Ανέστειλαν την απεργία οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΝ, ΑΡΣΙ και προετοιμάζουν συμμετοχή στο διάλογο με την κυβέρνηση...
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση |
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν την εργατική τάξη, τους υγειονομικούς, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες, τους νέους να δώσουν μάχη για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης για την Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΜΕ και οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν και το επόμενο διάστημα τη δράση τους για τα θέματα της Υγείας και την κατάργηση του νόμου, την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια, τις γειτονιές, τα νοσοκομεία. Καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα για να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και στην Υγεία. Να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη, να αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα νοσοκομεία (αποκλεισμοί ταμείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.).
Σε συνέντευξη Τύπου χτες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αναστολή των κινητοποιήσεων, ότι θα συνεδριάσουν την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους, ενώ η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είπε ότι θα προσφύγει και δικαστικά, διεκδικώντας την καθιέρωση τουλάχιστον 20λεπτης εξέτασης, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.
Κοινή βάση των παρατάξεων των γιατρών που πρόσκεινται στη ΝΔ, ΣΥΝ, ΑΡΣΙ, τα λεγόμενα «12 σημεία» (πρόκειται για το κοινό πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει). Στη συνέντευξη, οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων μίλησαν για άλλη μια φορά για δωρεάν Υγεία, τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και την ανάγκη κοινής δράσης, όμως για άλλη μια φορά δεν είπαν λέξη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Είπαν ότι δέχονται το διάλογο με την κυβέρνηση μόνο στη βάση των 12 αυτών σημείων. Προετοιμάζοντας έτσι τη συμμετοχή τους στον προσχηματικό διάλογο, που δίνει δημοκρατική επίφαση στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τον αντιδραστικό νόμο και τα συνολικότερα αντιλαϊκά μέτρα που υποθηκεύουν την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 12 σημεία καταγγέλλουν το υπάρχον σύστημα προμηθειών, τα «ύποπτα ιδιωτικά χέρια» και τις υπόγειες «συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών». Αίτημα που αποτελεί αποδοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, αφού δε συνοδεύεται από το αίτημα για τη δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και δωρεάν διανομής των φαρμάκων και των υλικών στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας.
Οι διεκδικήσεις αυτών των ηγεσιών είναι μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και είναι αναγκαίο σε κάθε χώρο δουλειάς να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ, που θα οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων. Για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας και κάθε πληρωμής των ασθενών για την Υγεία, για γιατρούς μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο με αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών κ.ά.
«Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που έρχεται σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιπάλεψε τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει ο νόμος αυτός, όπως και ο αντίστοιχος Ν.3865/2010 που αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Το ΠΑΜΕ κάνει μια προσπάθεια να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού νόμου και για τις αλλαγές που επέρχονται στην Ασφάλιση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων».
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στη δουλειά και για μέτρα προστασίας των ανέργων πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 15 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.
Ταυτόχρονα, καλούν τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μετά από καταγγελίες γονιών η απόφαση για τη συρρίκνωση ενός ακόμα Κέντρου για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Με επιστολή τους οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες καταγγέλλουν την απόφαση του προέδρου του Κέντρου Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμεΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Πρέβεζας να κλείσει απ' τον Αύγουστο του 2010 το εκπαιδευτικό τμήμα - εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης, όπου απασχολούνται άτομα με ειδικές ανάγκες του Νομού Πρέβεζας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι κλεισμένα στα σπίτια τους.
Στην επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Υγείας, τα πολιτικά κόμματα και οι γονείς ζητούν άμεσα να επαναλειτουργήσει το τμήμα, που αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο για την εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΚΑ (Πουλίου και Αμαλιάδος) πραγματοποιούν την Τρίτη στις 11.30 π.μ. οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), προκειμένου να καταγγείλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που υπονομεύει το Ινστιτούτο και περικόπτει εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Καταβολή όλων των χρεωστούμενων (αποζημιώσεις, ασφαλιστήριο συμβόλαιο κ.ά.). Επαρκή τακτικό προϋπολογισμό για το 2011. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για να σταματήσει το κύμα συνταξιοδοτήσεων. Προσλήψεις για κάλυψη οργανικών θέσεων. Εγκριση ερευνητικών προγραμμάτων. Κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του ΙΓΜΕ.
Αγωνιστικές παραστάσεις στους περιφερειάρχες ή αντιπεριφερειάρχες, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα περιφερειακά παραρτήματα του ΙΓΜΕ. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Φλεβάρη.