέμβαση στη φτωχομεσαία αγροτιά, όπου έχει διαμορφωθεί ένα αναγκαίο επίπεδο για να προχωρήσει η κοινή δράση και η συμμαχία με το εργατικό κίνημα. Οπως σημειώθηκε, εκείνο που απαιτείται είναι μέτρα στήριξης της κοινής δράσης, επεξεργασία κοινού πλαισίου, κοινών στόχων και επιδιώξεων, ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που η ενίσχυση των μονοπωλίων δεν περνάει μόνο μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αλλά και από την βίαιη προλεταριοποίηση των μικροεπαγγελματιών και μεσαίων στρωμάτων και της αγροτιάς.

Οπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, μεγάλο ρόλο μπορούν να παίξουν οι λαϊκές επιτροπές αγώνα. Εκεί μπορούν να συναντιούνται στην κοινή οργανωμένη και προσανατολισμένη δράση οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, περισσότερες μάζες γυναικών και νέων μέσα από τις σωματειακές τους επιτροπές, ή τις επιτροπές του ΠΑΜΕ, με τις αντίστοιχες επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του συλλόγου γυναικών, του ΜΑΣ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη στηθεί επιτροπές του ΠΑΜΕ σε γειτονιές, καθώς και επιτροπές της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ.

Το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ προγραμματίστηκαν πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες με μπλοκάρισμα των εισπρακτικών μηχανισμών σε νοσοκομεία και στους τέσσερις νομούς, παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, στο ΙΚΑ για τους άνεργους, καθώς και κινητοποιήσεις για τα προβλήματα κάλυψης αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, για απολύσεις συμβασιούχων, συγχωνεύσεις σχολείων, αυξήσεων στα εισιτήρια των συγκοινωνιών κ.ά. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία κοινής δράσης των οικοδόμων εργατών και αυτοαπασχολούμενων στο χώρο των κατασκευών, των γονιών και των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για διεκδίκηση χρηματοδότησης για την ανέγερση σχολικών κτιρίων στο Ηράκλειο, που μπορεί να ανακουφίσει από την ανεργία τον κλάδο, να λύσει προβλήματα σχολικής στέγης και να αναδειχθεί μέσα από αυτή τη δράση η ανάγκη για χρηματοδότηση έργων προς όφελος του λαού.

Για την οργάνωση της νεολαίας

Παράλληλα, στην κουβέντα που αναπτύχθηκε υπήρχε γόνιμος προβληματισμός για την αυτοτελή παρέμβαση του Κόμματος για την οργάνωση της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Οπως σημειώθηκε, τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας και τα αυξημένα εμπόδια στην οργάνωσή της στη λαϊκή πάλη, αποτελούν στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την κομματική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη αυξημένης ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος, ώστε σχεδιασμένα να κερδίζεται η νεολαία που προέρχεται από τα εργατικά λαϊκά στρώματα στην οργανωμένη ταξική πάλη.

Ακόμα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για στοχευμένη δουλειά για το ατσάλωμα της νεολαίας που συμμετέχει στους αγώνες, ώστε να γαλουχείται με τις αξίες της ταξικής πάλης, να διαμορφώνει αντιστάσεις στις πιέσεις και στα ρουσφέτια, ιδιαίτερα στους νέους εκείνους που τώρα μπαίνουν στην παραγωγή ή φτιάχνουν οικογένεια και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της ακρίβειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλειας. Την ίδια στιγμή, επισημάνθηκε η ανάγκη προσανατολισμού της δράσης στις μικρότερες ηλικίες και κύρια στους μαθητές, καθώς η επίθεση της άρχουσας τάξης ξεκινάει από τις πολύ μικρές ηλικίες, για να τις προσαρμόσει σε μια μελλοντική γενιά υποταγμένη και με συμβιβασμένη συνείδηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ