ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Συνελεύσεις στις γειτονιές για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας

Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι της Πετρούπολης στις λαϊκές συνελεύσεις
Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι της Πετρούπολης στις λαϊκές συνελεύσεις
Ζητήματα, όπως αυτά της ανεργίας, συμβασιούχων, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, σχολείων, παιδικών σταθμών, ελεύθερων χώρων και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο δήμος αποτέλεσαν τα θέματα που συζητήθηκαν στις λαϊκές συνελεύσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πετρούπολης - η δημοτική αρχή είναι εκλεγμένη με το ΚΚΕ - το προηγούμενο διάστημα σε πολλές γειτονιές της πόλης.

Χαρακτηριστικό και των τεσσάρων λαϊκών συνελεύσεων που έγιναν ήταν η μαζική ανταπόκριση κατοίκων, οι οποίοι επιβράβευσαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια την κίνηση της νέας δημοτικής αρχής. Αυτός άλλωστε, όπως δήλωσε μιλώντας σε όλες τις συνελεύσεις ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, είναι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να επικοινωνεί με τους δημότες, σε αντίθεση με τις διάφορες Επιτροπές Διαβούλευσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και που στην ουσία αποτελούν τρόπους και μηχανισμούς ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική. Ετσι, όπως ανακοίνωσε, οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της Πετρούπολης θα είναι συνεχείς, ώστε από την άμεση επαφή ο δήμος να έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, να ενημερώνει τους δημότες, αλλά και να ακούει τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να τα αντιμετωπίζουν.

Στο πλήθος των συζητήσεων που έγιναν στις συνελεύσεις, κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν την πλήρη κατανόηση ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο δήμος, αλλά και οι ίδιοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Γι' αυτό ξεκάθαρα τέθηκε από τη δημοτική αρχή ότι αυτό που θα επιδιώξει είναι να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης για την επίλυση προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με σκυμμένο κεφάλι, θα καλέσει στο δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής, του οργανωμένου αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων.

Αμεσες προτεραιότητες

Συνεχείς θα είναι οι λαϊκές συνελεύσεις της δημοτικής αρχής στις γειτονιές, δήλωσε ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς (στο κέντρο της φωτ.), ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους
Συνεχείς θα είναι οι λαϊκές συνελεύσεις της δημοτικής αρχής στις γειτονιές, δήλωσε ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς (στο κέντρο της φωτ.), ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους
Για τη δημοτική αρχή αποτελούν θέματα άμεσης προτεραιότητας τα εξής:

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αλλωστε στην κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος μετά τη λήξη της σύμβασής του και να θεωρούνται όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου. Στα πλαίσια αυτά, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων που υπάρχουν σήμερα και όλοι οι εργαζόμενοι να περάσουν στο δήμο χωρίς να καταργηθεί καμία θέση.

-- Η ελάφρυνση από κάθε είδους επιβάρυνση που έχει να κάνει με το δήμο (κατάργηση τροφείων, ελάφρυνση από συνδρομές σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες). Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν από 50 έως και 90 ευρώ τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

-- Η επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης με ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και ειδικά παιδικών σταθμών, καθώς σήμερα όλοι στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα κτίρια. Την ίδια στιγμή, δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό εδώ να αναφερθεί ότι ο Δήμος Πετρούπολης είναι από τους ελάχιστους που έχει πληρώσει τις καθαρίστριες των σχολείων - αποτελούν πλέον αρμοδιότητα των δήμων - καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες των εργαζομένων.

-- Η δημιουργία ελεύθερων χώρων (πλατείες - πάρκα) και αξιοποίηση όλων των σημερινών που θα είναι προσβάσιμοι σε όλο το λαό.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Την ένταξη των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς των Υπηρεσιών των Δήμων, ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής, υπογραμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Προσχολικής Αγωγής.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών - απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - οι οποίοι, μεταξύ άλλων, λειτουργούν με τμήματα με υπεράριθμα παιδιά, κτιριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, ενώ οι παιδαγωγοί εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι άλλοι σταθμοί αυξάνουν τα τροφεία, άλλοι συρρικνώνονται, άλλοι κλείνουν και σε όλους οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται όλο και περισσότερο (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι έργου, εποχικοί υπάλληλοι, 4ωρα, κ.λπ.).

«Με τις ευλογίες της ΕΕ και με μπροστάρηδες τους δημάρχους - υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. - υλοποιούν μια σειρά από πολιτικές που συμβαδίζουν με τη λογική του μνημονίου. Από τη μια, θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και, από την άλλη, επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης της λαϊκής οικογένειας και της εργαζόμενης γυναίκας, τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την υποχρέωση του κράτους να παρέχει ουσιαστική προσχολική αγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό προτάσσει τις παρακάτω διεκδικήσεις:

  • Την ένταξη των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας των Δήμων.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.
  • Δωρεάν Δημόσιοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - Κατάργηση των τροφείων. Γενναία χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών. Αμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει να της δοθούν όσα το κράτος της χρωστάει.
  • Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας όλων των ΠΣ με ταυτόχρονη αναγνώριση του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς (6ωρο, 5ήμερο, διακοπές Χριστουγέννων - Πάσχα - Καλοκαιριού) .
  • Εξασφάλιση της θεσμοθετημένης αναλογίας παιδιού - παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν σταθερή επιμόρφωση όλου του προσωπικού, που έρχεται σε επαφή με το παιδί.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Μειωμένα όρια κατά 5 χρόνια, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κρατικά Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων και παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων.
Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ για την ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη, τους φίλους, τους νέους και τις νέες, όλους τους αγωνιστές, να πάρουν μέρος στο γιορταστικό, αγωνιστικό πρόγραμμα για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ, που θα γίνει την Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011, ώρα 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).

Η επετειακή εκδήλωση αφιερώνεται με σεβασμό στο δάσκαλο κομμουνιστή Νίκο Πλουμπίδη, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του παλλαϊκού συλλαλητηρίου της 5ης Μάρτη 1943, με καθολικό αίτημα «Οχι στη γερμανική επιστράτευση». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, πανεπιστημιακός, ιστορικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Για προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 210.2750444 (Μωραΐτου - Δασκαλοπούλου Ελένη) και 210.6211300 (Μυρτώ Σταματάτου).

Εκδήλωση για τις γυναίκες

Ο Σύλλογος Γυναικών Κουφαλίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Καλλικράτης: Γυναίκα και Υγεία», το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κουφαλίων. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΟΓΕ, Λιάνα Κανέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ