ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σοβαρό πλήγμα για εργαζόμενους και αγρότες

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και ιδιαίτερα στην τελειωτική ιδιωτικοποίησή της. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που ήδη έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και μπορεί ένα μέρος τους να βρεθούν απολυμένοι.

Ιδιωτικοποίησή της σημαίνει ακόμη ότι όλη η υποθηκευμένη αγροτική γη θα περάσει στα χέρια ακόμα πιο ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών οργανώσεων και από αυτή την άποψη στεκόμαστε αρνητικά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

Θεωρούμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μπροστά τώρα και στις καινούριες εξελίξεις με την πώληση της δημόσιας περιουσίας για να εισπράξουν τα 50 δισ. η Αγροτική Τράπεζα να είναι στην πρώτη γραμμή. Αντίσταση - αγώνας - αντεπίθεση».

Η πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης για τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, περιλαμβάνει:

  • «Μείωση ενεργητικού», δηλαδή το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιρειών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αυτό σημαίνει κλείσιμο ή άμεση ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μονάδων όπως «Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών», «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» κλπ.
  • Στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει ακόμα το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που επίσης την ετοιμάζουν «πεσκέσι» για τα μονοπώλια.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με δηλώσεις από τη διοίκηση της τράπεζας, θα φτάσει σε ποσοστό 35%, με μέτρα όπως το κλείσιμο για το 10% των υποκαταστημάτων, την καρατόμηση των μισθών τουλάχιστον 10% κ.ά. Στην ατζέντα τους έχουν την υπαγωγή της τράπεζας και των εργαζομένων στην κατηγορία των λεγόμενων ΔΕΚΟ, εξέλιξη που έρχεται να τους διευκολύνει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης για κομμάτια της τράπεζας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Τα υπόλοιπα θα τα φορτώσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς, κατά το πρότυπο του ΟΣΕ.

Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς. Επιπλέον, οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και συνεταιρισμών είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Η γη και τα ακίνητα, που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ, αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους και, με αυτή την έννοια, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και τη νεολαία

Για τη συζήτηση της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματος

Με θέμα «Οργανωμένη, ταξική, μαζική ανυπακοή - απειθαρχία. Εργατική λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός απάντηση στην καπιταλιστική κρίση», η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο αντίστοιχος τομέας της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική εξόρμηση - συζήτηση - αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Δυτικών Συνοικιών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη 17 Φλεβάρη
  • Στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων (Ανάκασα), με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.
  • Στις 6.45 μ.μ., στο Νυχτερινό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
Αύριο Παρασκευή 18 Φλεβάρη
  • Στις 9.30 π.μ., στο 3ο Λύκειο (οδός Αλαμάνας και Πατρών) και στο 8ο Γυμνάσιο (οδός Ναυπλίου και Αχαΐας) Ιλίου.
Την Κυριακή 20 Φλεβάρη
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (πλατεία Ανάκασας) θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση σε καφενείο στην περιοχή «Νησάκι» στην Πετρούπολη, θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση σε καφενείο στην Παλατιανή (οδός Θεοδώρας) στο Ιλιον, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Ρήγας, μέλος της ΑΕ της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ.
Σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ και Σχολεία

Περιοδείες προγραμματίζουν και οι Αχτίδες ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας και Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σε χώρους Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Σχολεία, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα Πέμπτη 17 Φλεβάρη
  • Στις 8 π.μ. στην ΑΣΟΕΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Σκουλή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στις 10 π.μ. στο ΕΜΠ.
  • Στις 10 π.μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΓΤΚΣ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πατσή, γραμματέα της ΑΕ.
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΕΥΠ (κεντρικά), με επικεφαλής τον Γιάννη Καρασούλο, μέλος της ΑΕ.
  • Στα εξής σχολεία του Περιστερίου: 22ο Δημοτικό, 24ο Δημοτικό, 1ο, 9ο, και 19ο Γυμνάσια. Επίσης στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.
Αύριο Παρασκευή 18 Φλεβάρη
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΤΕΦ Αθήνας, με επικεφαλής τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στο 1ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, 4ο και 6ο Κηφισιάς, 5ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας, 5ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.
Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη
  • Στις 10 π.μ. στην Ιατρική - Οδοντιατρική Σχολή.
Συνάντηση με φορείς και εκπροσώπους του Αθλητισμού

Συνάντηση με φορείς και εκπροσώπους του Αθλητισμού θα έχει τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος έχει απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκεκριμένη συνάντηση σε πολλούς φορείς του χώρου. Η συνάντηση γίνεται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που δημιουργούν ανησυχία σε όλο τον αθλητικό κόσμο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει και άλλες περικοπές στο όνομα της κρίσης. Ταυτόχρονα, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της στη σωματική άσκηση δέχεται επίθεση σε όλα τα επίπεδα, από το σχολικό αθλητισμό και την άθληση στη γειτονιά, μέχρι τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στο ΔΣΕ

Την Κυριακή, στις 11 π.μ., στη Φλώρινα. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στον ένοπλο λαϊκό αγώνα μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση στο Γαλάτσι

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» του Καρλ Μαρξ και «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική» του Φρίντριχ Ενγκελς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Θα μιλήσουν ο Χρήστος Μπαλωμένος, οικονομολόγος και ο Γρηγόρης Λιόνης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ