Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις κομμουνιστών δημοσιογράφων

Από τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Χαρτούμ ενάντια στην φτώχεια
Από τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Χαρτούμ ενάντια στην φτώχεια
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Να φιμώσουν τη φωνή του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος επιχειρούν οι δυνάμεις καταστολής του ισλαμικού στρατιωτικού καθεστώτος του Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ καθώς το περασμένο 48ωρο προχώρησαν στη σύλληψη εννιά δημοσιογράφων της εφημερίδας του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Αλ Μαΐντάν» και στο προσωρινό κλείσιμο των γραφείων της εφημερίδας.

Οι αρχές δεν εξήγησαν γιατί προχώρησαν σε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, η ενέργειά τους δεν αιφνιδιάζει καθώς από καιρό σε καιρό οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος Μπασίρ επιχειρούν να υψώσουν κάθε λογής εμπόδια στους Σουδανούς κομμουνιστές και δη στην ελεύθερη κυκλοφορία και διανομή της εφημερίδας «Αλ Μαϊντάν» στη χώρα. Η πιθανότερη αφορμή ενδέχεται να είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σουδανικό ΚΚ αναφορικά με τις διαδηλώσεις της 30ής Γενάρη, με την οποία καλούσε το σουδανικό λαό να αντισταθεί και να κατακτήσει με αγώνες στους δρόμους τα δικαιώματά του...

Στο μεταξύ, οι εκρήξεις βίας στα διοικητικά όρια βόρειου και νότιου Σουδάν συνεχίζονται. Χτες αναφέρθηκαν διήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες του βορρά και στρατιώτες του νότου που ανήκουν εντούτοις στην ίδια μονάδα στην πόλη Μαλακάλ με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας μέλος αποστολής του ΟΗΕ και τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 άλλων.

Το ίδιο διάστημα γνωστοποιήθηκε η βίαιη καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών στο Σενάρ που διαμαρτύρονταν για την κυβέρνηση Μπασίρ και την ακρίβεια στα τρόφιμα. Με ανάλογα αιτήματα διαδήλωσαν την Πέμπτη το απόγευμα και αρκετές εκατοντάδες φοιτητές σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, Χαρτούμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ