ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις κομμουνιστών δημοσιογράφων

Από τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Χαρτούμ ενάντια στην φτώχεια
Από τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Χαρτούμ ενάντια στην φτώχεια
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Να φιμώσουν τη φωνή του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιχειρούν οι δυνάμεις καταστολής του ισλαμικού στρατιωτικού καθεστώτος του Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ καθώς το περασμένο 48ωρο προχώρησαν στη σύλληψη εννιά δημοσιογράφων της εφημερίδας του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Αλ Μαΐντάν» και στο προσωρινό κλείσιμο των γραφείων της εφημερίδας.

Οι αρχές δεν εξήγησαν γιατί προχώρησαν σε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, η ενέργειά τους δεν αιφνιδιάζει καθώς από καιρό σε καιρό οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος Μπασίρ επιχειρούν να υψώσουν κάθε λογής εμπόδια στους Σουδανούς κομμουνιστές και δη στην ελεύθερη κυκλοφορία και διανομή της εφημερίδας «Αλ Μαϊντάν» στη χώρα. Η πιθανότερη αφορμή ενδέχεται να είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σουδανικό ΚΚ αναφορικά με τις διαδηλώσεις της 30ής Γενάρη, με την οποία καλούσε το σουδανικό λαό να αντισταθεί και να κατακτήσει με αγώνες στους δρόμους τα δικαιώματά του...

Στο μεταξύ, οι εκρήξεις βίας στα διοικητικά όρια βόρειου και νότιου Σουδάν συνεχίζονται. Χτες αναφέρθηκαν διήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες του βορρά και στρατιώτες του νότου που ανήκουν εντούτοις στην ίδια μονάδα στην πόλη Μαλακάλ με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας μέλος αποστολής του ΟΗΕ και τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 άλλων.

Το ίδιο διάστημα γνωστοποιήθηκε η βίαιη καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στο Σενάρ που διαμαρτύρονταν για την κυβέρνηση Μπασίρ και την ακρίβεια στα τρόφιμα. Με ανάλογα αιτήματα διαδήλωσαν την Πέμπτη το απόγευμα και αρκετές εκατοντάδες φοιτητές σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.

ΡΩΣΙΑ
Ενας ακόμη αντικομμουνιστικός μύθος καταρρέει!

Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν υπέγραψε καμία διαταγή για να σταλούν στη φυλακή όλοι οι Σοβιετικοί πολίτες, που είχαν επιστρέψει από τη ναζιστική αιχμαλωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Αλεξάντρ Κιρίλιν, επικεφαλής του «Τμήματος διαιώνισης της μνήμης εκείνων που σκοτώθηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας» του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Για κάποιο λόγο έχει γίνει κανόνας να θεωρείται ότι ο Στάλιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου έπρεπε να θεωρούνται προδότες και οι οικογένειές τους να διώκονται. Ωστόσο, δεν έχω δει ποτέ κανένα τέτοιο έγγραφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Ιδρυμα προώθησης της έρευνας των προβλημάτων ασφάλειας «Επιστήμη XXI».

Σύμφωνα με τον Κιρίλιν όλοι οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι, μετά τη νίκη κατά του φασισμού, πέρασαν από τη διαδικασία της έρευνας, για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε για το γεγονός της αιχμαλωσίας, όπως διαδίδει η αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Ετσι, από το 1.832.000 Σοβιετικούς πολίτες που επέστρεψαν από την αιχμαλωσία, καταδικάστηκαν για συνεργασία με τους Γερμανούς φασίστες 333.400 άτομα.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΣΤΑΝΑ.-- Πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Καζακστάν στις 3 Απρίλη, περίπου 20 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, όπως αναφέρει χτεσινό Προεδρικό Διάταγμα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα επέτρεπε την παράταση της προεδρικής θητείας ως το 2020.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, προκειμένου να εξεταστεί η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την επ' αόριστον αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των ΗΠΑ επέκριναν χτες το σομαλικό Κοινοβούλιο επειδή προχτές αποφάσισε να παρατείνει τη θητεία του κατά τρία χρόνια...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ενοπλοι προσπάθησαν χτες το πρωί να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι, πρωτεύουσα της (πλούσιας σε χαλκό) επαρχίας Κατάνγκα στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο υπουργός Επικοινωνίας Λαμπέρ Μέντε εκτίμησε ότι η ομάδα ενόπλων θα εξουδετερωνόταν σύντομα από ειδική επιχείρηση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

ΚΚΕ
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά του Σουδανικού ΚΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με την απαίτηση να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά του Σουδανικού ΚΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ωμή αντικομμουνιστική τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης και της κρατικής ασφάλειας του Σουδάν κατά του Σουδανικού ΚΚ και της εφημερίδας του "Αλ μαϊντάν", με αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων στελεχών και μελών του Κόμματος στις 3 Φλεβάρη.

Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Σουδανών συντρόφων μας κι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα τους.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».

ΙΡΑΚ
Νεκρός και τραυματίες σε διαδήλωση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων, που σημειώθηκαν, χθες το μεσημέρι, στη μικρή πόλη αλ Χάμζα, στη νότια επαρχία αλ Ντιουανίγια, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία της τοπικής διοίκησης. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση των τοπικών αρχών κατηγορώντας τες για ανικανότητα.

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν πραγματοποιήσει, μικρής εμβέλειας προς το παρόν, διαδηλώσεις, σουνίτες και σιίτες μαζί, διαμαρτυρόμενοι για την εντεινόμενη φτώχεια, την ανεργία, την εκτεταμένη διαφθορά. Αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει οργανωθεί κάποια σημαντική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Μάλικι έσπευσε να καταδικάσει τη βία κατά των Αιγύπτιων διαδηλωτών, εκφράζοντας τη συμπάθειά της για τα αιτήματά τους. Βέβαια, λίγες ώρες αργότερα, με πυρά αντιμετωπίστηκαν και οι διαδηλωτές στη Χάμζα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια «αξιοποίησης» παλαιστινιακού ενεργειακού κοιτάσματος

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την προοπτική «συνεργασίας» με την παλαιστινιακή πλευρά προκειμένου ν' αναπτυχθεί το κοίτασμα φυσικού αερίου «Gaza Marine», που έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, στα ανοιχτά της ακτής της Λωρίδας της Γάζας σε συντονισμό με ένα γειτονικό ισραηλινό κοίτασμα, επίσης, φυσικού αερίου, επεσήμανε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθιξε το θέμα, μιλώντας με τον εκπρόσωπο του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) Τόνι Μπλερ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα σταδιακής αποκατάστασης και βασικών υποδομών, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η αποχέτευση, στο αποκλεισμένο κομμάτι της παλαιστινιακής γης. Ολα αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Νετανιάχου με τον Μπλερ στο πλαίσιο ενός νέου γύρου «διαμεσολάβησης» που προωθεί το Κουαρτέτο για να «αναθερμάνει» τις ανύπαρκτες, από το Σεπτέμβριο, ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές.

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ακόμα ένας κρατούμενος νεκρός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας ακόμη κρατούμενος πέθανε χτες στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο. Είναι ο έβδομος που αφήνει την τελευταία του πνοή στο κολαστήριο από την έναρξη της λειτουργίας του.

Πρόκειται για τον Αουάλ Γκουλ, 48 χρονών από το Αφγανιστάν, ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, πέθανε από «φυσικά αίτια»... Ο Γκουλ κατέρρευσε στα ντους των φυλακών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και μεταφέρθηκε στο ναυτικό νοσοκομείο της βάσης, αλλά οι προσπάθειες ανάνηψής του απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, ο θάνατός του ερευνάται, αν και η αυτοψία έδειξε ότι πέθανε είτε από καρδιακή προσβολή είτε από πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκουλ είχε συλληφθεί από το Δεκέμβρη του 2001 και κρατείτο (περισσότερα από 8 χρόνια στο Γκουαντάναμο), μόνο και μόνο γιατί θεωρούνταν ύποπτος «ως διοικητής βάσης» για τους «Ταλιμπάν» και την «Αλ Κάιντα». Ενα κατηγορητήριο τόσο έωλο, ώστε να μην έχουν αποδοθεί ποτέ επίσημες κατηγορίες. Ηταν ένας από τους 48 κρατούμενους -σε σύνολο 172 που παραμένουν στο κολαστήριο- που μπορούν να τελούν υπό κράτηση επ' αόριστον δίχως να παραπεμφθούν σε δίκη ή να επαναπατριστούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ