Μαζική σύσκεψη με πρωτοβουλία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη για τα «κλειστά επαγγέλματα» |
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συνδιοργάνωσαν χτες βράδυ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην αίθουσα συσκέψεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ηταν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης κοινής τακτικής και κάλεσμα σε δράση ενάντια στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ - ΔΝΤ, με αιχμή το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
Το σχέδιο αυτό, σημειώθηκε, έρχεται από παλιά. Ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεχίστηκε με τη συνθήκη της Λισαβόνας και την οδηγία «Μπολκενστάιν» και ολοκληρώνεται με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φρόντισαν να ενσωματώσουν όλα τα παραπάνω στα προγράμματά τους και από κοινού να τα υλοποιούν. Ηδη, μια σειρά κλάδοι που θίγονται από την «απελευθέρωση» βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Καθήκον του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ είναι το επόμενο διάστημα αυτές οι κινητοποιήσεις να γενικευτούν, να μπουν και οι υπόλοιποι στη μάχη, να συνδυαστούν με τις γενικότερες διεκδικήσεις του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος.
Με την πλατιά ενημέρωση αυτοαπασχολούμενων - επιστημόνων - εργαζόμενων η μάχη αυτή να συνδυαστεί με την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη και τις πολύπλευρες εκδηλώσεις και τα συλλαλητήρια προετοιμασίας της, στις 10 του μήνα.
Η εισηγητική ομιλία του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ στη σύσκεψη
Τα παραπάνω τόνισε στην εισήγησή του, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, ο οποίος σημείωσε ότι «οι κυβερνητικές ρυθμίσεις συνδέονται άμεσα με την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, την αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες».
Από αυτή την άποψη - σημείωσε - δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα επαγγέλματα που ενοχοποιούνται από την κυβερνητική δυσφημιστική εκστρατεία, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα.
Οπως εξήγησε, «στο πρώτο κεφάλαιο του νόμου με τη λεγόμενη οριζόντια διάταξη που μέσα σε 4 μήνες θα μπει σε εφαρμογή για όλα τα επαγγέλματα, καταργούνται οι όποιες ρυθμίσεις και περιορισμοί ίσχυαν μέχρι τώρα (...) Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες σε δεκάδες κλάδους και σε χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους».
Ενδεικτικά, κλάδοι που θα υποστούν συνέπειες είναι:
Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την οδηγία Μπολκεστάιν - είπε ο ομιλητής - και το νόμο για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, θα έχουν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στα επαγγέλματα της οικοδομής (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ανελκυστήρες, καυστηρατζήδες, ψυκτικούς κλπ.).
«Η κυβέρνηση, συνέχισε, επιχειρεί να εμφανίσει τις προωθούμενες αλλαγές σαν μια θετική εξέλιξη για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες. Προβάλλει ότι θα μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, ότι θα βελτιωθεί η ποιότητά τους, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ότι θα αποκτήσουν τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ πιο εύκολα επαγγελματική διέξοδο, θα βγει η οικονομία από την κρίση. Θέλει να αποδώσει την ακρίβεια, την ανεργία, τη φτώχεια και την καπιταλιστική κρίση σε "προνομιακές συντεχνιακές ομάδες" που "απομυζούν τον ελληνικό λαό" και εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί.
Αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση επικεντρώνοντας σε ορισμένα επαγγέλματα, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φαρμακοποιών, των πολιτικών μηχανικών, και μάλιστα στο πιο εύπορο τμήμα τους, αποσιωπώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων σε αυτούς τους τομείς. Πρόκειται για μια επιχείρηση παραπλάνησης, για να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση και τελικά το μεγάλο κεφάλαιο να βγει πολλαπλά ωφελημένο.
Το σχέδιο "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων" δεν είναι καινούριο και δεν αφορά μόνο ένα νομοθέτημα. Οι επεξεργασίες και οι αξιώσεις τους είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του '90, ήταν μέσα στους σχεδιασμούς όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Εχει τις ρίζες του στις "4 ελευθερίες" του κεφαλαίου που είναι τα θεμέλια της συμφωνίας του Μάαστριχτ.
Γι' αυτό η απαίτηση για γρήγορη "απελευθέρωση των επαγγελμάτων" είναι γραμμένη στα ίδια μνημόνια που υπογράφει κάθε τόσο η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ και οριοθετούν τα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα με οδυνηρές συνέπειες. Τα μέτρα αυτά επιταχύνονται σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, γιατί τα μονοπώλια επιδιώκουν να βγουν πιο δυναμωμένα από την κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».
Οπως κατήγγειλε ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, η πολιτική «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων» έχει τους παρακάτω στόχους:
«Αυτή η πολιτική - είπε - δεν ανοίγει πόρτες στην απασχόληση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπονομεύει κάθε εργασιακό δικαίωμα, διώχνει από την αγορά ένα τμήμα των βιοτεχνών, οδηγεί στο μοίρασμα της ανεργίας, γενικεύει την εργασία με "μπλοκάκια", υποτάσσει πλήρως την επιστήμη, την ειδίκευση στους όρους της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η αποσπασματική συντεχνιακή αντιμετώπιση είναι ανίκανη να προβάλει αντιστάσεις στη σαρωτική επίθεση των μονοπωλίων... Μόνο μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκστρατεία της κυβέρνησης για τα "κλειστά επαγγέλματα", που είναι συνέχεια της επίθεσης σε μισθούς και συντάξεις και επιβάλλει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα με ιδιαίτερη ένταση σήμερα.
Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ καλούν τα στρώματα αυτά να συνειδητοποιήσουν τη σημερινή πραγματικότητα και να ενισχύσουν την ενιαία αντίσταση και πάλη.
Απαιτείται η οργάνωση της πάλης να έχει στόχο την παρεμπόδιση και την καθυστέρηση εφαρμογής νόμων που οδηγούν στον αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ισοπεδώνει τα δικαιώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, υποθηκεύει το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση και στην εργασία. Στα πλαίσια ενός λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην εκμετάλλευση και τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές».
Και ο ομιλητής κατέληξε: «Η πάλη αυτή πρέπει να δυναμώνει την ικανότητα του λαϊκού κινήματος να σπάει τους φραγμούς που βάζει η εξουσία των μονοπωλίων. Να βάζει το ζήτημα ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει μια διαφορετική πολιτική, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, και μια εξουσία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι μονόδρομος για το λαό, κατά συνέπεια και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Μια ανάπτυξη που είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη και τη δράση των μονοπωλίων, στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και είναι ικανή να προσφέρει στους αυτοαπασχολούμενους σημαντικά ανώτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις σημερινές, ουσιαστικά δικαιώματα και σιγουριά για το μέλλον για όλους».
Ως άμεσοι στόχοι πάλης, από τη σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, τέθηκαν τα παρακάτω:
Οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το 2010 είναι περισσότερες από αυτές που έκλεισαν, δηλώνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με ανακοίνωσή του στην οποία παραθέτει τα συγκεντρωτικά στοιχεία των Επιμελητηρίων όλης της χώρας για το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο, το 2010 άνοιξαν 62.781 νέες επιχειρήσεις. Την ίδια χρονική περίοδο έγιναν 56.037 διαγραφές από τα μητρώα των 59 Επιμελητηρίων, οπότε προκύπτει - σύμφωνα με το υπουργείο - ένα θετικό αποτέλεσμα με 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις.
Βέβαια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει αίσθηση μιλώντας για 62 χιλιάδες νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν πέρσι, θέλοντας προφανώς να παρουσιάσει κάποια θετικά στοιχεία για την κατάσταση στην οικονομία, στηρίζεται σε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα που υπάρχει. Κι αυτό επειδή για την μεν έναρξη κάποιας νέας επαγγελματικής δραστηριότητας είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο αντίστοιχο επιμελητήριο, όταν όμως κάποιος αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ αναγκάζεται να βάλει οριστικό λουκέτο δεν έχει καμιά υποχρέωση να πάει στο Επιμελητήριο για να διαγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός, ο μεγαλύτερος των μικρών επιχειρήσεων που έκλεισαν, εξακολουθούν να είναι καταγεγραμμένοι στα επιμελητήρια.
Και αυτό εξηγεί πώς είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς τα κλειστά μαγαζιά σε κάθε κεντρικό και απόκεντρο δρόμο της Αθήνας και όλων των πόλεων της χώρας και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι επιχειρήσεις που ανοίγουν. Το γεγονός ότι εκτινάσσεται και η ανεργία δίνει τη «χαριστική βολή» στις κυβερνητικές προσπάθειες εντυπωσιασμού. Εξάλλου, κάποιοι άνεργοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο και σε μικρές επιχειρηματικές προσπάθειες, που συνήθως έχουν σύντομο και άδοξο τέλος, επισφραγίζοντας το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων από την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική.
Οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων
Στην ανεργία των νέων πτυχιούχων και στην επιδείνωση των μισθολογικών και γενικότερων εργασιακών δικαιωμάτων όσων από αυτούς βρίσκουν εργασιακή διέξοδο, αναφέρθηκε ο Σ. Συμεών, εκ μέρους του ΜΑΣ.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς του κλάδου μας, ότι απέναντί μας έχουμε τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και τα καρτέλ του χώρου, υπογράμμισε ο Ηλ. Τσιμπουκάκης, εκ μέρους της ΕΣΑΚ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ενώ πρόσθεσε πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μάχη και με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού που δραστηριοποιούνται στο χώρο και οι οποίες έχουν ως βασικό τους σύνθημα, ότι οι «μηχανικοί δεν είναι κλειστό επάγγελμα» ώστε να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο, αθωώνοντας έτσι την ουσία των κυβερνητικών επιδιώξεων.
Οι μεγάλες εταιρείες των ταξί, που σύντομα θα συσταθούν, είναι έτοιμες να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου αυτοκινητιστή, είπε ο Σπ. Κύρκος. Στην ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, για τη σύγκρουση με τα μονοπώλια μέχρι το επίπεδο διεκδίκησης της εξουσίας αναφέρθηκε ο Β. Μαμάης, συνδικαλιστής στην Ομοσπονδία Βιοτεχνών Ξύλου.
Για τις συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και μηχανικούς, μίλησαν οι Κατ. Γεράκη και Ν. Μακρόπουλος, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, αντίστοιχα.
Τέλος, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης, χαρακτήρισε χρήσιμη την κουβέντα που προηγήθηκε και που μπορεί και πρέπει να εξοπλίσει με επιχειρήματα για τη συσπείρωση δυνάμεων σε κάθε κλάδο. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εντείνουν τους ρυθμούς καθημερινά για την επιτυχία της απεργίας της 23ης Φλεβάρη.